«Ήρθα στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας στα 14 μου χρόνια ύστερα από πίεση από τους γονείς μου που έψαχναν να βρουν ανθρώπους που θα μπορούσαν να αναλάβουν το πρόβλημα υγείας που είχα. Τη νευρική ανορεξία, μια αρρώστια της εποχής μας που χρήζει ειδικής αντιμετώπισης . Ήμουν τυχερή καθώς ότι είχε ιδρυθεί το παράρτημα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού». Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος στη ζωή μου και η ίδια η ζωή μου βρισκόταν σε κίνδυνο. Περνώντας ο καιρός και ενώ περιτριγυριζόμουν από το εξειδικευμένο προσωπικό της Μονάδας συνειδητοποιούσα πόσο τυχερή ήμουν που βρέθηκαν στο δρόμο μου. Άνθρωποι με γνώση στους εφήβους, με θέληση να βοηθήσουν το κάθε περιστατικό και αγάπη για αυτό που προσέφεραν. Χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους ξεπέρασα το πρόβλημα μου, οι γονείς μου επίσης βοηθήθηκαν μιας και υπάρχει και για τους γονείς θεραπεία προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Ήταν μια χρόνια θεραπεία, αλλά ήταν κάθε στιγμή δίπλα μου ,σε κάθε τηλεφώνημα. Η σημερινή μου ζωή είναι απαλλαγμένη από την τότε αρρώστια, καθώς δούλεψα με τη βοήθεια τους και με τον ίδιο μου τον εαυτό. Ανεξαρτητοποιήθηκα και έγινα ακόμα καλύτερος άνθρωπος, με θέληση να βοηθάω και εγώ με τη σειρά μου εφήβους και να τους παροτρύνω να επισκεφθούν τη Μονάδα.. ! Ευχαριστώ πολύ !»
Α.Α., 28 ετών

«Το μόνο πράγμα που αδιαμφισβήτητα δεν θα άλλαζα είναι η μέρα που επισκέφθηκα την Μονάδα Εφηβικής Υγείας και στάθηκα τυχερή να έχω κοντά μου πρόσωπα που καταβάλλοντας προσπάθεια, δείχνοντας επιμονή μου άνοιξαν δρόμους και μου γνώρισαν τον πραγματικό μου εαυτό. Και είναι σημαντικό όλα τα παιδιά να έχουν αυτή τη δυνατότητα να γνωρίσουν το αληθινό «εγώ», που κατά τον ‘Ερικ Μπέρν αποτελείται από τρεις καταστάσεις: του γονέα, του ενήλικα και του εσωτερικού παιδιού. Όταν λοιπόν η κατάσταση του γονέα αδυνατεί να οικοδομήσει τα απαραίτητα θεμέλια για την υποστήριξη του εγώ, εδώ είναι που αναλαμβάνει η Μονάδα μας.»
Α.Σ., 18 ετών

«Ως γονείς αντιμετωπίσαμε έντονο πρόβλημα με την κόρη μας, ηλικίας 15 ετών, η οποία είχε όλα τα συμπτώματα ενός παιδιού το οποίο υποβάλλεται σε εκφοβισμό στο σχολικό και κοινωνικό του περιβάλλον. Αδιαθεσία, διατροφικές διαταραχές, παραίτηση από τα σχολικά καθήκοντα και λοιπές δραστηριότητες. Η αντιμετώπιση από την ομάδα της ΜΕΥ στο πρόβλημα μας, ήταν πολύ υψηλότερη των προσδοκιών μου. Δεν αντιμετωπίστηκε σαν ένα ακόμη περιστατικό που έπρεπε να «διεκπεραιωθεί» με προγραμματισμένα ραντεβού. Υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον και ευελιξία ώστε να υπάρξει λύση στο πρόβλημα άμεσα και ουσιαστικά. Το σημαντικότερο είναι ότι ένιωσε άνετα η κόρη μου, η οποία χειρίστηκε η ίδια την επικοινωνία με τη Μονάδα, χωρίς τη δική μας παρέμβαση. Εκτός από τα προγραμματισμένα ραντεβού, πήγαινε εκεί όταν υπήρχε κάποιο έκτακτο περιστατικό, «ανοιγόταν» στο προσωπικό της Μονάδας και πάντα επέστρεφε ανακουφισμένη και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Επίσης αντιμετωπίστηκαν όλα τα σωματικά συμπτώματα που είχαν προκύψει. Όπως κατάλαβα, πρόκειται για Πανεπιστημιακή δομή, και οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στην περίπτωση της κόρης μου ήταν πρωτοποριακές και προσαρμοσμένες στην περίπτωση της, γι’ αυτό και είχαμε σύντομα ουσιαστικά αποτελέσματα.»
Ε. Γ. (πατέρας)

