Ανακοινώσεις
3o SUMMER SCHOOL "Ανάπτυξη, συμπεριφορά και φροντίδα υγείας παιδιών και εφήβων" 5-6 Ιουλίου 2024 - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
13-06-2024
Αγαπητές/οι κυρίες/οι,
επισυνάπτουμε το 3ο Summer School της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.), το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και άλλους φορείς στην Θεσσαλονίκη, 5-6 Ιουλίου 2024. Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετοχών θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Παρακαλούμε δηλώστε την συμμετοχή σας με mail στο info@youth-med.gr με το όνομα, την ιδιότητα και φορέα εργασίας σας έως τις 30 Ιουνίου 2024.

1st Announcement - ISSOP International Conference on Social Pediatrics and Children's Rights , 10-12th October 2024, N.K.U.A. Athens - Greece
30-05-2024
Aγαπητές/οι κυρίες/οι,
επισυνάπτεται η πρώτη ανακοίνωση του Διεθνούς Συνεδρίου Κοινωνικής Παιδιατρικής που θα πραγματοποιηθεί 10-12 Οκτωβρίου 2024 στην Αθήνα. Η προθεσμία για early registration είναι η 8η Ιουλίου και η υποβολή εργασιών για προφορική ή αναρτημένη ανακοίνωση (poster) γίνεται δεκτή έως την 19η Ιουλίου 2024.


ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΜΣ ΣΤΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ & ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 2024-2025
15-05-2024
Aγαπητές/οι κυρίες/οι,

σας ενημερώνουμε για τη νέα προκήρυξη του ΠΜΣ "Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας" της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Πληροφορίες και αίτηση υποβολής είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα
www.youth-msc.gr

Οι υποβολές γίνονται δεκτές από 15 Μαϊου έως 30 Ιουνίου 2024.

UNESCO CHAIR Launch Event - Advocating for Adolescent Health, Tuesday April 16th, Athens- Greece
10-05-2024
Aγαπητές/οι κυρίες/οι,

Με πρωτοβουλία της Unesco Global Health and Education (Prof. Didier Jourdan), σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) και σημαντικούς φορείς της χώρας μας, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση την Τρίτη 16 Απριλίου στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” με στόχο την προαγωγή της υγείας των εφήβων στη χώρα μας, με έμφαση στην ψυχική υγεία και την ψηφιακή ζωή.
Συμμετείχαν δια ζώσης και διαδικτυακά περισσότεροι από 300 λειτουργοί υγείας, ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικοί. Τονίστηκε η προτεραιότητα ανάπτυξης “φιλικών” για εφήβους υπηρεσιών, η πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση σε θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων.
Αναφέρθηκε η λειτουργία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.)- Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Ε.Κ.Π.Α. στο Νοσοκομείο Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” από το 2006, όπου έχουν προσέλθει πάνω από 10.000 έφηβοι με διάφορα θέματα ανάπτυξης, διατροφικών διαταραχών, μαθησιακών δυσκολιών, εξάρτησης από οθόνες, εφοβισμού, αναπηρίας, σεξουαλικής υγείας κ.α. Το 2018 η Μονάδα έλαβε διάκριση ως καλή πρακτική (good practice) λειτουργώντας ως “φιλική” για εφήβους υπηρεσία.
Ακολούθησαν ομιλίες από την Unesco Global Health, τον Π.Ο.Υ., την UNESCO ITE, το ΕΚΠΑ, τον φορέα ΘΑΛΠΟΣ κ.α. και δόθηκε έμφαση στα δεδομένα στοιχεία σχετικά με την ποιότητα ζωής παιδιών, εφήβων και των οικογενειών τους στη σύγχρονη πραγματικότητα - ιδιαίτερα μετά την πανδημία - και σε στρατηγικές παρέμβασης.
Η εκδήλωση υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της LIFELINE Hellas, και η σημασία του έργου βελτίωσης της ποιότητας ζωής παιδιών και εφήβων τονίστηκε από το Δ.Σ. Τέλος, βραβεύτηκε η Μονάδα Εφήβων του Νοσ. Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” ως υπηρεσία “φιλική” για εφήβους που προάγει την ψηφιακή παιδεία και εφαρμόζει πρωτόκολλα κοινωνικής συναισθηματικής ενδυνάμωσης με καλλιέργεια των δεξιοτήτων ζωής.

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ & ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, 29-31 Μαρτίου 2024, ANEMOLIA RESORT ΑΡΑΧΩΒΑ
26-04-2024
Aγαπητές/οι κυρίες/οι, σας ενημερώνουμε για το πρόγραμμα του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής που θα πραγματοποιηθεί 29-31 Μαρτίου 2024 στην Αράχωβα Βοιωτίας.

UNESCO CHAIR Launch Event - Advocating for Adolescent Health, Tuesday April 16th, Athens- Greece
26-04-2024
Aγαπητές/οι κυρίες/οι,

σας ενημερώνουμε για εκδήλωση που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Unesco Global Health, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) και σημαντικούς φορείς της χώρας μας, την Τρίτη 16 Απριλίου 10.00 - 14.00 στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” (πρόγραμμα επισυνάπτεται).

Η συμμετοχή πραγματοποιείται δια ζώσης ή διαδικτυακά στον σύνδεσμο
https://zoomto.me/zNTC8 και χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

Μπορείτε να δηλώσετε την συμμετοχή σας στον σύνδεσμο
https://forms.gle/GuThTs41Vpf3r7zbA

14η Εκδήλωση για την ορθή χρήση της Τεχνολογίας από τα παιδιά και τους εφήβους και 7ος Μαθητικός Διαγωνισμός HACKATHON
06-04-2024
Aγαπητές/οι κυρίες/οι,

σας ενημερώνουμε για την πραγματοποίηση της 14ης Εκδήλωσης Ψηφιακής Παιδείας – ορθής χρήσης της Τεχνολογίας από τα παιδιά και τους νέους «Το ταξίδι του Αριάδνη συνεχίζεται …» και του 7ου Πανελλήνιου Σχολικού Διαγωνισμού “Hackathon SELMA” του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.).

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και της UNESCO.

Θα ακολουθήσουν υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας και Κοπή Πίτας - Δεξίωση στο Κτήριο "Κωστής Παλαμάς", Ακαδημίας και Σίνα.

HACKATHON 2024 - SELMA
08-02-2024
Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός

"Από το Α έως το Ω" : μια Ακαδημία για Γονείς 2023-2024 (9ος κύκλος) - 1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
22-01-2024
Aγαπητές/οι κυρίες/οι,

ο 9ος κύκλος των Ακαδημιών Γονέων "Από το Α έως το Ω : μια Ακαδημία για Γονείς" πραγματοποιείται από το ΠΜΣ "Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας" της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.), σε συνεργασία με άλλους φορείς και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Οι Ακαδημίες πραγματοποιούνται με υβριδική κάλυψη της Ακαδημίας Γονέων Νέας Σμύρνης (πολυχώρος Γαλαξίας) για το Δίκτυο των Ακαδημιών και του ΕΔΔΥΠΠΥ σε όλη την επικράτεια.

Σας επισυνάπτουμε το πρόγραμμα της 1ης Συνάντησης των Ακαδημιών Γονέων, την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 18.15, καθώς και το link για την προεγγραφή και την παρακολούθηση:

https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_qqzBcQUTRv-YfYoRnDAp2g

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 16oυ "STATE OF THE ART" ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ / ΙΑΤΡΙΚΗΣ, 13-14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023, ΑΘΗΝΑ
25-12-2023
Aγαπητές/οι κυρίες/οι,

επισυνάπτουμε το επιστημονικό πρόγραμμα του 16ου "STATE OF THE ART" Συνεδρίου Εφηβικής Υγείας/Ιατρικής το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 13 & 14 Οκτωβρίου 2023 στην Αθήνα, με κεντρικό θέμα :"Ευεξία-well being παιδιών και εφήβων" και ελεύθερη συμμετοχή.

2ο SUMMER SCHOOL Ε.Ε.Ε.Ι. "EGO vs ECO" 7-8 Ιουλίου 2023 - Glyfada Riviera Hotel
13-09-2023
Aγαπητές/οι κυρίες/οι,

επισυνάπτεται το τελικό πρόγραμμα 2ου Summer School της Ε.Ε.Ε.Ι., σε συνεργασία με το ΠΜΣ "Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας", Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.).

16o "STATE OF THE ART" ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ / ΙΑΤΡΙΚΗΣ, 13-14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023, ΑΘΗΝΑ
18-07-2023
Aγαπητές/οι κυρίες/οι,

επισυνάπτουμε το προκαταρκτικό πρόγραμμα του 16ου "STATE OF THE ART" Συνεδρίου Εφηβικής Υγείας/Ιατρικής το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 13 & 14 Οκτωβρίου 2023 στην Αθήνα, με κεντρικό θέμα :"Ευεξία-well being παιδιών και εφήβων" και ελεύθερη συμμετοχή. Η προθεσμία υποβολής ερευνητικών εργασιών για προφορική ή αναρτημένη ανακοίνωση είναι έως 31 Ιουλίου 2023.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΜΣ - ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 2023-2024
17-06-2023
Aγαπητές/οι κυρίες/οι,

η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, προκηρύσσει για το ακαδηµαϊκό έτος 2023-2024 τριάντα πέντε (35) θέσεις µεταπτυχιακών φοιτητών για το Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών µε τίτλο “Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας.”

"Από το Α έως το Ω" : μια Ακαδημία για Γονείς 2022-2023 (8ος κύκλος) - 6η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
29-05-2023
Aγαπητές/οι κυρίες/οι,

ο 8ος κύκλος των Ακαδημιών Γονέων "Από το Α έως το Ω : μια Ακαδημία για Γονείς" πραγματοποιείται από το ΠΜΣ "Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας" της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.), σε συνεργασία με άλλους φορείς και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Οι Ακαδημίες πραγματοποιούνται δια ζώσης σε 10 περιοχές σε Αττική και Θεσσαλία, ενώ υπάρχει υβριδική κάλυψη της Ακαδημίας Γονέων Νέας Σμύρνης για όλο το Δίκτυο των Ακαδημιών και του ΕΔΔΥΠΠΥ σε όλη την επικράτεια.

Σας επισυνάπτουμε το πρόγραμμα της 6ης Συνάντησης των Ακαδημιών Γονέων, την Τετάρτη 6 Απριλίου 2023, καθώς και το link για την προεγγραφή και την παρακολούθηση:

https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZwocumqqD8tG90NAg4tS8qFzHe0_RviWsj1

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ, Β΄ ΜΕΡΟΣ
27-04-2023
Aγαπητές/οι κυρίες/οι,

σας ενημερώνουμε για την υλοποίηση του Β' Μέρους των εκδηλώσεων/βιωματικών εργαστηρίων για την πρόληψη/αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων στον φυσικό και διαδικτυακό κόσμο, μετά την ολοκλήρωση του Α΄ Μέρους με μεγάλη επιτυχία. Διοργανωτές είναι ο Δήμος Καλλιθέας και η Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.), σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και Προαγωγής Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Επισυνάπτονται η αφίσα και το πρόγραμμα του Β΄ Μέρους των εκδηλώσεων/εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης την Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023, αλλά και με δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης στο παρακάτω link :
https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_Qvr5Xu9RR8WyXaHAFQZhXg

Το έργο της αφίσας έχει φιλοτεχνηθεί από τον μαθητή Γυμνασίου Φίλιππο Κουντουρατζή για τον 6ο μαθητικό διαγωνισμό Hackathon Selma 2023.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ
01-04-2023
Aγαπητές/οι κυρίες/οι,

σας ενημερώνουμε για την υλοποίηση δύο εκδηλώσεων/βιωματικών εργαστηρίων για την πρόληψη/αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων στον φυσικό και διαδικτυακό κόσμο με διοργανωτές τον Δήμο Καλλιθέας και την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.), σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και Προαγωγής Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας.
Επισυνάπτονται η αφίσα και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων/εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης, αλλά και με δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης με link που θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του Δήμου Καλλιθέας μία ημέρα πριν την εκδήλωση. Το έργο της αφίσας έχει φιλοτεχνηθεί από τον μαθητή Φίλιππο Κουντουρατζή για τον 6ο μαθητικό διαγωνισμό Hackathon Selma 2023.

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής
22-03-2023
Aγαπητές/οι κυρίες/οι,
σας ενημερώνουμε για την διεξαγωγή του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής στις 17-19 Μαρτίου 2023, στην Πορταριά Πηλίου. Επισυνάπτεται το επιστημονικό πρόγραμμα και οι σχετικές πληροφορίες για συμμετοχή/εγγραφή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
11-03-2023
Aγαπητές/οι κυρίες/οι,
επισυνάπτεται το δελτίο τύπου εκδήλωσης του Ε.Κ.Π.Α. με αφορμή την Ημέρα Ασφάλειας του Διαδικτύου.

13η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ HACKATHON
21-02-2023
Aγαπητές/οι κυρίες/οι,

επισυνάπτουμε το πρόγραμμα της 13ης Εκδήλωσης για την Ψηφιακή Παιδεία και την Ορθή Χρήση της Τεχνολογίας από τα παιδιά και τους εφήβους, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023, στην Αίθουσα Τελετών του Παν/μίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).

Για τη συμμετοχή σας θα πρέπει να κάνετε ηλεκτρονική προεγγραφή ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc5ueFH7f6WDWSIrGT6DSOuB4TDWW9MqtxQ6Wj3WxF3RllH8w/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0&usp=mail_form_link

Σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε με προσοχή τα στοιχεία σας, γιατί με βάση αυτά θα δοθούν τα πιστοποιητικά παρακολούθησης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση και διαδικτυακά στο ακόλουθο link:
https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_LHYWiHWaSx-h7RnZbsrnnw

"Από το Α έως το Ω" : μια Ακαδημία για Γονείς 2022-2023 (8ος κύκλος) - 3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
14-02-2023
Aγαπητές/οι κυρίες/οι,

Καλή χρονιά με υγεία!

συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία, ο 8ος κύκλος των Ακαδημιών Γονέων "Από το Α έως το Ω", σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.).
Οι Ακαδημίες πραγματοποιούνται δια ζώσης σε 10 περιοχές σε Αττική και Θεσσαλία, ενώ υπάρχει και υβριδική κάλυψη της Ακαδημίας Νέας Σμύρνης για το Δίκτυο των Ακαδημιών και του ΕΔΔΥΠΠΥ. Σας επισυνάπτουμε το πρόγραμμα της 3ης Συνάντησης των Ακαδημιών Γονέων, την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023, καθώς και το link για την προεγγραφή και την παρακολούθηση:

https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_OP-tOFvxStajAvELWuVcyQ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ COVID-19 2022
16-11-2022
Aγαπητές/οι κυρίες/οι,

επισυνάπτουμε πληροφορίες και την προκήρυξη για το Πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας από τα παιδιά και τους εφήβους, το οποίο ανανεώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Έχει δοθεί παράταση υποβολής αιτήσεων έως 30 Μαϊου 2022.

Με εκτίμηση,
Εκ της Γραμματείας


Η Ζέττα Μακρή με την Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής
17-04-2021

Η Υφυπουργός Παιδείας, κ. Ζέττα Μακρή συναντήθηκε, σήμερα, με την κ. Άρτεμις Τσίτσικα, Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστ. Υπεύθυνος Προγραμμάτων «φιλικών» για εφήβους/νέους Π.Ο.Υ. ΕΚΠΑ & Προγραμμάτων Κατάρτισης του Υπουργείου Υγείας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ), Διευθύντρια ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας».

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, έγινε ενδελεχής αναφορά στη συνεργασία του Υ.ΠΑΙ.Θ. με τον Επιστημονικό Οργανισμό «ΜΑΖΙ για την Εφηβική Υγεία», την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής, καθώς και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ «Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας».

Τα Προγράμματα που, ήδη, υλοποιούνται στα σχολεία αφορούν την ασφάλεια στο διαδίκτυο, την πρόληψη συμπεριφορών υψηλού κινδύνου και εκφράσεων βίας στον φυσικό και διαδικτυακό κόσμο, καθώς και την προαγωγή αγωγής υγείας με στόχο την ευεξία.

Εφαρμόζονται, επίσης, εργαλεία κοινωνικής/συναισθηματικής ενδυνάμωσης και δεξιοτήτων ζωής, που έχουν ουσιαστικό λόγο στην μετά Covid-19 εποχή.

Στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας των Επιστημονικών Φορέων, μαθητές/τριες Α΄/θμιας, Β΄/ θμιας Εκπ/σης & Ειδικής Αγωγής μέσω των Εκπαιδευτικών Θεματικών Δικτύων της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ. εφαρμόζουν Εκπαιδευτικά Προγράμματα, τα οποία προσεγγίζουν θέματα, όπως η πρόληψη και αντιμετώπιση του Σχολικού και Διαδικτυακού Εκφοβισμού, η κοινωνική και συναισθηματική μάθηση, η αμοιβαία ευαισθητοποίηση για τη ρητορική του μίσους στο Διαδίκτυο, η ορθή χρήση τεχνολογιών από τα παιδιά και τους εφήβους, η αγωγή υγείας σε θέματα διατροφής, εμβολιασμών, ποιότητας ζωής.

Στη συνάντησή τους, η κα Μακρή και η κα Τσίτσικα εδραίωσαν τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και των δυναμικών Επιστημονικών Φορέων Εφηβικής Υγείας μέσω του νέου Μνημονίου Συνεργασίας σχετικά με τον προγραμματισμό Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Δράσεων με νέες θεματικές ενότητες, όπως Σεξουαλική Αγωγή με αφετηρία τα Δημοτικά Σχολεία: «Μαθαίνω για το Σώμα μου», «Τα Δικαιώματα μου», κ.ά.

Στόχο της Υφυπουργού Παιδείας κ. Ζέττας Μακρή αποτελεί η στήριξη και η ενίσχυση ενοτήτων οργανικών και ψυχοκοινωνικών θεμάτων, που αφορούν εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες της Επικράτειας, σχετικά με την πρόληψη φαινομένων, που αφορούν παιδιά και εφήβους, μέσω της ολιστικής προσέγγισης των θεματικών για την Εφηβική Υγεία, προκειμένου να αναδειχθεί η κοινωνική διάσταση καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.


Οι επιπτώσεις τής πανδήμιας, σύμφωνα με τήν Αναπληρώτρια Καθήγήτρια Παιδιατρικής-Εφήβικής Ιατρικής, Άρτεμις Τσίτσικα
16-04-2021

Για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά μίλησε στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής και επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας Άρτεμις Τσίτσικα, τονίζοντας ότι υπάρχουν στοιχεία για διαφορετικές συνέπειες με βάση τις διαφορετικές φάσεις της πανδημίας.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το άρθρο


Παιδιά/έφηβοι στις ημέρες COVID-19
01-01-2021
Κοινωνική/Συναισθηματική Ενδυνάμωση & Ψυχική ανθεκτικότητα ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑΧΥΡΡΥΘΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΑΛΛΩΝ ΤΟΜΕΩΝ


Αισιοδοξία, θετικό κλίμα και άκρως σημαντικό: Να διατηρηθεί η ρουτίνα!
13-04-2020

Μένουμε σπίτι εδώ και αρκετές ημέρες και οι οικογένειες που έχουν παιδιά, πρέπει να διαχειριστούν τα νέα αυτά δεδομένα της καθημερινότητας με τέτοιο τρόπο, ώστε να κατανοήσουν τα παιδιά τους λόγους για τους οποίους η ρουτίνα όλων, έχει αλλάξει. Η κ. Άρτεμις Τσίτσικα, Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστ. Υπεύθυνος Προγραμμάτων «φιλικών» για εφήβους/νέους Π.Ο.Υ. ΕΚΠΑ & Προγραμμάτων Κατάρτισης του Υπουργείου Υγείας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ), Διευθύντρια ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας» και υπεύθυνη προγραμμάτων της Ακαδημίας Γονέων μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, για τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι γονείς στην εποχή του «Μένουμε σπίτι». Διαβάστε την συνέντευξη


Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Δυσκολίες Μάθησης & Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ» 2018
29-08-2018

Αμφιθέατρο Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Κτήριο «Εκπαιδευτικό ίδρυμα Αττική Παράδοση» Ηπίτου 17Β΄, Πλάκα

Οργάνωση:

Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο

Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.)

Β' Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών

Νοσοκομείο Παίδων "Π. & Α. Κυριακού"

www.youth-health.gr

Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.)

www.youth-med.gr

Iνστιτούτο Δημόσιας Υγείας

Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος

Στόχοι του προγράμματος:

να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για τις μαθησιακές δυσκολίες, τη ΔΕΠ-Υ και άλλες καταστάσεις που αφορούν το σχολείο, σε τομείς :

  • πρόληψης
  • έγκαιρης ανίχνευσης
  • παραπομπής
  • ενίσχυσης συνεργασίας των δικτύων
  • διερεύνησης συσχετίσεων και μηχανισμών εμφάνισης
  • σχέσεων με το περιβάλλον
  • ευαισθητοποίησης για τις συνέπειες
  • επαγγελματικού προσανατολισμού
  • αντιμετώπισης - φαρμακοθεραπείας

Συντονιστές – Διδάσκοντες:

Ειδικοί – μέλη επιστημονικών εταιρειών / ιατροπαιδαγωγικών κέντρων, μέλη ΔΕΠ, ειδικοί συνεργάτες του Υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Θεματολογία:

  1. Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες – Ανίχνευση, Διάγνωση, Αντιμετώπιση (ανάγνωση, γραπτή έκφραση, αριθμητικές ικανότητες, διαφοροδιάγνωση, ξένες γλώσσες, συναίσθημα, πρακτικές συμβουλές για γονείς, νομοθεσία και κέντρα διάγνωσης κλπ)
  2. Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας ΔΕΠΥ (καθημερινότητα, συναίσθημα, αποκατάσταση, πρακτικές συμβουλές για γονείς και εκπαιδευτικούς, νομικό πλαίσιο, φαρμακοθεραπεία κλπ)
  3. Γονείς παιδιών με ΔΕΠΥ – Αντιμετώπιση και Φαρμακολογία της ΔΕΠΥ
  4. Τρόποι αντιμετώπισης παιδιών και εφήβων με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες & ΔΕΠΥ στο σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον - Παρουσίαση περιστατικού (πρακτική άσκηση)
  5. Το χαρισματικό παιδί
  6. Πρώιμη διάγνωση διαταραχών επικοινωνίας και αυτιστικού φάσματος με αντικειμενικό τρόπο 
  7. Σύγχρονες δομές Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα
  8. Ψυχομετρική - Ψυχοδιαγνωστική Αξιολόγηση των Μαθησιακών Δυσκολιών: Σύντομη Παρουσίαση της δομής και χρησιμότητας του Αθηνά Τεστ και του WiSC-III

Απευθυνόμαστε σε:

Ιατρούς, επαγγελματίες υγείας, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς και επιστήμονες που έρχονται αντιμέτωποι με σχετικά ζητήματα.

Υλοποίηση:

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 8 μηνιαίες 2ωρες εκπαιδευτικές συναντήσεις την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα, με έναρξη τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 16.30 – 18.30. Περιλαμβάνει θεωρητική εκπαίδευση, καθώς και βιωματικές τεχνικές και εργαλεία για την εφαρμογή πρόληψης, ανίχνευσης και αντιμετώπισης.

Θα δοθεί σχετικό υλικό, καθώς και πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση.

Συνολικό κόστος: 150€

Δηλώσεις: ipd@youth-health.gr, έως 29 Σεπτεμβρίου 2018


Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε!
09-07-2018

Σας ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε θα συνεχίσουμε να σας ενημέρωνουμε για κάθε δράση της Μονάδας Υπεύθυνα! Σας ενημερώνουμε ότι έχουμε ανανεώσει του όρους επικοινωνίας μας, και οποιαδήποτε στιγμή επιθυμείτε μπορείτε να αποστείλετε email στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας info@youth-health.gr ώστε να διαγραφτείτε από τη λίστα newsletter.


Υπηρεσίες φιλικές για εφήβους - Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.)
27-04-2018

Υπηρεσίες "φιλικές" για εφήβους - Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ΠΜΣ "Στρατηγικές Ανάπτυξης Εφηβικής Υγείας" 2017-2018



ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Π.Ο.Υ. (AA-HA!) PROJECT
15-02-2018

Εφαρμογή διεθνών προδιαγραφών για ποιοτικές υπηρεσίες εφηβικής υγείας Νέοι : η ισχυρότερη πηγή ανάπτυξης των κοινωνιών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) απευθύνει πρόσκληση σε όλες τις χώρες που αναπτύσσουν ποιοτικές υπηρεσίες εφηβικής υγείας να συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή της πλατφόρμας e-versionτων Διεθνών Προδιαγραφών για τις Ποιοτικές Υπηρεσίες Εφηβικής Υγείας (GlobalStandardsforqualityhealthcareservicesforadolescents).

Μπορούν να συμμετέχουν επαγγελματίες υγείας, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης και διοίκησης που συμμετέχουν στον σχεδιασμό και εφαρμογή τέτοιων υπηρεσιών, Διευθυντές Κλινικών και επικεφαλής τμημάτων και προγραμμάτων για εφήβους, στελέχη Υπουργείων κλπ.

Οι εθελοντές εγγράφονται στην διεύθυνση

https://signup.aaha.care/

Μετά την εγγραφή τους θα λάβουν κωδικούς για την πιλοτική χρήση της πλατφόρμας, προκειμένου αυτή να τελειοποιηθεί και οι συμμετέχοντες να ελέγξουν και να βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων Υπηρεσιών. Αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, θα χρηματοδοτηθούν 3 χώρες για να εφαρμόσουν τις Διεθνείς Προδιαγραφές το 2018.

Το πρόγραμμα στην Ελλάδα συντονίζεται από την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.) www.youth-med.gr, σε συνεργασία με την Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού» www.youth-health.gr

Περίοδος εγγραφών : έως Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Παρακαλούμε δηλώστε τη συμμετοχή σας στο δίκτυο του WHOhttps://signup.aaha.care/ και στο info@youth-health.gr για να λαμβάνετε περαιτέρω ενημέρωση.


5η Συνάντηση της Ακαδημίας Γονέων και Εκπαιδευτικών
19-12-2017

Με την εξαιρετικού ενδιαφέροντος ομιλία της αναπτυξιακής ψυχολόγου, επιστ. συνεργάτιδος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπ. Αθηνών, Νοσοκ. Παίδων “Π & Α Κυριακού” , Ελένης Τζαβέλα, που είχε θέμα: “Το άγχος στην εφηβεία και ο ρόλος των γονέων”, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, ο 1ος κύκλος συναντήσεων της Ακαδημίας Γονέων και Εκπαιδευτικών στο Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο Πειραιά.
Η ομιλήτρια, αφου εξήγησε τι είναι το άγχος, αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή πορεία του άγχους από την βρεφική ηλικία μέχρι και την ενήλικη ζωή, παρουσίασε τους παράγοντες που προκαλούν άγχος αλλά και τα συμπτώματα του άγχους στους εφήβους για να προτείνει τέλος, τρόπους με τους οποίους οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τους εφήβους στη διαχείριση του άγχους. Επίσης παρουσίασε υπηρεσίες, όπως η Μονάδα Εφηβικής Υγείας, που μπορούν να παράσχουν ψυχολογική υποστήριξη σε εφήβους για την διαχείριση του άγχους αλλά και υπηρεσίες που μπορούν να παράσχουν ψυχολογική υποστήριξη για ζητήματα άγχους σε ενηλίκους.

Ο 2ος κύκλος των συναντήσεων της Ακαδημίας Γονέων και Εκπαιδευτικών θα ξεκινήσει την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018, 5.30 μ.μ. με την ομιλήτρια την Ψυχολόγο Υγείας Msc-Ψυχοθεραπεύτρια, Σωτηρία Μακαρώνη
και θέμα: ” Ο ρόλος της οικογένειας στις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου ”.

25299729 10215102424539802 2540312644825501452 o

25299441 10215103524167292 7290902594199943175 n


Δελτίο Τύπου 2η Συνάντησης Ακαδημίας Γονέων του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων Και Προαγωγής Της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΠΡΟΝΟΗ» Δήμου Κηφισιάς - ΟΚΑΝΑ
19-12-2017

Την Δευτέρα 4.12.17 πραγματοποιήθηκε η 2η συνάντηση του προγράμματος «Από το Α ως το Ω. Μια Ακαδημία για Γονείς» στον Δήμο Κηφισιάς με θέμα: Θέμα: «Το Άγχος στα παιδιά και στους εφήβους. Ο ρόλος των γονέων».

Οι προσκεκλημένες ομιλήτριες, η κα Τζαβέλα Ελένη, Aναπτυξιακή Ψυχολόγος MSc, Επιστ. Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β’ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού, η κα. Χρυσούλα Κατσίρα και η κα. Μαρία Καλλιαντά Παιδαγωγοί ΜSc.Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασαν με πολύ ζωντάνια και αμεσότητα τις διαφορές άγχους και στρες, τα συμπτώματα του παθολογικού άγχους από αυτό που είναι φυσιολογικό και μας χρειάζεται για να είμαστε παραγωγικοί και δημιουργικοί. Σημεία κλειδιά για την σωστή διαχείριση του άγχους είναι η αυτοπαρατήρηση και αυτό-αξιολόγηση από τα ίδια τα παιδιά των συναισθημάτων τους, οι σωστές αναπνοές, η άσκηση, ο θετικός τρόπος σκέψης αλλά πρωτίστως η διαχείριση του άγχους των ιδίων των γονέων αφού αποτελούν πρότυπα συμπεριφοράς για τα παιδιά τους. Στην συνάντηση απηύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος του Κ.Π. «Προνόη», κα. Αγγελική Τριανταφύλλου-Πιτίδη, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Ακαδημία για Γονείς συνδιοργανώνεται από το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΠΡΟΝΟΗ» Δήμου Κηφισιάς -ΟΚΑΝΑ, και την «Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού».

Υπεύθυνη του Προγράμματος «Από το Α ως το Ω. Μια Ακαδημία για Γονείς» στο Δήμο Κηφισιάς είναι η κα. Σωτηρία Μακαρώνη, Ψυχολόγος Υγείας MSc-Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονική Υπεύθυνη του Κ.Π. «Προνόη».

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται μια φορά τον μήνα στο Πολιτιστικό Κέντρο Της Νέας Ερυθραίας «ΒΙΛΑ ΚΩΝΣΤΑ», (Λουκή Ακρίτα 4 – Ν. Ερυθραία).

Για περισσότερες πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής: Tηλ 210-8082673, Δήλου 10, 14562 Κηφισιά και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

e-mail:info@pronoi.org.gr,

εργάσιμες ημέρες και ώρες 10:00 – 14:00.

IMG 1404

IMG 1408

IMG 1414


3η (τρίτη) Συνάντηση για το Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα: "Δυσκολίες Μάθησης & Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ»
07-12-2017

Αγαπητές/οι κυρίες και κύριοι,

θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως η 3η (τρίτη) συνάντηση για το Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα: "Δυσκολίες Μάθησης & Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 16.30 – 18.30 στο Αμφιθέατρο Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας - Κτήριο «Εκπαιδευτικό ίδρυμα Αττική Παράδοση» Ηπίτου 17Β΄, Πλάκα.

Τα θέματα της 3 ης (τρίτης) συνάντησης είναι:

- «Γονείς Παιδιών με ΔΕΠΥ»

- «Αντιμετώπιση & Φαρμακολογία της ΔΕΠΥ»

* θα δοθεί σχετικό υλικό


Ομιλήτριες:

Χριστίνα Γεωργιάδου

Πρόεδρος ADHD Hellas & Μέλος ΔΣ ADHD Europe


Έφη Μπάρλου

Παιδοψυχίατρος , Επιστημονική Συνεργάτις Ιατροπαιδαγωγικού Τμήματος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.),

Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών - Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»


Συντονισμός-σχολιασμός:

Τέρψη Κόρπα,

Παιδοψυχίατρος, Διευθύντρια ΕΣΥ – Παιδοψυχιατρική Κλινική Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού»,

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας ΔΕΠ-Υ

Παρακαλούμε, για την έγκαιρη προσέλευσή σας (16.00), προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος.

Ευχαριστούμε - εκ της Γραμματείας

ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Μ.Ε.Υ.)