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την εμπιστοσύνη και την ευγνωμοσύνη μας στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας και την επιστημονική της ομάδα για την διακριτικότητα, το σεβασμό και την αποτελεσματικότητα με την οποία αντιμετώπισαν την πολύ δύσκολη κατάστασή μας, έχοντας το μικρότερο παιδί μας με δυσφορία φύλου.
Στη Μονάδα το παιδί ένιωσε άνετα, βοηθήθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο διαχείρισης πολλών καταστάσεων που αντιμετωπίζει, έγινε δυνατό και με αυτοπεποίθηση. Οποιοδήποτε ερώτημά μας για τη θεραπεία και την πορεία μας, το εξηγούν και μας υποστηρίζουν ανάλογα, ενώ απαντούν σε απορίες μας και προτείνουν λύσεις όποτε προκύπτουν θέματα.
Στη Μονάδα αντιμετωπίζονται και πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν, π.χ. μπορούμε να ερχόμαστε σε ώρες που το παιδί δεν χάνει σχολείο, να ερχόμαστε και εκτός Ρ/Β σε έκτακτα συμβάντα και έτσι δημιουργείται αίσθημα ασφάλειας και διευκολυνόμαστε πολύ. Υπάρχει ομάδα συνεργατών ειδικοτήτων που σχετίζονται με την περίπτωσή μας (εφηβίατρος, ενδοκρινολόγος, παιδοψυχίατρος και οικογενειακός σύμβουλος) και συζητούν μεταξύ τους για το καλύτερο.»
Γονείς Γ.Μ. 16 ετών

«Κατά τις επισκέψεις μου στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας, γνώρισα υπέροχους ανθρώπους, οι οποίοι με βοήθησαν και συνεχίζουν να με βοηθούν με τις διάφορες δυσκολίες που αντιμετωπίζω. Η προσέγγιση τους είναι ολιστική ενώ, συνεχώς με αντιμετωπίζουν με φροντίδα και ειλικρινή ενσυναίσθηση. Μετά από κάθε επίσκεψη μου φεύγω από τμήμα με πραγματικές λύσεις στα προβλήματα μου και με συμβουλές που έχουν αλλάξει τον τρόπο σκέψης μου, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα δυσλειτουργικός δεδομένου του άγχους και του επιβαρυμένου μου ιστορικού.
Η αντιμετώπιση από το προσωπικό ήταν η καλύτερη που έχω συναντήσει σε δημόσια δομή υγείας. Θα χαρακτήριζα το τμήμα με μία μικρογραφία οικογένειας και την γιατρό μου με μία μητέρα γεμάτη αγάπη και φροντίδα για τα παιδία της.
Η επαφή μου με το τμήμα δεν ήταν απλά θετική, αλλά με έκανε να μην χάσω τις ελπίδες μου για την ανθρωπότητα και το ελληνικό σύστημα υγείας. Εύχομαι ειλικρινά να αναγνωριστεί το έργο που προσφέρουν αυτοί οι άνθρωποι και να ανταμειφθούν διπλά για την προσφορά τους. Το συναίσθημα που θα περιέγραφε αυτό που αισθάνομαι είναι η πραγματική ευγνωμοσύνη ! Δεν μετάνιωσα ποτέ για την επίσκεψη μου εκεί και αν ξανά γύριζα το χρόνο πίσω θα ξανά έκανα ακριβώς το ίδιο.»
Ε.Π. 23 ετών