Μεσογείων 24, Αθήνα, ΤΚ. 11527

Τηλ. 210-7710824, 213-2009806


Δελτίο Τύπου Ακαδημίας Γονέων Κ.Π. «ΠΡΟΝΟΗ» Κηφισιάς
13-11-2017

PRONOI kifisia afisa logos

«ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΟΝΕΩΝ»

Του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων Και Προαγωγής Της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΠΡΟΝΟΗ» 

AKADIMIA gonewn kifisia pic

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων Και Προαγωγής Της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΠΡΟΝΟΗ» Δήμου Κηφισιάς -ΟΚΑΝΑ, συνδιοργανώνει με την «Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού», την υλοποίηση του προγράμματος «Ακαδημία Γονέων» παράλληλα με άλλες Ακαδημίες Γονέων που θα υλοποιηθούν σε δέκα (10) περιοχές της Αττικής και για πρώτη φορά στα Ιωάννινα, υπό την επιστημονική επιστασία των φορέων του προγράμματος. Συγκεκριμένα, οι περιοχές της Αττικής που θα οργανώσουν τη δράση είναι οι εξής: Άνω Λιόσια (Δήμος Φυλής), Γλυφάδα, Ελευσίνα, Κηφισιά, Μαρούσι, Ν. Σμύρνη,Νίκαια, Πειραιάς, Ταύρος, Χαϊδάρι.

Το πρόγραμμα «Ακαδημία Γονέων» έχει σαν στόχο την ενημέρωση και στήριξη των Γονέων σε θέματα συμπεριφοράς και υγείας σχετικά με την παιδική και κυρίως εφηβική ηλικία. Οι ομιλητές είναι έγκριτοι επιστήμονες με κύρος και εμπειρία από το χώρο της Υγείας. θα πραγματοποιηθούν 5 μηνιαίες συναντήσεις, κάθε Δευτέρα, ώρα 17.30 – 19.30 στις οποίες θα προσφέρεται ενημερωτικό υλικό στους γονείς.

ΧΩΡΟΣΠολιτιστικό Κέντρο Της Νέας Ερυθραίας «ΒΙΛΑ ΚΩΝΣΤΑ», Λουκή Ακρίτα 4 – Ν. Ερυθραία

1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ : Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Ώρα Προσέλευσης17.30-18.00

Λήξη συνάντησης:  19.30

Θέμα: Μαθησιακές δυσκολίες και Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής


ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Μάνος Τσαλαμανιός

Παιδοψυχίατρος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ.,

Τμήμα Ψυχιατρικής Παίδων – Εφήβων,

Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας,

Επιστ. Συνεργάτης (Μ.Ε.Υ.) Β’ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών,

Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Αλεξάνδρα Γεωργουλή

Λογοπεδικός-Ειδ.Παιδαγωγός,

Επιστ. Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών,

Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Οι δηλώσεις συμμετοχής των ενδιαφερομένων θα γίνονται στο τηλ 210-8082673, Δήλου 10, 14562 Κηφισιά και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: 

e-mail:info@pronoi.org.gr

εργάσιμες ημέρες και ώρες 10:00 – 14:00.


2η Συνάντηση για το Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα: "Δυσκολίες Μάθησης & Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ»
02-11-2017

Αγαπητές/οι κυρίες και κύριοι,

θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως η 2η (δεύτερη) συνάντηση για το Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα"Δυσκολίες Μάθησης & Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 16.00 –

18.00 στο Αμφιθέατρο Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Κτήριο «Εκπαιδευτικό ίδρυμα Αττική Παράδοση» Ηπίτου 17Β΄, Πλάκα.

Το θέμα της 2ης (δεύτερης) συνάντησης είναι: «Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ : αιτιολογία, κλινική εικόνα και διάγνωση"

θα δοθεί σχετικό υλικό

Ομιλητής:

Εμμανουήλ Τσαλαμανιός

Παιδοψυχίατρος Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ,

Διευθυντής Ε.Σ.Υ. Ψυχιατρικής Κλινικής Παιδιών-Εφήβων Γ.Ν. Ασκληπιείου Βούλας & Επιστημονικός Συνεργάτης Ιατροπαιδαγωγικού Τμήματος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών - Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»


Συντονισμός-σχολιασμός:
Φλώρα ΜπακοπούλουΕπίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής

Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Επιστ. Υπεύθυνη Ειδικού Κέντρου Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Κ.Ε.Ι.) Α' Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Παρακαλούμε, για την έγκαιρη προσέλευσή σας (15.30), προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος.

Ευχαριστούμε - εκ της Γραμματείας

ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Μ.Ε.Υ.)

Μεσογείων 24, Αθήνα, ΤΚ. 11527

Τηλ. 210-7710824, 213-2009806


2η Εκπαίδευση στο πρόγραμμα Youth Power Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017
25-10-2017

Τι είναι το πρόγραμμα YOUTHPOWER;

Το πρόγραμμα YOUTHPOWER αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση πρόληψης συμπεριφορών υψηλού κινδύνου και απευθύνεται σε παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβεία. Το παιδαγωγικό και επιστημονικό του πλαίσιο βασίζεται στο μοντέλο Ανάπτυξης δεξιοτήτων Ζωής (Life Skills) και στις αρχές της Κοινωνικής και Συναισθηματικής Μάθησης (Social & Emotional Learning). Απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού που βρίσκονται στην μεταβατική φάση της προεφηβείας. Την επιστημονική ευθύνη και τον συντονισμό του Προγράμματος έχει η Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής www.youth-med.gr, σε συνεργασία με την Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού» www.youth-health.gr Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε 54 σχολικές μονάδες (127 τμήματα, 2721 μαθητές & αντίστοιχους γονείς) στην Αθήνα, στα Ιωάννινα και στην Θεσσαλονίκη κατά το έτος 2016-2017 και αξιολογήθηκε ποσοτικά και ποιοτικά πολύ ικανοποιητικά.

Στόχοι του Προγράμματος

Το πρόγραμμα έχει στόχο, μέσω της βιωματικής προσέγγισης, να βοηθήσει τους συμμετέχοντες μαθητές :

- να αποκτήσουν γνώσεις αναφορικά με μια πλειάδα συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι εξαρτησιογόνες ουσίες και εξαρτητικές συμπεριφορές (κάπνισμα,αλκοόλ, υπερβολική ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια), διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και σχολικό εκφοβισμό.

- να τους δώσει τη δυνατότητα να εξασκηθούν και να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους θωρακίσουν ψυχικά απέναντι στις παραπάνω προκλήσεις ( όπως η ανάπτυξη υγιούς αυτοεκτίμησης, στρατηγικών αντίστασης, η διαχείριση σχέσεων και συναισθημάτων, η καλλιέργεια κριτικής σκέψης κτλ)

- να αποκτήσουν ένα θετικό τρόπο σκέψης που θα τους κινητοποιήσει στην υιοθέτηση στάσεων και συμπεριφορών που διασφαλίζουν μια υγιή και ισορροπημένη ζωή.

Εκπαίδευση Εκπαιδευτών (Training of Trainers ToT) του Προγράμματος YOUTH POWER 

Το πρόγραμμα YOUTHPOWERμπορεί να εφαρμοστεί από εκπαιδευτικούς που έχουν εκπαιδευτεί (trainoftrainers) στην υλοποίηση του προγράμματος μέσω εξειδικευμένης βιωματικής εκπαίδευσης.

Διάρκεια εκπαίδευσης : 5 ώρες

Θεματολογία :

  • Εφηβεία , Αναπτυξιακό πλαίσιο Συμπεριφορών Υψηλού Κινδύνου ΣΥΚ
  • Διερεύνηση της έννοιας του ρίσκου/κίνδυνου στην εφηβεία
  • Παράγοντες Κινδύνου
  • Ο ρόλος της Πρόληψης
  • Παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού «YOUTHPOWER»
  • Ενίσχυση της συνοχής της ομάδας
  • Γνωριμία με το υλικό - Ομάδες εργασίες

Τεχνικές εκπαιδευτικού σεμιναρίου:

  • Παιχνίδι ρόλων
  • Εικαστικά μέσα
  • Διεργασία σε μικρές ομάδες
  • Συζήτηση σε κύκλο
  • Δραστηριότητες ενεργοποίησης
  • Καταιγισμός Ιδεών
  • Μελέτη περιπτώσεων κτλ
  • Ερωτηματολόγιο

Πληροφορίες για την Εκπαίδευση 8/11/2017

  • Ο αριθμός των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας που θα συμμετέχουν είναι 25 α τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). Το κάθε Δημοτικό σχολείο μπορεί να συμμετέχει με δύο εκπαιδευτικούς, ώστε να εκπροσωπηθούν πολλά σχολεία της Αττικής και να ωφεληθούν πολλά παιδιά.
  • Ο χώρος διεξαγωγής της επιμόρφωσης είναι το αμφιθέατρο στο ALBABusinessSchoolτου Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Ξενίας 6- Πλατεία Μαβίλη.
  • Θα δοθεί πιστοποιητικό επιμόρφωσης αφού αυτή ολοκληρωθεί 
  • Χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής: 

έως Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται στην γραμματεία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας στα τηλέφωνα: 210-7710824, 213-2009806, 80011 80015 ή μέσω e-mail: info@youth-health.gr.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Πρόγραμμα Ακαδημίας Γονέων 2ο Γυμν. Ταύρου ''Αθηνά Χατζηεσμέρ", 2017-2018
24-10-2017

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΟΝΕΩΝ

2ου Γυμνασίου Ταύρου «Αθηνά Χατζηεσμέρ»

«Εφηβεία από το Α έως το Ω» - Μία Ακαδημία για Γονείς

1ος χρόνος λειτουργίας • Σχολικό έτος 2017-2018

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΘΕΜΑ - ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

(1η) Συνάντηση

Τετάρτη 25/10/2017

Ώρα 18.00 – 20.00

«Δημοκρατία, Ισότητα φύλων και δικαιώματα στο σχολείο: πραγματικότητα ή ζητούμενο;»

Καραγιάννη Ελένη

Επιστημονικό προσωπικό Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Συντονίστρια της Μονάδας «Εκπαιδευτική και Σχολική Δημοκρατία, Ισότητα Φύλων, Δικαιώματα»

(2η) Συνάντηση

Τετάρτη 8/11/2017

Ώρα 18.00 – 20.00

«Εμβόλια και εμβολιασμοί. Γιατί είναι τόσο απαραίτητα;»

Καφετζής Δημήτριος

Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)

(3η) Συνάντηση

Τετάρτη 22/11/2017

Ώρα 17.00 – 19.00

«Έφηβοι και διαδίκτυο. Κίνδυνοι και τρόποι αντιμετώπισης»

Χρηστίδη Στέλλα

Ψυχίατρος, Α’ Ψ.Ν.Α., Επιστημονική Υπεύθυνη τμήματος Προβληματικής Χρήσης του Διαδικτύου, Μονάδα Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ», Ψ.Ν.Α.

(4η) Συνάντηση

Τετάρτη 6/11/2017

Ώρα 18.00 – 20.00

«Σεξουαλική Υγεία και Σεξουαλική Αγωγή στην εφηβεία»

Ξεκαλάκη Αδαμαντία

Παιδίατρος, Διεύθυνση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής,
Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

(5η) Συνάντηση

Τετάρτη 20/12/2017

Ώρα 18.00 – 20.00

«Κάπνισμα και Υγεία»

Μπεχράκης Παναγιώτης

MD, PhD (McGill), FCCP

Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, Αν. Καθηγητής Harvard University

Ερευνητής Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, Διευθυντής Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος

(6η) Συνάντηση

Τετάρτη 10/1/2018

Ώρα 18.00 – 20.00

«Ο ρόλος των γονέων στη διαχείριση του εκφοβισμού»

Τζαβέλα Ελένη

Αναπτυξιακή Ψυχολόγος MSc, Επιστ. Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β’ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών,
Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

(7η) Συνάντηση

Τετάρτη 24/1/2018
Ώρα 18.00 – 20.00

«Οικογένεια σε κρίση: Το διαζύγιο στη ζωή του εφήβου»

Δρ. Αλιβιζάτου Μαρία

Παιδοψυχολόγος, Διασχολική Συντονίστρια Ψυχοπαιδαγωγικού Τμήματος, Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα

(8η) Συνάντηση

Τετάρτη 7/2/2018

Ώρα 18.00 – 20.00

«ΔΕΠ.Υ Μαθησιακές δυσκολίες και αρνητικές συνέπειες»

Τσαλαμανιός Μάνος

Παιδοψυχίατρος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ., Τμήμα Ψυχιατρικής Παίδων – Εφήβων, Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας, Επιστ. Συνεργάτης (Μ.Ε.Υ.) Β’ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Οι Υπεύθυνοι της «Ακαδημίας Γονέων»

Στράνη Ανδριανή, Παπαδολιόπουλος Αντώνιος



Η «Ακαδημία Γονέων» συνεχίζεται με επιτυχία και φέτος με τον Γ' κύκλο
28-09-2017

«Από το Α έως το Ω: μία Ακαδημία για γονείς» Παράλληλες ΑκαδημίεςΜονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» Διευθύντρια : Καθηγήτρια Μαρίζα Τσολιά Επιστ. Υπεύθυνος : Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστ. Υπεύθυνος Προγραμμάτων «φιλικών» για εφήβους/νέους Π.Ο.Υ. ΕΚΠΑ & Προγραμμάτων Κατάρτισης του Υπουργείου Υγείας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ), Διευθύντρια ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας» Άρτεμις Τσίτσικα www.youth-health.gr

Διαβάστε περισσότερα


1η (πρώτη) συνάντηση για το Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα: «Δυσκολίες Μάθησης & Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ»
21-09-2017

θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως η 1η (πρώτη) συνάντηση για το Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα: «Δυσκολίες Μάθησης & Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 16.00 – 18.00 στο Αμφιθέατρο Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Κτήριο «Εκπαιδευτικό ίδρυμα Αττική Παράδοση» Ηπίτου 17Β΄, Πλάκα.

Το πρόγραμμα της 1ης συνάντησης είναι το παρακάτω:


- "Ειδικές Μαθησιακές δυσκολίες : ανίχνευση, διάγνωση, αντιετώπιση"

θα δοθεί σχετικό υλικό

Παρουσιάζουν:

Αλεξάνδρα Γεωργουλή , Λογοπεδικός-Ειδικός Παιδαγωγός, Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού»

Κων/νος Καλιανιώτης, Λογοπεδικός-Ειδικός Παιδαγωγός, Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού»

Έφη Μπάρλου, Παιδοψυχίατρος, Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού»

Παρακαλούμε, για την έγκαιρη προσέλευσή σας (15.30), προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος.


Εκπαίδευση στο πρόγραμμα Youth Power Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017
15-09-2017

·Χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής: έως Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 ·Αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται στην γραμματεία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας στα τηλέφωνα: 210-7710824, 213-2009806, 80011 80015 ή μέσω e-mail: info@youth-health.gr. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τι είναι το πρόγραμμα YOUTHPOWER;

Το πρόγραμμα YOUTHPOWERαποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση πρόληψης συμπεριφορών υψηλού κινδύνου και απευθύνεται σε παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβεία. Το παιδαγωγικό και επιστημονικό του πλαίσιο βασίζεται στο μοντέλο Ανάπτυξης δεξιοτήτων Ζωής (Life Skills) και στις αρχές της Κοινωνικής και Συναισθηματικής Μάθησης (Social & Emotional Learning). Απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού που βρίσκονται στην μεταβατική φάση της προεφηβείας. Την επιστημονική ευθύνη και τον συντονισμό του Προγράμματος έχει η Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής www.youth-med.gr, σε συνεργασία με την Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού» www.youth-health.grΤο πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε 54 σχολικές μονάδες (127 τμήματα, 2721 μαθητές & αντίστοιχους γονείς) στην Αθήνα, στα Ιωάννινα και στην Θεσσαλονίκη κατά το έτος 2016-2017 και αξιολογήθηκε ποσοτικά και ποιοτικά πολύ ικανοποιητικά.

Στόχοι του Προγράμματος

Το πρόγραμμα έχει στόχο, μέσω της βιωματικής προσέγγισης, να βοηθήσει τους συμμετέχοντες μαθητές :

-να αποκτήσουν γνώσεις αναφορικά με μια πλειάδα συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι εξαρτησιογόνες ουσίες και εξαρτητικές συμπεριφορές (κάπνισμα,αλκοόλ, υπερβολική ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια), διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και σχολικό εκφοβισμό.

- να τους δώσει τη δυνατότητα να εξασκηθούν και να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους θωρακίσουν ψυχικά απέναντι στις παραπάνω προκλήσεις ( όπως η ανάπτυξη υγιούς αυτοεκτίμησης, στρατηγικών αντίστασης, η διαχείριση σχέσεων

και συναισθημάτων, η καλλιέργεια κριτικής σκέψης κτλ)

-να αποκτήσουν ένα θετικό τρόπο σκέψης που θα τους κινητοποιήσει στην υιοθέτηση στάσεων και συμπεριφορών που διασφαλίζουν μια υγιή και ισορροπημένη ζωή.

ΕκπαίδευσηΕκπαιδευτών (Training of Trainers ToT) τουΠρογράμματος YOUTH POWER 

Το πρόγραμμα YOUTHPOWERμπορεί να εφαρμοστεί από εκπαιδευτικούς που έχουν εκπαιδευτεί (trainoftrainers) στην υλοποίηση του προγράμματος μέσω εξειδικευμένης βιωματικής εκπαίδευσης.

Διάρκεια εκπαίδευσης : 5 ώρες 

Θεματολογία :

üΕφηβεία , Αναπτυξιακό πλαίσιο Συμπεριφορών Υψηλού Κινδύνου ΣΥΚ

üΔιερεύνηση της έννοιας του ρίσκου/κίνδυνου στην εφηβεία

üΠαράγοντες Κινδύνου

üΟ ρόλος της Πρόληψης

üΠαρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού «YOUTHPOWER»

üΕνίσχυση της συνοχής της ομάδας

üΓνωριμία με το υλικό - Ομάδες εργασίες

Τεχνικές εκπαιδευτικού σεμιναρίου: 

·Παιχνίδι ρόλων

·Εικαστικά μέσα

·Διεργασία σε μικρές ομάδες

·Συζήτηση σε κύκλο

·Δραστηριότητες ενεργοποίησης

·Καταιγισμός Ιδεών

·Μελέτη περιπτώσεων κτλ

·Ερωτηματολόγιο

Πληροφορίες για την Εκπαίδευση 11/10/2017 

·Ο αριθμός των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας που θα συμμετέχουν είναι25 α τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). Το κάθε Δημοτικό σχολείο μπορεί να συμμετέχει με δύο εκπαιδευτικούς, ώστε να εκπροσωπηθούν πολλά σχολεία της Αττικής και να ωφεληθούν πολλά παιδιά.

·Ο χώρος διεξαγωγής της επιμόρφωσης είναι το αμφιθέατρο στο ALBABusinessSchoolτου Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Ξενίας 6- Πλατεία Μαβίλη.

·Χρόνος υλοποίησης: Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017 και 17.00-21.00

·Θα δοθεί πιστοποιητικό επιμόρφωσης αφού αυτή ολοκληρωθεί 

·Χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής: 

έως Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

·Αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται στην γραμματεία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας στα τηλέφωνα: 210-7710824, 213-2009806, 80011 80015 ή μέσω e-mailinfo@youth-health.grΘα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Άνοιξαν οι αιτήσεις για το Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Δυσκολίες Μάθησης & Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ» παράταση ως 29/9
17-07-2017

Αμφιθέατρο Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Κτήριο «Εκπαιδευτικό ίδρυμα Αττική Παράδοση» Ηπίτου 17Β΄, Πλάκα

Οργάνωση:

Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.)

Β' Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών

Νοσοκομείο Παίδων "Π. & Α. Κυριακού"

www.youth-health.gr

Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.)

www.youth-med.gr

Iνστιτούτο Δημόσιας Υγείας

Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος

Στόχοι του προγράμματος:

να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για τις μαθησιακές δυσκολίες, τη ΔΕΠ-Υ και άλλες καταστάσεις που αφορούν το σχολείο, σε τομείς :

·πρόληψης

·έγκαιρης ανίχνευσης

·παραπομπής

·ενίσχυσης συνεργασίας των δικτύων

·διερεύνησης συσχετίσεων και μηχανισμών εμφάνισης

·σχέσεων με το περιβάλλον

·ευαισθητοποίησης για τις συνέπειες

·επαγγελματικού προσανατολισμού

·αντιμετώπισης - φαρμακοθεραπείας

Συντονιστές – Διδάσκοντες:

Ειδικοί – μέλη επιστημονικών εταιρειών / ιατροπαιδαγωγικών κέντρων, μέλη ΔΕΠ, ειδικοί συνεργάτες του Υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Θεματολογία:

1.1.Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (ανάγνωση, γραπτή έκφραση, αριθμητικές ικανότητες, διαφοροδιάγνωση, ξένες γλώσσες, συναίσθημα, πρακτικές συμβουλές για γονείς, νομοθεσία και κέντρα διάγνωσης κλπ)

2.2.Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ (καθημερινότητα, συναίσθημα, αποκατάσταση, πρακτικές συμβουλές για γονείς και εκπαιδευτικούς, νομικό πλαίσιο, φαρμακοθεραπεία κλπ)

3.3.Σχολική άρνηση

4.4.Χαρισματικό παιδί

5.5.Φάσμα αυτισμού

Απευθυνόμαστε σε:

Ιατρούς, επαγγελματίες υγείας, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς και επιστήμονες που έρχονται αντιμέτωποι με σχετικά ζητήματα.

Υλοποίηση:

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 8 μηνιαίες 2ωρες εκπαιδευτικές συναντήσεις την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα, με έναρξη τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 16.30 – 18.30. Περιλαμβάνει θεωρητική εκπαίδευση, καθώς και βιωματικές τεχνικές και εργαλεία για την εφαρμογή πρόληψης, ανίχνευσης και αντιμετώπισης.

Θα δοθεί σχετικό υλικό, καθώς και πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση.

Συνολικό κόστος: 150€

Δηλώσεις: info@youth-health.gr, έως 29 Σεπτεμβρίου 2017


ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ (MSc) ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
07-06-2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοινώνει τη λειτουργία του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών διάρκειας 2 ετών , το οποίο οδηγεί στην απονομή Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών (ΜΔΕ- Master) με θέμα «Στρατηγικές Ανάπτυξης της Εφηβικής Υγείας» (ΦΕΚ 1212/6-04-2017). Το πρόγραμμα αρχίζει τον Οκτώβριο και περιλαμβάνει τέσσερα (4) διδακτικά εξάμηνα.

Στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Παν/ μίων Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής και πτυχιούχοι αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής (σύμφωνα με την παρ.1 άρθρο 4 του ν. 3685/08) Επιστημών Υγείας, Ψυχολογίας, καθώς και άλλων Ανθρωπιστικών, Παιδαγωγικών, Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, μετά από συνέντευξη και συνεκτίμηση των παρακάτω στοιχείων του φακέλου υποψηφιότητας:
α) του βαθμού πτυχίου (20%)

β) προηγούμενης επαγγελματικής ή διδακτικής εμπειρίας (20%)

γ) επαρκούς γνώσης της αγγλικής γλώσσας (15% )

δ) ενδεχομένων δημοσιεύσεων ή/και επιστημονικών εργασιών ή/και παρακολούθησης συναφών συνεδρίων, σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων κλπ (10%)

ε) συστατικών επιστολών (10%)

στ) της παρουσίας του υποψηφίου στην συνέντευξη (25%)

Η ειδίκευση αφορά όλες τις προαναφερόμενες ειδικότητες, ωστόσο κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους θα υπάρχουν ενότητες κατά τις οποίες θα σχηματιστούν δύο ομάδες: α. μαθήματα που εστιάζουν κυρίως στην οργανική εφηβική ιατρική και παθολογία, β. μαθήματα που εμβαθύνουν στην εκπαίδευση, την ψυχοκοινωνική υγεία και την οργάνωση υπηρεσιών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και τα παρακάτω δικαιολογητικά (σκαναρισμένα) από 8/6/2017 έως και 14/7/2017ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΩΣ 20/7/2017 ηλεκτρονικά στο e-mail info@youth-msc.gr

1.Αίτηση

2.Αντίγραφο πτυχίου/διπλώματος

3.Αντίγραφο μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (εάν υπάρχει)

4.Αναγνώριση τίτλου σπουδών από το ΔΟΑΤΑΠ για όσους έχουν τίτλους σπουδών της αλλοδαπής

5.Αποδεικτικό Αγγλικής γλώσσας

6.Βιογραφικό Σημείωμα στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, η τυχόν διδακτική ή/και επαγγελματική εμπειρία, καθώς και η τυχόν επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα του υποψηφίου

7.Δύο συστατικές επιστολές

8.Αποδεικτικά επαγγελματικής εμπειρίας (εάν υπάρχουν)

9.Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας.

Ο αριθμός των εισακτέων θα είναι είκοσι πέντε (25) κατ’ ακαδημαϊκό έτος. Η εγγραφή στο ΠΜΣ συνεπάγεται συνεισφορά κάθε φοιτητή στα σχετικά λειτουργικά έξοδα, η οποία ανέρχεται σε χίλια ευρώ (1000 €) ανά εξάμηνο. Γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι υπότροφοι του ΙΚΥ, εφόσον η υποτροφία τους είναι σχετική με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ.

Οι συνεντεύξεις θα πραγματοποιηθούν τον μήνα Ιούλιο - θα σταλεί σχετική ενημέρωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 
Ημέρες και ώρες λειτουργίας της γραμματείας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 – 13.00, τηλ. 213-2009806.

Σχετικές πληροφορίες θα βρίσκονται στην ιστοσελίδα:

www.youth-msc.gr

Αθήνα, 29/5/2017


Η Διευθύντρια του ΠΜΣ
Λωρέττα Θωμαϊδου

Αναπλ. Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Παιδιατρικής

Οργάνωση και επίβλεψη σπουδών
Άρτεμις Τσίτσικα

Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστ. Υπεύθυνος Προγραμμάτων «φιλικών» για εφήβους/νέους Π.Ο.Υ. ΕΚΠΑ & Προγραμμάτων Κατάρτισης του Υπουργείου Υγείας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ), Διευθύντρια ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας»


YOUTH TECH: Οδηγός για Συντονιστές Βιωματικών Εργαστηρίων με θέμα την Ασφαλή Χρήση της Τεχνολογίας
16-05-2017

Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό στοχεύει στο να λειτουργήσει ως οδηγός για εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας που επιθυμούν να υλοποιήσουν παρεμβάσεις πρόληψης των συνεπειών από την δυσλειτουργική χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών αξιοποιώντας βιωματικές τεχνικές και εργαλεία. Ο απώτερος στόχος του υλικού είναι να ενδυναμώσει τους μαθητές στο να γίνουν αυτόνομοι και ασφαλείς χρήστες των νέων τεχνολογιών.


08/05/2017, 8η συνάντηση για το Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα: «Δυσκολίες Μάθησης & Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ»
09-05-2017

Αγαπητές/οι κυρίες & κύριοι,

θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως η 8η (όγδοη) συνάντηση για το Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα: «Δυσκολίες Μάθησης & Διαταραχή Ελλειμματικής

Προσοχής – Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2017 και ώρα 16.30 – 18.30 στο Κτήριο «Εκπαιδευτικό ίδρυμα Αττική

Παράδοση» Ηπίτου 17Β΄, Πλάκα.

Το πρόγραμμα της 8ης συνάντησης είναι το παρακάτω:

-“Ανίχνευση και διαφοροδιάγνωση του φάσματος της Διάχυτης Αναπτυξιακής Διαταραχής (Αυτισμός)”

* θα δοθεί σχετικό υλικό και θα ακολουθήσει coctail

Παρουσιάζει η κα:

Λωρέττα Θωμαΐδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού»

Παρακαλούμε, για την έγκαιρη προσέλευσή σας (16:15), προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος.

Με εκτίμηση,

Μαρίζα Τσολιά Άρτεμις Τσίτσικα

Καθηγήτρια Παιδιατρικής Επίκουρη Καθηγήτρια

Διευθύντρια Β΄ Παιδιατρικής κλινικής Παιδιατρικής- Εφηβικής Ιατρικής

Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονική Υπεύθυνος Μ.Ε.Υ.


7η Ημερίδα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης για την ορθή χρήση τεχνολογιών από τα παιδιά & τους εφήβους "Το ταξίδι του Αριάδνη συνεχίζεται..." Bόλος, Παρασκευή 12 Μαϊου 2017 Κινηματοθέατρο «Αχίλλειο»
24-04-2017

Bόλος, Παρασκευή 12 Μαϊου 2017

Κινηματοθέατρο «Αχίλλειο»


Υπό την αιγίδα των :

Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Υ.Π.Ε.Θ.)

www.minedu.gov.gr

Ευρωπαϊκής Σύμπραξης για την Ασφάλεια των Ανηλίκων και Νέων

στο Διαδίκτυο

ENACSO

www.enacso.eu

Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.)

www.youth-med.gr

Οργάνωση:

Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.)

Β' Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών

Νοσοκομείο Παίδων "Π. & Α. Κυριακού"

www.youth-health.gr

Επιστ. Οργανισμός «ΜΑΖΙ για την Εφηβική Υγεία»

www.youth-life.gr

Αντιδημαρχία Παιδείας & Πολιτισμού

Δήμου Βόλου

Παρασκευή 12 Μαϊου 2017

15.00-15.30 Εγγραφές

15:30-16:00  Χαιρετισμοί – Επίσημη Έναρξη

Δ. Κολυνδρίνη

Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας

Γ. Μπoντού-Τοκαλή

Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού

Μ. Τσολιά

Καθηγήτρια Παιδιατρικής

Διευθύντρια Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Παν/μίου Αθηνών

Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού»

16.00-17.00 Προεδρείο:Δ. Βαβουγυιός, Μ. Τσολιά

Χρήση τεχνολογίας και συμπεριφορές υψηλού κινδύνου

Η Γραμμή για την Τεχνολογία «ΜΕ Υποστηρίζω » 8001180015 

Αρ. Τσίτσικα

Σχολικός εκφοβισμός στον φυσικό και διαδικτυακό κόσμο

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Enable – Ενδυναμώνω»

Κ. Αθανασίου

17.00-18.00  Εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαλεία

Προεδρείο: Σ. Παπαδάκου, Σ. Πολύζος

Παρουσίαση προγράμματος Πρόληψης Συμπεριφορών Υψηλού

Κινδύνου για μαθητές Ε΄& ΣΤ΄ Δημοτικού «YouthPower»

Σ. Μακαρώνη

(με την υποστήριξη του ΟΠΑΠ)

Προεδρείο: Π. Αβαγιανού, Αντ. Πλαγεράς

Παρουσίαση προγράμματος Πρόληψης ΔιαδικτυακώνΣυμπεριφορών

Υψηλού Κινδύνου YouthTech”

Ε. Σιαφαρίκα

18:00-18:30  Διάλειμμα καφέ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

18.30-19.00 Προεδρείο: Αλ. Καπανιάρης, Τζ. Μωραϊτη

"Παίζω και προγραμματίζω, αξιοποιώντας δημιουργικά το διαδίκτυο"

Γ. Ζαμπέτογλου

19.00-19.30 Προεδρείο: Αντ. Παπατριανταφύλλου, Αν, Φρόντζου

«Από το Α έως το Ω»: Μια Ακαδημία για γονείς

Στ. Κούτρας

19.30-.19.45Facebook «Ζήστο» Εβ. Χρηστίδη

Λήξη-απονομή βραβείων

Πρόεδροι-Ομιλητές :

Πηνελόπη Αλεξία Αβαγιανού

Κλινική Ψυχολόγος, Παιδοψυχιατρικό Τμήμα

Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου

Καλλιόπη Αθανασίου

Ψυχολόγος,

Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ,

Επιστ. Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ)

Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών

Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού»

Διονύσης Βαβουγυιός

Καθηγητής, Πρόεδρος Π.Τ.Ε.Α. Παν/μίου Θεσσαλίας

Γεώργιος Ζαμπέτογλου

Εκπαιδευτικός Πληροφορικής

Αλέξανδρος Καπανιάρης

Πληροφορικός-Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου

Υπεύθυνος του Κέντρου Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών Μαγνησίας

Στέφανος Κούτρας

Δρ Ειδικής Αγωγής

Σύμβουλος Β΄ Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.)