Προ έτους, ο μεγαλύτερος γιός μου ο οποίος ήταν στην τελευταία τάξη του Λυκείου τότε, αντιμετώπιζε κάποια σημαντική μαθησιακή δυσκολία, με συνοδό έντονο άγχος που δημιουργούσε κλίμα ανασφάλειας και προβληματισμό σε όλη την οικογένεια.
Με παρέπεμψε στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Παν. & Αγλ. Κυριακού», οικογενειακός μας φίλος.
Η Μονάδα ήταν ιδανικό πλαίσιο για εμάς, δεδομένου ότι δεχόταν εφήβους έως 18 ετών, κάτι που δεν γίνεται σε άλλα τμήματα του Παίδων, και επίσης είχε πολύ καλή οργάνωση και εμπειρία σε αυτές τις ηλικίες και τις ανάγκες τους. Ο γιός μου ένιωσε πολύ άνετα, έκανε όλα τα τεστ που χρειαζόταν και το προσωπικό ήταν πολύ κατατοπιστικό, με ιδιαίτερη προσοχή και στην παραμικρή λεπτομέρεια και διάθεση να υποστηρίξει τον γιό μου με όποιον τρόπο ήταν στο πλαίσιο του δυνατού και δικαιούταν.
Ο γιός μου σήμερα έχει επιτύχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, και το πιθανότερο είναι ότι από Σεπτέμβριο θα φοιτά στη σχολή της επιλογής του. Η υποστήριξη και καταλυτική παρέμβαση σε μία καίρια στιγμή για το μέλλον του παιδιού μου υπήρξαν καθοριστικά σημεία για το αποτέλεσμα αυτό.
Θα εκφράζουμε πάντα ευγνωμοσύνη, στο προσωπικό της ΜΕΥ και το Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού», που μας έδωσαν τη λύση.
Κ.Ρ., (μητέρα)

Απευθύνθηκα στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Παν. & Αγλ. Κυριακού» τον Ιούνιο του έτους 2017 για να εκτιμήσει και βοηθήσει την ανήλικη κόρη μου, μαθήτρια τότε της Β΄ Λυκείου για ένα πρόβλημα που εντοπίστηκε από το σχολείο της, καθώς και εμένα - τη μητέρα της, ενόψει μάλιστα πανελλαδικών εξετάσεων.
Συγκεκριμένα, ιατροί και εκπαιδευτικοί οι οποίοι είχαν ίδια γνώση των υπηρεσιών της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) μου συνέστησαν ανεπιφύλακτα να απευθυνθώ εκεί.
Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ο τρόπος που αντιμετώπισαν στη Μονάδα εμένα και την ανήλικη κόρη μου : με ευαισθησία, επαγγελματισμό και άριστη ιατρική γνώση-εμπειρία. Η κόρη μου, που βίωνε έντονο άγχος, φόβο και ανασφάλεια, εξαιτίας του θέματος που αντιμετώπιζε, σταδιακά το διαχειρίστηκε, έλαβε την κατάλληλη υποστήριξη και μπόρεσε να είναι λειτουργική και να εστιάσει στο στόχο της.
Στη Μονάδα δεν υπήρξε μία επιφανειακή διεκπεραίωση του προβλήματός μας, αλλά πραγματικό ενδιαφέρον και ευελιξία - ώστε με τους κατάλληλους και ενδεδειγμένους τρόπους να αξιολογηθεί η κατάσταση και να υπάρξει διάγνωση στο πρόβλημα άμεσα και ουσιαστικά. Δόθηκαν κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση και υπήρξε το κατάλληλο κλίμα, ώστε να νιώσει άνετα η κόρη μου με την ιδιαιτερότητά της και ασφαλής για να προχωρήσει τη ζωή της. Η κόρη μου σήμερα είναι δευτεροετής φοιτήτρια σε Σχολή που την ενδιέφερε ως πρώτη επιλογή.
Και εγώ και άλλοι γονείς που συνάντησα στα ραντεβού μας στη Μονάδα νοιώσαμε τυχεροί και ευγνώμονες που μάθαμε γι’ αυτήν, που απευθυνθήκαμε σε αυτήν, που συνεργαστήκαμε με αυτήν, που υπάρχει για τους εφήβους και τους γονείς τους σαν «φύλακας άγγελος» στη δύσκολη ηλικία της εφηβείας και της κοινωνικής συγκυρίας που ζούμε.
μητέρα Α.Τ., 16 ετών