Υπουργείο Παιδείας

Σωτηρία Μακαρώνη

Ψυχολόγος Υγείας

Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Επιστ. Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων &

Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Προνόη» Δήμου Κηφισιάς –ΟΚΑΝΑ

Τζένη Μωραϊτη

Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής

Σταυρούλα Παπαδάκου

Παιδίατρος-Αναπτυξιολόγος

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.)

Αντωνία Παπατριανταφύλλου

ΕθνικήΕκπρόσωποςστην European Committee ERASMUS+

ΕθνικήΣυντονίστριατου ERASMUS+ "ACT - Active Citizenship Projects"

Τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αυτοτελής Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Αντώνης Πλαγεράς

Μ.ed, Υπεύθυνος Συμβουλευτικού Σταθμού Μαγνησίας

Σωτήρης Πολύζος

Δημοσιογράφος

Ευαγγελία Σιαφαρίκα

MsPH, MsED, Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας

Άρτεμις Τσίτσικα

Επικ. Καθηγήτρια Παίδιατρικής-Εφηβικής Ιατρική

Επιστ. Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.)

Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών-Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού»

Μαρίζα Τσολιά

Καθηγήτρια Παιδιατρικής

Διευθύντρια Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Παν/μίου Αθηνών-Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού»

Αναστασία Φρόντζου

Σύμβουλος σχέσεων παιδιού & οικογένειας

Επιστ. Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.)

Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών-Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού»

Συμμετέχει η έφηβη : Έβελιν Χρηστίδη

Υποστηρικτές

vodafone

opaplogo


Σχετικά με το Πρόγραμμα YOUTHPOWER

Τι είναι το πρόγραμμα YOUTHPOWER

Το πρόγραμμα YOUTHPOWER αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση πρόληψης συμπεριφορών υψηλού κινδύνου και απευθύνεται σε παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβεία. Το παιδαγωγικό και επιστημονικό του πλαίσιο βασίζεται στο μοντέλο Ανάπτυξης δεξιοτήτων Ζωής (Life Skills) και στις αρχές της Κοινωνικής και Συναισθηματικής Μάθησης (Social & Emotional Learning). Απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού που βρίσκονται στην μεταβατική φάση της προεφηβείας. Την επιστημονική ευθύνη και τον συντονισμό του Προγράμματος έχει η Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής www.youth-med.gr , σε συνεργασία με την Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού» www.youth-health.gr

Στόχοι του Προγράμματος

Το πρόγραμμα έχει στόχο, μέσω της βιωματικής προσέγγισης, να βοηθήσει τους συμμετέχοντες μαθητές :

-να αποκτήσουν γνώσεις αναφορικά με μια πλειάδα συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι εξαρτησιογόνες ουσίες και εξαρτητικές συμπεριφορές (κάπνισμα,αλκοόλ, υπερβολική ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια), διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και σχολικό εκφοβισμό.

- να τους δώσει τη δυνατότητα να εξασκηθούν και να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους θωρακίσουν ψυχικά απέναντι στις παραπάνω προκλήσεις ( όπως η ανάπτυξη υγιούς αυτοεκτίμησης, στρατηγικών αντίστασης, η διαχείριση σχέσεων

και συναισθημάτων, η καλλιέργεια κριτικής σκέψης κτλ)

-να αποκτήσουν ένα θετικό τρόπο σκέψης που θα τους κινητοποιήσει στην υιοθέτηση στάσεων και συμπεριφορών που διασφαλίζουν μια υγιή και ισορροπημένη ζωή.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) έχει ήδη εγκρίνει την υλοποίηση του προγράμματος YOUTHPOWER στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

ΕκπαίδευσηΕκπαιδευτών (Training of Trainers ToT) τουΠρογράμματος YOUTH POWER 

Το πρόγραμμα YOUTHPOWERμπορεί να εφαρμοστεί από εκπαιδευτικούς που έχουν εκπαιδευτεί (trainoftrainers) στην υλοποίηση του προγράμματος μέσω εξειδικευμένης βιωματικής εκπαίδευσης.

Διάρκεια εκπαίδευσης : 5 ώρες

Θεματολογία :

üΕφηβεία , Αναπτυξιακό πλαίσιο Συμπεριφορών Υψηλού Κινδύνου ΣΥΚ

üΔιερεύνηση της έννοιας του ρίσκου/κίνδυνου στην εφηβεία

üΠαράγοντες Κινδύνου

üΟ ρόλος της Πρόληψης

üΠαρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού «YOUTHPOWER»

üΕνίσχυση της συνοχής της ομάδας

üΓνωριμία με το υλικό - Ομάδες εργασίες

Τεχνικές εκπαιδευτικού σεμιναρίου:

  • Παιχνίδι ρόλων
  • Εικαστικά μέσα
  • Διεργασία σε μικρές ομάδες
  • Συζήτηση σε κύκλο
  • Δραστηριότητες ενεργοποίησης
  • Καταιγισμός Ιδεών
  • Μελέτη περιπτώσεων κτλ
  • Ερωτηματολόγιο

Πληροφορίες για το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο του Βόλου

  • Ο αριθμός των μελών της κάθε ομάδας δεν θα ξεπερνά τα 25 άτομα και θα σχηματισθούν δύο ομάδες εργασίας. Το κάθε Δημοτικό σχολείο μπορεί να συμμετέχει με δύο εκπαιδευτικούς, ώστε να εκπροσωπηθούν πολλά σχολεία της περιοχής και να ωφεληθούν πολλά παιδιά.
  • Ο χώρος διεξαγωγής της επιμόρφωσης είναι το 6ο Δημοτικό Σχολείο (στο κέντρο του Βόλου) στην οδό Γαλλίας & Γαμβέτα (δίπλα στο Σταθμό Πυροσβεστικής). Διευθυντής του σχολείου είναι ο κ. Δημήτριος Οικονόμου (τηλ. 2421039517 και 6944654548).
  • Θα δοθεί πιστοποιητικό επιμόρφωσης αφού αυτή ολοκληρωθεί 
  • Χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής: 

έως Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

  • Αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται στην γραμματεία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας στα τηλέφωνα: 210-7710824, 213-2009806, 80011 80015 ή μέσω e-mailinfo@youth-health.grΘα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Άρτεμις Τσίτσικα, Επικ. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Σωτηρία Μακαρώνη, Ψυχολόγος Υγείας MSc, Υπ. Διδάκτωρ της Ιατρικής

Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ευαγγελία Σιαφαρίκα, Εκπαιδευτικός MsED, MsPH, Υπ. Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών


10ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ - ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ
28-03-2017

Το 10ο Εντατικό Σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής-10th State of the Art Adolescent Medicine Course πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και πολύ ικανοποιητική ποιοτική αξιολόγηση από τους συνέδρους στις 17-18 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Συμμετείχαν πάνω από 500 σύνεδροι (ιατροί, ειδικοί και εκπαιδευτικοί) και παρουσιάστηκαν προγράμματα που υλοποιούνται, συζητήθηκαν σημαντικά θέματα της υγείας των νέων και της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας μέσα στην οποία αναπτύσσονται.

Προσκεκλημένοι ομιλητές από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έθιξαν πολύ ενδιαφέροντα θέματα και συζήτησαν με συνέδρους και φορείς.

Σε παράλληλη αίθουσα πραγματοποιήθηκαν workshops με ασκήσεις, εργαστήρια και συζήτηση περιπτώσεων, ενώ επιστήμονες από όλη την επικράτεια παρουσίασαν εργασίες ως προφορικές ή αναρτημένες ανακοινώσεις.

Παρουσιάστηκαν 60 ερευνητικές, κλινικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, καθώς και πρωτοποριακές κοινωνικές δράσεις και 5 διακρίθηκαν - απέσπασαν βραβεία.


Παράλληλα λειτούργησε έκθεση ζωγραφικής γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών και έκθεση βιβλίων, καθώς και ενημερωτικού υλικού των υποστηρικτών.

Η παρουσίαση των δράσεων από τα ίδια τα παιδιά ήταν συγκινητική και "έδωσε" μια ιδιαίτερα αισιόδοξη νότα.

Τα πρακτικά έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας και θα τα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

https://youth-health.gr/index.php?pid=27&sn=200


Έκθεση Ζωγραφικής με θέμα "Ορίζοντες"
28-03-2017

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε για ένα ποτήρι κρασί μαζί με τους καλλιτέχνες στρην Έκθεση Ζωγραφικής,

με θέμα "Ορίζοντες" που διοργανώνει ο Επιστημονικός Οργανισμός "Μαζί για την Εφηβική Υγεία" στο Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών,

το Σάββατο 18 Μαρτίου, 13:00 με 15:00, παράλληλα με το 10ο "State of the Art" Εντατικό Σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής.


10o EΝΤΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ - 10th State of the Art Adolescent Medicine Course
10-03-2017

Το 10o εντατικό σεμινάριο στην εφηβική ιατρική - 10th State of the Art Adolescent Medicine Course, θα πραγματοποιηθεί στις 17 - 18 Μαρτίου 2017, στο Ζάππειο Μέγαρο. Συμμετέχουν επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων, εκπαιδευτικοί και συνεργάτες από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. και παρουσιάζεται πλούσια θεματολογία, πρωτοποριακά προγράμματα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ συμμετέχουν και τα ίδια τα παιδιά με δικές τους δράσεις.

Οι ενότητες καλύπτουν σύγχρονες ανάγκες των νέων, με δεδομένες τις προκλήσεις της περιβαλλοντικής τους πραγματικότητας. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και χορηγούνται μόρια συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε όλους εκεί!


13/3/2017, Ημερίδα με θέμα: "Πως να εμπνεύσουμε αισιοδοξία στους νέους"
07-03-2017

Ο Σχολικός Σύμβουλος της 24ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπ/σης Αττικής, οι Σύλλογοι Διδασκόντων του 2ου, 3ου, 4ου , 5ου, 6ου Δημ. Σχολ. Βριλησσίων & ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων,

σας προσκαλούν να συμμετάσχετε στην εκδήλωση Παιδείας με θέμα:

«Πώς να εμπνεύσουμε αισιοδοξία στους νέους»,

στην οποία εισηγήτρια θα είναι

η κ. Τσίτσικα Άρτεμις,

Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστ. Υπεύθυνος Προγραμμάτων «φιλικών» για εφήβους/νέους Π.Ο.Υ. ΕΚΠΑ & Προγραμμάτων Κατάρτισης του Υπουργείου Υγείας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ), Διευθύντρια ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας».

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Δρ κ. Στέφανος Κούτρας,

Σύμβουλος του Ινστιτούτου Εκπ/κής Πολιτικής.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017 και ώρα 18:00΄, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου

Βριλησσίων (Αθ. Διάκου και Κυπρίων Αγωνιστών).


Ενημερωτικό Δελτίο 6ης Συνάντησης για το Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα: «Δυσκολίες Μάθησης & Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ»
01-03-2017

Αθήνα, 01/03/2017

Αγαπητές/οι κυρίες & κύριοι,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως η 6η (έκτη) συνάντηση για το Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα: «Δυσκολίες Μάθησης & Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017 και ώρα 16.30 – 18.30 στο Αμφιθέατρο Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Κτήριο «Εκπαιδευτικό ίδρυμα Αττική Παράδοση» Ηπίτου 17Β΄, Πλάκα.

Το πρόγραμμα της 6ης συνάντησης είναι το παρακάτω:

-“Σχολική Διαρροή και άρνηση”

-“Η μαθητική διαρροή στην ελληνική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση”

* θα δοθεί σχετικό υλικό

Παρουσιάζουν:

Άρτεμις Τσίτσικα, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Εφηβικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστ. Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού»

Ελένη Παπαδοπούλου, Προϊσταμένη του Παρατηρητηρίου για τα θέματα «Καταγραφής κι αντιμετώπισης της μαθητικής διαρροής», Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ)

Παρακαλούμε, για την έγκαιρη προσέλευσή σας (16:15), προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος.

Με εκτίμηση,

Μαρίζα Τσολιά,

Καθηγήτρια Παιδιατρικής,

Διευθύντρια Β΄ Παιδιατρικής κλινικής,

Πανεπιστημίου Αθηνών 

Άρτεμις Τσίτσικα,

Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστ. Υπεύθυνος Προγραμμάτων «φιλικών» για εφήβους/νέους Π.Ο.Υ. ΕΚΠΑ & Προγραμμάτων Κατάρτισης του Υπουργείου Υγείας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ), Διευθύντρια ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας»


Τμήμα Μετάβασης-Transition
28-02-2017

Το Τμήμα Μετάβασης-Transition οργανώθηκε πρόσφατα και αφορά νεαρούς ενήλικες (φοιτητές, χρόνια νοσήματα,

οργανικά-ψυχοκοινωνικά αιτήματα, πρόληψη, διαφυλικές σχέσεις, εμβολιασμοί κλπ ).

Λειτουργεί κάθε Παρασκευή στη ΜΕΥ.

Περισσότερα για το θέμα της ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ στο 10ο Εντατικό Σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής - State of the Art Adolescent Medicine Course.

Δείτε το πρόγραμμα ΕΔΩ


Ενημερωτικό Δελτίο 5ης Συνάντησης Μετεκπαιδευτικού Προγράμματος με θέμα: «Δυσκολίες Μάθησης & Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ»
06-02-2017

Αγαπητές/οι κυρίες & κύριοι,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως η 5η (πέμπτη) συνάντηση για το Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα : «Δυσκολίες Μάθησης & Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 16.30 – 18.30 στο Αμφιθέατρο Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Κτήριο «Εκπαιδευτικό ίδρυμα Αττική Παράδοση» Ηπίτου 17Β΄, Πλάκα.

Το πρόγραμμα της 5ης συνάντησης είναι το παρακάτω:

Σύγχρονες Θεραπευτικές Προσεγγίσεις ΔΕΠΥ 

·Αναπτυξιακή Νευροβιολογία της ΔΕΠΥ

·Ψυχοεκπαίδευση γονέων

·Φαρμακευτική αντιμετώπιση συμπτωματολογίας ΔΕΠΥ- σύγχρονα δεδομένα

* θα δοθεί σχετικό υλικό

Παρουσιάζουν:

Παναγιώτα (Νένη) Περβανίδου, Παιδίατρος-Αναπτυξιολόγος, Επικ. Καθηγήτρια Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Χριστίνα Γεωργιάδου,Πρόεδρος ADHD Hellas, Μέλος ΔΣ ADHD Europe

Ορέστης Γιωτάκος, Ψυχίατρος M.Sc.Neuroscience, Επιστ. Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού»

Παρακαλούμε, για την έγκαιρη προσέλευσή σας (16:15), προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος.

Με εκτίμηση,

Μαρίζα Τσολιά 

Καθηγήτρια Παιδιατρικής Κλινικής 

Διευθύντρια Β΄ Παιδιατρικής κλινικής

Πανεπιστημίου Αθηνών 

Άρτεμις Τσίτσικα

Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστ. Υπεύθυνος Προγραμμάτων «φιλικών» για εφήβους/νέους Π.Ο.Υ. ΕΚΠΑ & Προγραμμάτων Κατάρτισης του Υπουργείου Υγείας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ), Διευθύντρια ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας»


Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα Δυσκολίες Μάθησης & Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ
16-01-2017

Δεύτερη συνάντηση για το « Schoolers:Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα Δυσκολίες Μάθησης & Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 16.30 – 18.30 στο Αμφιθέατρο Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Κτήριο «Εκπαιδευτικό ίδρυμα Αττική Παράδοση» Ηπίτου 17Β΄, Πλάκα.

Αγαπητοί κύριοι και κυρίες,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως η δεύτερη συνάντηση για το « Schoolers:Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα Δυσκολίες Μάθησης & Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 16.30 – 18.30 στο Αμφιθέατρο Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Κτήριο «Εκπαιδευτικό ίδρυμα Αττική Παράδοση» Ηπίτου 17Β΄, Πλάκα.

Το πρόγραμμα της 4ης συνάντησης είναι το παρακάτω:

Μεθοδολογία αντιμετώπισης μαθησιακών διαταραχών στην τάξη

  • Νομικό πλαίσιο
  • Συμβουλές ενσωμάτωσης, ενίσχυσης και αξιολόγησης σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση - Προγράμματα Παρέμβασης στο Σχολικό Περιβάλλον 
  • Πιστοποιημένα από το Υπουργείο Παιδείας Κέντρα Διάγνωσης και Αξιολόγησης Παιδιών & Εφήβων - Υπηρεσίες - Ιστοσελίδες - Φορείς 

* θα δοθεί σχετικό υλικό

Παρουσιάζουν:

Χρήστος Σκαλούμπακας, Ειδικός Παιδαγωγός MED, Μονάδα Διαταραχών Προσοχής, Υπερκινητικότητας και Μάθησης, Β’ Παιδοψυχιατρικό Τμήμα, Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού»

Σχολιασμός – Συντονισμός : Λίλιαν Μαρκάκη,

Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπεύτρια, Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας & Επιστ. Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού»

Παρακαλούμε, για την έγκαιρη προσέλευσή σας (16:15), προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος.


e-learning Ε.Κ.Π.Α «Διαδραστικές Τεχνολογίες: Ασφαλής Χρήση για παιδιά και εφήβους»
10-01-2017

Σας ενημερώνουμε για το νέο κύκλο εξ’ αποστάσεως Εκπαίδευσης (e-learning) του ΕΚΠΑ με το εκπαιδευτικό αντικείμενο: «Διαδραστικές Τεχνολογίες: Ασφαλής Χρήση για παιδιά και εφήβους»

Το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης του Προγράμματος Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (e-learning) με τη χρήση Καινοτόμων Μεθόδων, στo εκπαιδευτικό αντικείμενο:

«Διαδραστικές Τεχνολογίες: Ασφαλής Χρήση για Παιδιά και Εφήβους»

Κάντε Αίτηση:

https://elearn.elke.uoa.gr/apply.php?option=462


4η Συνάντηση Ακαδημίας Γονέων: « Η οικογένεια σε κρίση-διαχείριση της απώλειας»
10-01-2017

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου και ώρα 17:15 Αμφιθέατρο ALBA, Ξενίας 6 – Αθήνα

« Η οικογένεια σε κρίση-διαχείριση της απώλειας»

Δρ. Μάγια Αλιζιβάτου

Παιδοψυχολόγος

Διασχολική Συντονίστρια Ψυχοπαιδαγωγικού Τμήματος

Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα

Σχολιασμός-Συντονισμός:

Όλγα Μεταλληνού

Msc Ψυχολόγος

Εξωτερικός Συνεργάτης ΜΕΡΙΜΝΑΣ,

Εταιρία για τη Φροντίδα Παιδιών και Οικογενειών

στην Αρρώστια και το Θάνατο

Περιορισμένος αριθμός θέσεων κλείστε εισιτήριο:

https://www.eventbrite.com/e/4--tickets-30893403000


3ος Κύκλος Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Θεσσαλονίκης - Πρόγραμμα Youth Power
28-11-2016

Τι είναι το πρόγραμμα YOUTH POWER

Το πρόγραμμα YOUTH POWER αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση πρόληψης συμπεριφορών υψηλού κινδύνου για παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβεία. Το παιδαγωγικό και επιστημονικό του πλαίσιο βασίζεται στο μοντέλο Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Ζωής (Life Skills) και στις αρχές της Κοινωνικής και Συναισθηματικής Μάθησης (Social & Emotional Learning). Απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού που βρίσκονται στην μεταβατική φάση της προεφηβείας. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής www.youth-med.grσε συνεργασία με την Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού.

Στόχοι του Προγράμματος

Το πρόγραμμα στόχο έχει, μέσω της βιωματικής προσέγγισης, να βοηθήσει τους συμμετέχοντες μαθητές:

-να αποκτήσουν γνώσεις αναφορικά με μια πλειάδα συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι εξαρτησιογόνες ουσίες και εξαρτητικές συμπεριφορές (κάπνισμα, αλκοόλ, υπερβολική ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια), διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και σχολικό εκφοβισμό

- να τους δώσει τη δυνατότητα να εξασκηθούν και να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους θωρακίσουν ψυχικά απέναντι στις παραπάνω προκλήσεις (όπως η ανάπτυξη υγιούς αυτοεκτίμησης, στρατηγικών αντίστασης, η διαχείριση σχέσεων

και συναισθημάτων, η καλλιέργεια κριτικής σκέψης κτλ)

-να αποκτήσουν ένα θετικό τρόπο σκέψης που θα τους κινητοποιήσει στην υιοθέτηση στάσεων και συμπεριφορών που διασφαλίζουν μια υγιή και ισορροπημένη ζωή.

Μορφή του Προγράμματος

Το πρόγραμμα YOUTH POWER για μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού αποτελείται από οκτώ θεματικές ενότητες, διάρκειας 90-120 λεπτών η καθεμιά. Μπορεί να εφαρμοστεί την ώρα της ευέλικτης ζώνης στo πλαίσιο προγραμμάτων Αγωγής Υγείας.

Το πρόγραμμα ξεδιπλώνει τα θέματα τα οποία θέλει να επεξεργαστεί με τους μαθητές μέσα από τις ιστορίες μιας παρέας παιδιών της ΣΤ΄ Δημοτικού, που αποτελούν και τους ήρωες του YOUTH POWER. Μέσα από τις δικές τους ιστορίες οι μαθητές κινητοποιούνται να προβληματιστούν πάνω σε διάφορα ζητήματα και να δουν πώς και αυτοί με τη σειρά τους μπορούν να διαχειριστούν ανάλογες προκλήσεις και εσωτερικές συγκρούσεις που βιώνουν οι ήρωες του προγράμματος.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) έχει ήδη εγκρίνει την υλοποίηση του προγράμματος YOUTHPOWER στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Εκπαίδευση Εκπαιδευτών (Training of Trainers ToT) του Προγράμματος YOUTH POWER 

Το πρόγραμμα YOUTH POWER μπορεί να εφαρμοστεί μόνο από εκπαιδευτικούς που έχουν εκπαιδευτεί στην υλοποίηση του προγράμματος μέσα από μια εξειδικευμένη βιωματική εκπαίδευση.

Διάρκεια εκπαίδευσης : 10 ώρες 

Θεματολογία :

  • Εφηβεία, Αναπτυξιακό πλαίσιο Συμπεριφορών Υψηλού Κινδύνου ΣΥΚ
  • Διερεύνηση της έννοιας του ρίσκου/κίνδυνου στην εφηβεία
  • Παράγοντες Κινδύνου
  • Ο ρόλος της Πρόληψης
  • Παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού «YOUTH POWER»
  • Ενίσχυση της συνοχής της ομάδας
  • Γνωριμία με το υλικό - Ομάδες εργασίες 
  • Εφαρμογή- Αξιολόγηση του Προγράμματος - Εξοικείωση με τις προτεινόμενες φόρμες αξιολόγησης 

Στόχοι της εκπαιδευτικού σεμιναρίου

Η εκπαίδευση στόχο έχει μέσω ενός συνδυασμού θεωρητικών εισηγήσεων και βιωματικών τεχνικών:

-να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αυξήσουν την κατανόηση και τις γνώσεις τους πάνω στις συμπεριφορές υψηλού κίνδυνου και τον ρόλο της πρόληψης

-να τους εξοικειώσει με το περιεχόμενο , την φιλοσοφία και τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος

Τεχνικές εκπαιδευτικού σεμιναρίου:

  • Παιχνίδι ρόλων 
  • Εικαστικά μέσα
  • Διεργασία σε μικρές ομάδες 
  • Συζήτηση σε κύκλο 
  • Δραστηριότητες ενεργοποίησης
  • Καταιγισμός Ιδεών 
  • Μελέτη περιπτώσεων κτλ
  • Ερωτηματολόγιο


3η Συνάντηση του Μετεκπαιδευτικού Προγράμματος «Δυσκολίες Μάθησης & Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ»
24-11-2016

Αθήνα, 21/11/2016. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως η τρίτη συνάντηση για το « Schoolers: Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα Δυσκολίες Μάθησης & Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 16.30 – 18.30 στο Αμφιθέατρο Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Κτήριο «Εκπαιδευτικό ίδρυμα Αττική Παράδοση» Ηπίτου 17Β΄, Πλάκα.

Τον πρόγραμμα της 3ης συνάντησης είναι το παρακάτω:

·Πρακτικές ασκήσεις για την ανίχνευση των μαθησιακών δυσκολιών και της ΔΕΠ-Υ και εμβάθυνση στις επιπτώσεις τους

·Πρώιμη ανίχνευση των διαταραχών οπτικής αντίληψης και συνοδές μαθησιακές διαταραχές

* θα δοθεί σχετικό υλικό

Παρουσιάζουν:

Έφη Μπάρλου, Παιδοψυχίατρος, Ιατροπαιδαγωγικό Τμήμα, Μονάδα Εφηβικής Υγείας, Β’ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού»

Στέφανος Κούτρας, Δρ. Ειδικής Αγωγής Παν/μίου Ιωαννίνων, Σύμβουλος Β’ Ι.Ε.Π.

Σχολιασμός – Συντονισμός : Γεράσιμος Κολαΐτης, Αναπλ. Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής ΕΚΠΑ, Παιδοψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Παρακαλούμε, για την έγκαιρη προσέλευσή σας (16:15), προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος.

Με εκτίμηση,

Μαρίζα Τσολιά

Καθηγήτρια Παιδιατρικής

Διευθύντρια Β΄ Παιδιατρικής κλινικής

Πανεπιστημίου Αθηνών

Άρτεμις Τσίτσικα

Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστ. Υπεύθυνος Προγραμμάτων «φιλικών» για εφήβους/νέους Π.Ο.Υ. ΕΚΠΑ & Προγραμμάτων Κατάρτισης του Υπουργείου Υγείας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ), Διευθύντρια ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας»


10o ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (17-18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017)
18-11-2016

To 10o Εντατικό Σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής συμπίπτει με τα 10 χρόνια λειτουργίας της Μ.Ε.Υ. και έχει επετειακό χαρακτήρα. Το παρόν είναι εμπνευσμένο από το 1ο φυλλάδιο της Μ.Ε.Υ. (Οκτώβριος 2006).

Διαβάστε περισσότερα στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://issuu.com/youth-health.gr/docs/10o_entatiko_seminario_new?e=25649659/40887984


ΕΝΑΡΞΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ (19/10, 5.30 Μ.Μ)
11-11-2016

Ξεκινούν αύριο Τετάρτη 19/10, 5.30 μ.μ. οι συναντήσεις της Ακαδημίας Γονέων και Εκπαιδευτικών, την οποία οργανώνει το Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο Πειραιά, ΖΑΝΝΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ υπό την αιγίδα, επιστημονική καθοδήγηση και υποστήριξη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπ. Αθηνών, Νοσοκ. Παίδων "Π & Α Κυριακού".

Θέμα της 1ης συνάντησης:

"Η εφηβεία απο το Α έως το Ω"
Ομιλήτρια: Ελεάννα Γκιώκα, παιδίατρος Md,PhD,
επιμελήτρια Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, επιστημονική συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας.


Youth Power 2ος Κύκλος Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
08-11-2016

Τι είναι το πρόγραμμα YOUTHPOWER

Το πρόγραμμα YOUTHPOWER αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση πρόληψης συμπεριφορών υψηλού κινδύνου για παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβεία. Το παιδαγωγικό και επιστημονικό του πλαίσιο βασίζεται στο μοντέλο Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Ζωής (Life Skills) και στις αρχές της Κοινωνικής και Συναισθηματικής Μάθησης (Social & Emotional Learning). Απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού που βρίσκονται στην μεταβατική φάση της προεφηβείας. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής www.youth-med.gr σε συνεργασία με την Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού.

Στόχοι του Προγράμματος

Το πρόγραμμα στόχο έχει, μέσω της βιωματικής προσέγγισης, να βοηθήσει τους συμμετέχοντες μαθητές:

-να αποκτήσουν γνώσεις αναφορικά με μια πλειάδα συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι εξαρτησιογόνες ουσίες και εξαρτητικές συμπεριφορές (κάπνισμα, αλκοόλ, υπερβολική ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια), διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και σχολικό εκφοβισμό

- να τους δώσει τη δυνατότητα να εξασκηθούν και να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους θωρακίσουν ψυχικά απέναντι στις παραπάνω προκλήσεις (όπως η ανάπτυξη υγιούς αυτοεκτίμησης, στρατηγικών αντίστασης, η διαχείριση σχέσεων

και συναισθημάτων, η καλλιέργεια κριτικής σκέψης κτλ)

-να αποκτήσουν ένα θετικό τρόπο σκέψης που θα τους κινητοποιήσει στην υιοθέτηση στάσεων και συμπεριφορών που διασφαλίζουν μια υγιή και ισορροπημένη ζωή.

Μορφή του Προγράμματος

Το πρόγραμμα YOUTH POWER για μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού αποτελείται από οκτώ θεματικές ενότητες, διάρκειας 90-120 λεπτών η καθεμιά. Μπορεί να εφαρμοστεί την ώρα της ευέλικτης ζώνης στo πλαίσιο προγραμμάτων Αγωγής Υγείας.

Το πρόγραμμα ξεδιπλώνει τα θέματα τα οποία θέλει να επεξεργαστεί με τους μαθητές μέσα από τις ιστορίες μιας παρέας παιδιών της ΣΤ΄ Δημοτικού, που αποτελούν και τους ήρωες του YOUTH POWER. Μέσα από τις δικές τους ιστορίες οι μαθητές κινητοποιούνται να προβληματιστούν πάνω σε διάφορα ζητήματα και να δουν πώς και αυτοί με τη σειρά τους μπορούν να διαχειριστούν ανάλογες προκλήσεις και εσωτερικές συγκρούσεις που βιώνουν οι ήρωες του προγράμματος.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) έχει ήδη εγκρίνει την υλοποίηση του προγράμματος YOUTHPOWER στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

ΕκπαίδευσηΕκπαιδευτών (Training of Trainers ToT) τουΠρογράμματος YOUTH POWER 

Το πρόγραμμα YOUTHPOWERμπορεί να εφαρμοστεί μόνο από εκπαιδευτικούς που έχουν εκπαιδευτεί στην υλοποίηση του προγράμματος μέσα από μια εξειδικευμένη βιωματική εκπαίδευση.

Διάρκεια εκπαίδευσης : 10 ώρες 

Θεματολογία :

üΕφηβεία, Αναπτυξιακό πλαίσιο Συμπεριφορών Υψηλού Κινδύνου ΣΥΚ

üΔιερεύνηση της έννοιας του ρίσκου/κίνδυνου στην εφηβεία

üΠαράγοντες Κινδύνου

üΟ ρόλος της Πρόληψης

üΠαρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού «YOUTHPOWER»

üΕνίσχυση της συνοχής της ομάδας

üΓνωριμία με το υλικό - Ομάδες εργασίες

üΕφαρμογή- Αξιολόγηση του Προγράμματος - Εξοικείωση με τις προτεινόμενες φόρμες αξιολόγησης

Στόχοι της εκπαιδευτικού σεμιναρίου

Η εκπαίδευση στόχο έχει μέσω ενός συνδυασμού θεωρητικών εισηγήσεων και βιωματικών τεχνικών:

-να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αυξήσουν την κατανόηση και τις γνώσεις τους πάνω στις συμπεριφορές υψηλού κίνδυνου και τον ρόλο της πρόληψης

-να τους εξοικειώσει με το περιεχόμενο , την φιλοσοφία και τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος

Τεχνικές εκπαιδευτικού σεμιναρίου:

·Παιχνίδι ρόλων

·Εικαστικά μέσα

·Διεργασία σε μικρές ομάδες

·Συζήτηση σε κύκλο

·Δραστηριότητες ενεργοποίησης

·Καταιγισμός Ιδεών

·Μελέτη περιπτώσεων κτλ

·Ερωτηματολόγιο

Συνεργασία κατά την εφαρμογή του Προγράμματος

Με την ολοκλήρωση του επιμορφωτικού σεμιναρίου οι εκπαιδευτικοί θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής ενώ όσοι το εφαρμόσουν θα λάβουν στα σχολεία τους το σύνολο του υλικού που περιλαμβάνει τα παρακάτω:

1.Εγχειρίδιο του Εκπαιδευτικού

2.Τετράδιο του Μαθητή 

3. Οδηγό για Γονείς 

4.Ερωτηματολόγια Αξιολόγησης

5.Φόρμες καταγραφής της εφαρμογής

Επιπλέον, θα υπάρχει στήριξη & εποπτεία των εκπαιδευτικών που εφαρμόζουν το πρόγραμμα ώστε να διευκολυνθούν στην προσπάθεια τους να υλοποιήσουν για πρώτη φορά το πρόγραμμα. Ο τρόπος συνεργασίας θα καθοριστεί σε συνεννόηση με τους επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς.

Οι καλύτερες πρακτικές και τα projectsπου θα προκύψουν μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος YOUTHPOWERθα έχουν την δυνατότητα να προβληθούν σε εκδηλώσεις και συνέδρια της Μονάδας Εφηβικής Υγείας και να βραβευτούν.

Πληροφορίες για το προσεχές Σεμινάριο

2ος Κύκλος Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Πρόγραμμα

·Το εκπαιδευτικό σεμινάριο απευθύνεται αποκλειστικά σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

·Ο αριθμός των μελών της κάθε ομάδας δεν θα ξεπερνά τα 25 άτομα. Θα σχηματιστούν δύο ομάδες εκπαίδευσης.

·Ο χώρος διεξαγωγής της επιμόρφωσης είναι το AlbaGraduateBusinessSchool:Ξενίας 6, Αθήνα 115 28

·Χρόνος υλοποίησης: 

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 και ώρες 16:00-21:00 

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016 και ώρες 10:00-15:00

·Χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής: έως Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

·Οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό από το Παν/μιο Αθηνών

·Αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται στη γραμματεία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας στα τηλέφωνα: 210-7710824, 213-2009806, 80011 80015 ή μέσω e-mailinfo@youth-health.gr. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

·Επιστημονική Υπεύθυνος :

Άρτεμις Τσίτσικα:  Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστ. Υπεύθυνος Προγραμμάτων «φιλικών» για εφήβους/νέους Π.Ο.Υ. ΕΚΠΑ & Προγραμμάτων Κατάρτισης του Υπουργείου Υγείας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ), Διευθύντρια ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας»

·Συντονίστριες εκπαιδευτικού σεμιναρίου: 

Μακαρώνη Σωτηρία, Ψυχολόγος Υγείας MSc

Σιαφαρίκα Ευαγγελία, Εκπαιδευτικός MsED, MsPH,

WebSite: www.youth-med.gr/youthpower


36o Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Παιδιατρικής
03-11-2016

Σας ενημερώνουμε ότι το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί το 36ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως κάθε χρόνο, η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών στο Π. Ψυχικό.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα χορηγηθούν 9 Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης. Το περιεχόμενο των εισηγήσεων περιλαμβάνεται στο επίτομο τεύχος που θα διατεθεί κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.

Το Προκαταρκτικό Πρόγραμμα είναι τώρα διαθέσιμο!


Για να δείτε το Προκαταρκτικό Πρόγραμμα του 36ου Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου Παιδιατρικήςπατήστε εδώ.

Με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε να λάβετε μέρος και να συμβάλετε με την ενεργό συμμετοχή σας στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Μαρίζα Τσολιά
Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας
Διευθύντρια Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Νοσοκομείο Παίδων "Π. & Α. Κυριακού"



Διοργάνωση - Πληροφορίες:
Everest Travel & Congresses
 (κος Αρβανίτης Δημήτρης)

Tel: darvanitis@everesttravel.gr


2η Συνάντηση Μετεκπαιδευτικού Προγράμματος «Δυσκολίες Μάθησης & Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ»
03-11-2016

Αγαπητοί Κύριοι και Κυρίες, σας ενημερώνουμε ότι η δεύτερη συνάντηση για το « Schoolers: Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα Δυσκολίες Μάθησης & Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 16.30 – 18.30 στο Αμφιθέατρο Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Κτήριο «Εκπαιδευτικό ίδρυμα Αττική Παράδοση» Ηπίτου 17Β΄, Πλάκα.

Τον πρόγραμμα της 2ης συνάντησης είναι το παρακάτω:

Γενικές αρχές και Διαγνωστική Ταξινόμηση Διαταραχών Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)

-Κλινική εικόνα και αναπτυξιακή πορεία ΔΕΠΥ

-Διαγνωστικά κριτήρια (DSM -5 και ICD -10)

-Ο μύθος του «τεμπέλη» μαθητή και του «κακού» γονέα

-Παρουσίαση και σχολιασμός κλινικών περιπτώσεων

* θα δοθεί σχετικό υλικό

Παρουσιάζει η κα Τέρψη Κόρπα, Παιδοψυχίατρος , Διευθύντρια ΕΣΥ, Νοσοκομείο Παίδων «Π&Α Κυριακού» , Πρόεδρος ΔΣ Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης ΔΕΠΥ

Σχολιασμός – Συντονισμός : κα Σταυρούλα ΚαραγιάννηΠαιδοψυχίατρος, Συντονίστρια-Διευθύντρια Β΄ Παιδοψυχιατρικού Τμήματος, Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού»

Παρακαλούμε, για την έγκαιρη προσέλευσή σας (16:15), προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος.

Με εκτίμηση,

Μαρίζα Τσολιά 

Καθηγήτρια Παιδιατρικής

Διευθύντρια Β΄ Παιδιατρικής κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Άρτεμις Τσίτσικα

Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστ. Υπεύθυνος Προγραμμάτων «φιλικών» για εφήβους/νέους Π.Ο.Υ. ΕΚΠΑ & Προγραμμάτων Κατάρτισης του Υπουργείου Υγείας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ), Διευθύντρια ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας»


2η συνάντηση της «Ακαδημίας Γονέων»
31-10-2016

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου και ώρα 17:15 Αμφιθέατρο ALBAτου Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Ξενίας 6 - Αθήνα

«Άγχος στην Εφηβεία και ο Ρόλος των Γονέων»

Ελένη Τζαβέλα

Αναπτυξιακή Ψυχολόγος

Επιστημονική Συνεργάτις Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ)

Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών

Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Συμμετέχουν:

Καλλιαντά Μαρία, Κατσίρα Χρυσούλα

Εκπαιδευτικοί.

Σχολιασμός-Συντονισμός:

Λίλιαν Μαρκάκη

Ψυχίατρος

Επιστημονική Συνεργάτις Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ)

Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών

Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Δ.Σ. Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας (Ε.Ψ.Ε.)

Παρακαλούμε για να δηλώστε συμμετοχή επισκεφτείτε το παρακάτω link:

https://www.eventbrite.com/e/2-tickets-28723234969


Η «Ακαδημία Γονέων» συνεχίζεται με επιτυχία και φέτος με τον 2ο κύκλο
19-10-2016

AKAΔΗΜΙΑ ΓΟΝΕΩΝ – EΦΗΒΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω 2ος Κύκλος 2016-2017 8 ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΔΙΩΡΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ Για επίμαχα θέματα γύρω από την εφηβεία

Εισαγωγή-Περιγραφή

Η «Ακαδημία Γονέων» αποτελεί πρόγραμμα της «Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού», σε συνεργασία με τους φορείς: Επιστημονικός Οργανισμός «ΜΑΖΙ για την Εφηβική Υγεία», «Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής,», ΚΜΟΠ (Kέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού), Εnable Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα και «Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας». Στην περίοδο της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, η ελληνική οικογένεια δοκιμάζεται και τα παιδιά είναι οι αποδέκτες της πίεσης. Είναι απαραίτητη η στήριξη της οικογένειας, προκειμένου να διαχειριστεί με όσο το δυνατό λιγότερο κόστος τα προβλήματα που τυχόν θα προκύψουν. Γι’ αυτό το λόγο φορείς ενώνονται με στόχο να προσφέρουν στους γονείς των εφήβων, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, την απαραίτητη γνώση ως όπλο αντιμετώπισης ζόρικων καταστάσεων. Η εμπειρία των φορέων μέσα από το κλινικό έργο, αλλά και τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις τους, αποδεικνύει ότι οι γονείς είναι η πιο ουσιαστική, αλλά και ευάλωτη ομάδα που «διψά» για ενημέρωση και της δίνονται αποσπασματικές ευκαιρίες για κάτι τέτοιο. H στήριξη της ηλικιακής ομάδας των εφήβων αποτελεί κεφάλαιο για το μέλλον κάθε κοινωνίας για παραπάνω από ένα λόγους:

Το πρόγραμμα «Ακαδημία Γονέων περιλαμβάνει δίωρες μηνιαίες συναντήσεις για γονείς, χωρίς χρέωση, σε θέματα συμπεριφοράς και υγείας σχετικά με την παιδική και κυρίως εφηβική ηλικία. Οι ομιλητέςείναι έγκριτοι επιστήμονες με κύρος από το χώρο της Υγείας. Το πρόγραμμα έτρεξε την προηγούμενη χρονιά σε κεντρικό χώρο των Αθηνών (ξενοδοχείο President) με μεγάλη επιτυχία και θετική αξιολόγηση από τους γονείς που συμμετείχαν. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε η διοργάνωση του 2ου κύκλου συναντήσεων κατά τη χρονιά 2016-2017.

Η «Ακαδημία Γονέων» συνεχίζεται με επιτυχία στην Αθήνα

και σε άλλες περιοχές της Αττικής

Τη φετινή χρονιά προγραμματίζονται παράλληλα με την κεντρική δράση στην Αθήνα, η οποία θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο του AlbaBusinessGraduateSchool (οδός Ξενίας 6 & Βας. Σοφίας) και άλλες Ακαδημίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, υπό την επιστημονική επιστασία του προγράμματος. Συγκεκριμένα, οι περιοχές που θα παρέχουν αυτήν τη δράση είναι οι εξής: Νίκαια, Πειραιάς, Φιλαδέλφεια, Ελευσίνα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ

ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ στην ΑΘΗΝΑ στο Αlba, Ξενίας 6, Τετάρτες, 17.15

Ημερομηνίες

1η Συνάντηση: 12/10/2016
2η Συνάντηση: 09/11/2016
3η Συνάντηση: 14/12/2016
4η Συνάντηση: 11/01/2017
5η Συνάντηση: 08/02/2017
6η Συνάντηση: 08/03/2017
7η Συνάντηση: 05/04/2017
8η Συνάντηση: 10/05/2017

Θεματολογία συναντησεων

Η πρώτη συνάντηση της κεντρικής δράσης στην Αθήνα ξεκινάει με το θέμα:

____________________________________________________________________

Προσέγγιση του Εφήβου – Υπηρεσίες που τους αφορούν

Άρτεμις Τσίτσικα

Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστ. Υπεύθυνος Προγραμμάτων «φιλικών» για εφήβους/νέους Π.Ο.Υ. ΕΚΠΑ & Προγραμμάτων Κατάρτισης του Υπουργείου Υγείας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ), Διευθύντρια ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας»

Σχολιασμός-Συντονισμός:

Μαρία Τσολιά

Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας

Διευθύντρια Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής

Πανεπιστημίου Αθηνών

Σταυρούλα Παπαδάκου

Παιδίατρος - Αναπτυξιολόγος

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.)

Θα δοθεί σχετικό υλικό.


Οι επόμενες συναντήσεις θα καλύψουν θέματα απ’ όλο το φάσμα της εφηβικής υγείας και συμπεριφοράς όπως:¤ πρόληψη των συμπεριφορών υψηλού κινδύνου (αλκοόλ, ουσίες κ.λπ.)¤ κάπνισμα¤ ψυχική υγεία (άγχος, καταθλιπτικό συναίσθημα, χαμηλή αυτοεκτίμηση)¤ διαταραχές πρόσληψης τροφής (ανορεξία, βουλιμία)¤ προσφυγικό, πολυπολιτισμικές κοινωνίες και ανθρώπινα δικαιώματα¤ τεχνολογία

¤ Μαθησιακές δυσκολίες

Η μορφή διεξαγωγής του προγράμματος θα είναι βιωματική σε κάθε συνάντηση συνδυασμένη με μία θεωρητική διάλεξη.

Επίσης, προσφέρεται ενημερωτικό υλικό στους γονείς.

Για πληροφορίες συμμετοχής: Επικοινωνία: 80011 80015 (χωρίς χρέωση), e-mail: info@youth-life.gr, info@youth-med.gr

Υποστηρικτές προγράμματος:

Alba, Εκπαιδευτήρια Γείτονα, Europalso, Everyday, Glaxosmithkline, εκδόσεις Πεδίο

Χορηγός επικοινωνίας: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


"Εφηβεία από το Α έως το Ω" ξεκινούν οι συναντήσεις της Ακαδημίας Γονέων και Εκπαιδευτικών στο ΖΑΝΝΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ.
19-10-2016

Μια Ακαδημία για Γονείς και Εκπαιδευτικούς οργανώνει το Ζάννειο Πειραματικό ΓΕΛ Πειραιά, υπό την αιγίδα, την επιστημονική υποστήριξη και την καθοδήγηση της ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΜΕΥ), Β Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπ. Αθηνών Νοσοκ. Παίδων “Π.& Α. Κυριακού“.

« Εφηβεία από το Α ως το Ω »
Μια Ακαδημία για Γονείς και Εκπαιδευτικούς 
στο ΖΑΝΝΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Τι συμβαίνει στην εφηβεία ;
Πώς μπορεί η οικογένεια και το σχολείο, να είναι σύμμαχος στην ομαλή και υγιή εξέλιξη των παιδιών στη σύγχρονη πραγματικότητα;
Ποιές είναι οι δυσκολίες, τα ερωτήματα, τα θέματα που απασχολούν τους γονείς καθημερινά ;
Αν και η κάθε οικογένεια είναι διαφορετική, 
η γνώση, η συζήτηση, η ανταλλαγή απόψεων, η τοποθέτηση ειδικών, σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν όλους να βρουν τις δικές τους ξεχωριστές και μοναδικές λύσεις. 
Αυτό αποτελεί και τον στόχο της Ακαδημίας Γονέων, που οργανώνει στον Πειραιά 
το ΖΑΝΝΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ 
υπο την αιγίδα, την επιστημονική υποστήριξη και την καθοδήγηση της 
ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΜΕΥ), Β Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπ.Αθηνών Νοσοκ. Παίδων "Π.& Α. Κυριακού". 
Επιστημονική υπεύθυνος: 'Αρτεμις Τσίτσικα, Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστ. Υπεύθυνος Προγραμμάτων «φιλικών» για εφήβους/νέους Π.Ο.Υ. ΕΚΠΑ & Προγραμμάτων Κατάρτισης του Υπουργείου Υγείας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ), Διευθύντρια ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας».
Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν 
την ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  
και θα πραγματοποιούνται τη δεύτερη Τετάρτη κάθε μήνα, 
5:30-7:00μμ 
στό ΖΑΝΝΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ, Κολοκοτρώνη 6 Πειραιάς, 
http://zanneiolykeio.gr/
τηλ 2104111992, mail@lyk-peir-zanneio.att.sch.gr
Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους παρακολουθήσουν τουλάχιστον τις 6 από τις 8 συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Μπορείτε να εγγραφείτε συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας ηλεκτρονικά την ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ, που ακολουθεί:

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ-ΖΑΝΝΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜ. ΛΥΚΕΙΟ


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η συνάντηση της Ακαδημίας Γονέων στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ALBA
13-10-2016

Η πρώτη συνάντηση της Ακαδημίας Γονέων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Οι γονείς παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την ομιλία της Άρτεμις Τσίτσικα, επίκ. Καθηγήτρια της Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής και επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής υγείας του «Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού».

Φέτος, ο δεύτερος κύκλος των συναντήσεων διεξάγεται φέτος στον εκπαιδευτικό οργανισμό Alba, ενώ οι ομιλίες συνοδεύονται από την ελληνική νοηματική γλώσσα.

Το θέμα της 1ης συνάντησης ήταν: Προσέγγιση του εφήβου – Υπηρεσίες που τον αφορούν. Συντονίστρια της συνάντησης ήταν η παιδίατρος Σταυρούλα Παπαδάκου, παιδίατρος, αναπτυξιολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκε ο χρόνος στους γονείς να απευθύνουν σχετικές ερωτήσεις, ενώ εκφράστηκε από γονείς το όφελος που αποκόμισαν παρακολουθώντας τον πρώτο κύκλο της συνάντησης. Τέλος, προσφέρθηκε στους γονείς από τις εκδόσεις Πεδίο το βιβλίο, με τίτλο: Και ξαφνικά, όλα αλλάζουν.

Όσο αναφορά το περιεχόμενο της ομιλίας η κα. Τσίτσικα χαρακτήρισε την εφηβεία ως την ηλικία του παράδοξου και των μεταβολών, αλλαγές στο σωματικό, γνωστικό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο.

Σε ορισμένες κοινωνίες βιαίως το άτομο μεταβαίνει από το παιδικό στάδιο σε αυτό της ενηλικίωσης. Στην Ελλάδα παρατηρείται το φαινόμενο, και λόγω της οικονομικής κρίσης, τα παιδιά να αργούν να φύγουν από την οικογενειακή εστία. Προστίθεται άλλη μία περίοδος αναπτυξιακή, του νεαρού ενήλικα, μεταξύ εφηβείας και ενηλικίωσης.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στους στόχους της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των εφήβων: η ανεξαρτησία, η θετική εικόνα σώματος, η ταυτότητα μέσω εμπειριών, η ωριμότητα σεξουαλικής συμπεριφοράς και η απόκτηση ρεαλιστικού επαγγελματικού στόχου.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της εφηβείας είναι: η περιέργεια, η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, η αμφισβήτηση γονεϊκής εξουσίας.

Οι εσωτερικές μεταβολές του εφήβου επηρεάζονται από τις συνεχείς μεταβολές του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στην εποχή μας όπου επικρατεί περιβαλλοντικό χάος.

Τα προβλήματα των εφήβων απλώνονται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Η κα. Τσίτσικα υπογράμμισε την ανάγκη των παιδιών να έχουν ελεύθερο χρόνο κατά τον οποίο βαριούνται. Αυτός ο χρόνος μπορεί να μετατραπεί σε πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας.

Επίσης, αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά στάδια του εγκεφάλου ενός εφήβου και στη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην ηλικία τη χρονολογική και την αναπτυξιακή.

Τέλος, έκανε λόγο στις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου. Η πρώτη αιτία θανάτου στους εφήβους είναι τα ατυχήματα. Το γεγονός αυτό, αν και δυσάρεστο, πρέπει κανείς να το δει ως πρόκληση προσφέροντας τη γνώση στον έφηβο ώστε να θωρακιστεί ψυχικά και να αντιμετωπίζει προκλήσεις και δυσκολίες της ζωής.

Ένας γονιός μπορεί να έχει κατά νου ορισμένους χρυσούς κανόνες:

  1. Να δίνει ο ίδιος το παράδειγμα καλών συμπεριφορών.
  2. Να θέτει όρια, αφού πρώτα έχει εξασφαλίσει ότι το παιδί του έχει πειστεί για τη γονεϊκή αγάπη άνευ όρων. Αλλιώς τα όρια σημαίνουν περιορισμό.
  3. Να είναι ειλικρινής.
  4. Να συμπεριφέρεται με αισιοδοξία προτάσσοντας τη σημασία της ένωσης δυνάμεων στην οικογένεια.
  5. Να αναθέτει ευθύνες στο παιδί του από τη μικρή ηλικία.Οι απότομες μεταβολές στη συμπεριφορά (ύπνος, τροφή, φλερτ κ.ά) στέλνουν σήμα κινδύνου και ο γονιός πρέπει να τις παρατηρεί.
    Η εφηβεία είναι η ηλικία-κλειδί για την κοινωνία του μέλλοντος. Στη Μονάδα Εφηβικής Υγεία του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» οι υπηρεσίες προς τον έφηβο λειτουργούν σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από το 2006. Καλύπτουν όλα τα θέματα ψυχικής υγείας και συμπεριφοράς, ενώ συνάμα στοχεύουν στη συμβουλευτική γονέων και στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και των επαγγελματικών υγείας.

Με επιτυχία η πρώτη συνάντηση του Μετεκπαιδευτικού Προγράμματος: "Δυσκολίες Μάθησης & Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ".
07-10-2016

Πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου η πρώτη συνάντηση του Μετεκπαιδευτικού Προγράμματος: "Δυσκολίες Μάθησης & Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ".

Συμμετείχαν ειδικοί, εκπαιδευτικοί και παιδίατροι από όλη την Ελλάδα. Με βιωματικό τρόπο "ζήσαμε" όλοι τις δυσκολίες ενός παιδιού με ειδικά μαθησιακά προβλήματα (δυσλεξία, δυσαναγνωσία, δυσαριθμησία κ.ά.). Η επόμενη (δεύτερη) συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου και θα εστιάσει στις Γενικές αρχές και τη Διάγνωση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ.


Πρόγραμμα Youth Power
07-10-2016

Tο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Youth Power, αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση πρόληψης συμπεριφορών υψηλού κινδύνου και απευθύνεται σε παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβεία.

Το παιδαγωγικό και επιστημονικό του πλαίσιο βασίζεται στο μοντέλο Ανάπτυξης δεξιοτήτων Ζωής (Life Skills) και στις αρχές της Κοινωνικής και Συναισθηματικής Μάθησης (Social & Emotional Learning).

Το πρόγραμμα αυτό έχει στόχο, μέσω της βιωματικής προσέγγισης, να βοηθήσει τους συμμετέχοντες μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με μια πλειάδα συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, όπως εξαρτησιογόνες ουσίες & εξαρτητικές συμπεριφορές (κάπνισμα, αλκοόλ, παθολογική ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια), διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και σχολικός εκφοβισμός, και παράλληλα να τους δώσει τη δυνατότητα να εξασκηθούν και να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους θωρακίσουν ψυχικά απέναντι στις παραπάνω προκλήσεις.

Το Youth Power περιλαμβάνει υλικά κατάλληλα διαμορφωμένα όχι μόνο για τους εκπαιδευτικούς-συντονιστές που θα το εφαρμόσουν, αλλά και για τους μαθητές (τετράδιο για τον μαθητή) και τους γονείς.

Το εγχειρίδιο «Youth Power» για τον εκπαιδευτικό-συντονιστή είναι διαρθρωμένο σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται το θεωρητικό υπόβαθρο του προγράμματος μαζί με το σκεπτικό συγκρότησης, τους στόχους και το περιεχόμενό του. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται με αναλυτικές οδηγίες τα βιωματικά εργαστήρια με έναν τρόπο που αφενός ελαχιστοποιεί τον χρόνο προετοιμασίας του εκπαιδευτικού και αφετέρου του δίνει όλες τις πληροφορίες, θεωρητικές και πρακτικές, που χρειάζεται ώστε να νιώθει επαρκής και ασφαλής για να εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Προκειμένου να συμμετέχουν Δημοτικά σχολεία των Ιωαννίνων και των κοντινών περιοχών, θα πραγματοποιηθεί πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των εκπαιδευτικών σχετικά με το YouthPower.Tα εργαστήριαεξοικειώνουν τους συμμετέχοντες σε βιωματικές τεχνικές και εργαλεία για την εφαρμογή παρεμβάσεων σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ θα δοθεί υλικό για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε δύο 5ωρες συναντήσεις για 30 συμμετέχοντες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας της δήλωσης.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο Παν/κού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και ώρα 16.00 – 21.00

Σάββατο 15 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο Παν/κού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και ώρα 10.00 – 15.00

Με την ευγενική υποστήριξη της ΟΠΑΠ Α.Ε

Η εταιρεία ΟΠΑΠ Α.Ε. έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα και έχει συνδέσει την επιχειρηματική της ανάπτυξη με την κοινωνική προσφορά. Από την αρχή της λειτουργίας της, η ΟΠΑΠ έχει συνδυάσει το όνομά της με την προσφορά και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για την ελληνική κοινωνία μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων και ενεργειών με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των νέων ανθρώπων. Η ΟΠΑΠ εφαρμόζει την αρχή της υπευθυνότητας στην καρδιά της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, ακολουθώντας μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το υπεύθυνο παιχνίδι, διασφαλίζοντας και προστατεύοντας το καταναλωτικό κοινό και ιδιαίτερα τους ανηλίκους και τις λοιπές ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.


1η συνάντηση της «Ακαδημίας Γονέων»
05-10-2016

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου και ώρα 17:15, ALBA, Ξενίας 6 - Αθήνα

Προσέγγιση του Εφήβου – Υπηρεσίες που τους αφορούν

Άρτεμις Τσίτσικα

Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστ. Υπεύθυνος Προγραμμάτων «φιλικών» για εφήβους/νέους Π.Ο.Υ. ΕΚΠΑ & Προγραμμάτων Κατάρτισης του Υπουργείου Υγείας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ), Διευθύντρια ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας»

Σχολιασμός-Συντονισμός:

Μαρία Τσολιά

Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας

Διευθύντρια Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής

Πανεπιστημίου Αθηνών

Σταυρούλα Παπαδάκου

Παιδίατρος - Αναπτυξιολόγος

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.)

Θα δοθεί σχετικό υλικό.


5η Ημερίδα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης για την ορθή χρήση τεχνολογιών από τα παιδιά & τους εφήβους "Το ταξίδι του Αριάδνη συνεχίζεται..."
28-09-2016

ωάννινα, Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016 Αίθουσα «Λόγου & Τέχνης» Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

5η Ημερίδα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης για την ορθή χρήση τεχνολογιών από τα παιδιά & τους εφήβους "Το ταξίδι του Αριάδνη συνεχίζεται..."

Ιωάννινα, Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Αίθουσα «Λόγου & Τέχνης»

Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

-Υπό την αιγίδα των :

Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Υ.Π.Ε.Θ.)

www.minedu.gov.gr

Επιστ. Οργανισμός «ΜΑΖΙ για την Εφηβική Υγεία»

www.youth-life.gr

Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο

www.hasiad.gr

- Οργάνωση:

Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.)

Β' Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών

Νοσοκομείο Παίδων "Π. & Α. Κυριακού"

www.youth-health.gr

Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Ιωαννίνων

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

www.uhi.gr

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

09.00-09.30 Εγγραφές

09:30-10:00  Χαιρετισμοί – Επίσημη Έναρξη

Γ. Καψάλης,Πρύτανης Παν/μίου Ιωαννίνων

Ν. Χαλιάσος,Αν.Καθηγητής Παιδιατρικής,

Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Παν/μίου Ιωαννίνων

Μ. Τσολιά,Καθηγήτρια Παιδιατρικής

Διευθύντρια Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Παν/μίου Αθηνών

10.00-11.00  Στρογγυλό τραπέζι : 

Υπηρεσίες της Μ.Ε.Υ. σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας 

από παιδιά και εφήβους 

Προεδρείο:Άρ. Τσίτσικα, Ν. Χαλιάσος

Το Τμήμα Τεχνολογίας «doubleT» - ερευνητικά δεδομένα

Αρ. Τσίτσικα

Η Γραμμή για την Τεχνολογία « ΜΕΥποστηρίζω » 8001180015

Κ. Αθανασίου

11.00-12.00  Εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαλεία για τους νέους

Προεδρείο: Ε. Γείτονας, Άρ. Γιώτσα

Παρουσίαση προγράμματος Πρόληψης Συμπεριφορών Υψηλού

Κινδύνου για μαθητές Ε΄& ΣΤ΄ Δημοτικού «YouthPower»

Ά. Αδαμοπούλου, Σ. Μακαρώνη, Ε. Σιαφαρίκα

(με την υποστήριξη του ΟΠΑΠ)

Παρουσίαση προγράμματος Vodafonebsafeonline: 

χρησιμοποιούμε με ασφάλεια το διαδίκτυο &

του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος «Μάθε να επιλέγεις 

Διαδικτυακά - VodafoneBeStrongOnline»

Σ. Σταματοπούλου

(με την υποστήριξη της Vodafone)

12:00-12:30  Διάλειμμα καφέ

12.30-14.00  Προεδρείο: Στ. Κούτρας, Ε. Σταθακοπούλου

Τα δικαιώματα των παιδιών ως καταναλωτές στο διαδίκτυο - το 

πρόγραμμα της Enacso

Η. Κουτσούκου

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Enable – Ενδυναμώνω: το πρόγραμμα και τα 

πρώτα αποτελέσματα της πιλοτικής φάσης στην Ελλάδα 

Ε. Τζαβέλα

Η τεχνολογία ως μέσο προσαρμογής παιδιών προσφύγων

Αγ. Τερζίδης

14:00-14:30 Λήξη – Απονομή βραβείων καλής πρακτικής

Προσκεκλημένοι Ομιλητές – Συντονιστές

Άρτεμις Αδαμοπούλου 

Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική

Συντονίστρια του προγράμματος «Νέοι και Σύγχρονη Ποιότητα Ζωής»
Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.)
Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Καλλιόπη Αθανασίου

Ψυχολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Επιστ. Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ)

Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών

Νοσοκομείο Παίδων «Π.&Α. Κυριακού»

Ελευθέριος Γείτονας 

Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων «Γείτονα»

Άρτεμις Γιώτσα

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας

Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Πρόεδρος Διεθνούς Εταιρείας Διαπροσωπικής Αποδοχής-Απόρριψης (ISIPAR)

Στέφανος Κούτρας 

Δρ. Ειδικής Αγωγής, Σύμβουλος Β,Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.)

Ηλέκτρα Κουτσούκου

Δρ. «Δικαιώματα του Παιδιού» - Δικηγόρος

Μέλος Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχολικό εκφοβισμό Υπ. Παιδείας

Μακαρώνη Σωτηρία

Ψυχολόγος Υγείας, Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ

Επιστ. Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων «ΠΡΟΝΟΗ» Δ. Κηφισιάς-ΟΚΑΝΑ

Επιστ. Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ)

Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών

Νοσοκομείο Παίδων «Π.&Α. Κυριακού»

Ευαγγελία Σιαφαρίκα

Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ

Επιστ. Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ)

Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών

Νοσοκομείο Παίδων «Π.&Α. Κυριακού»

Ευγενία Σταθακοπούλου 

Ψυχαναλύτρια, Μέλος της IF-EPFCL

MS Κοινοτικής Ψυχιατρικής

Προϊσταμένη του τμήματος Προγραμμάτων και Χρηματοδότησης του ΟΚΑΝΑ

ΣπυριδούλαΣταματοπούλου

Associate Senior Sustainable Business Coordinator

Τμήμα Βιώσιμης Ανάπτυξης & Κοινωνικής Συνεισφοράς, Vodafone

Άγις Τερζίδης

Παιδίατρος

Πανεπιστημιακός Υπότροφος ΕΚΠΑ

Ομάδα εργασίας για θέματα υγείας προσφύγων – Υπουργείο Υγείας

Ελένη Τζαβέλα

Αναπτυξιακή Ψυχολόγος

Επιστ. Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.)

Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών

Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Άρτεμις Τσίτσικα

Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστ. Υπεύθυνος Προγραμμάτων «φιλικών» για εφήβους/νέους Π.Ο.Υ. ΕΚΠΑ & Προγραμμάτων Κατάρτισης του Υπουργείου Υγείας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ), Διευθύντρια ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας»

Νικόλαος Χαλιάσος

Αν.Καθηγητής Παιδιατρικής

Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Παν/μίου Ιωαννίνων

Υποστηρικτές

VODAFONE

ΟΠΑΠ Α.Ε


Ευρωπαϊκό Συνέδριο Enable - Ενδυναμώνω. Αντιμετωπίζοντας το σχολικό εκφοβισμό
26-09-2016

Στιγμιότυπο από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Enable - Ενδυναμώνω. Αντιμετωπίζοντας το σχολικό εκφοβισμό, το οποίο πραγματοποιείται στο Ζάμπρεμπ της Κροατίας 21-22 Σεπτεμβρίου.

Εκπαιδευτικοί, ειδικοί από το χώρο της ψυχικής υγείας και μαθητές συναντιούνται σε ανοιχτό διάλογο προκειμένου μέσα από την ανταλλαγή των εμπειριών που αποκομίζουν από τη εφαρμογή του προγράμματος να συνδράμουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Στη φωτογραφία διακρίνονται (τέλος από δεξιά) η Ελένη-Ειρήνη Κεφάλα και η ψυχολόγος Ελένη Τζαβέλα.


Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Δυσκολίες Μάθησης & Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ»
14-09-2016

Αγαπητοί κύριοι και κυρίες, σας ενημερώνουμε σχετικά με το μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις μαθησιακές δυσκολίες - ΔΕΠΥ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο του 2016. Δηλώστε συμμετοχή εγκαίρως έως 25 Σεπτεμβρίου 2016, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος. Σχετικές πληροφορίες επισυνάπτονται.

Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα

«Δυσκολίες Μάθησης &
Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ»

Αμφιθέατρο
Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας
Κτήριο «Εκπαιδευτικό ίδρυμα Αττική Παράδοση»
Ηπίτου 17Β΄, Πλάκα

Οργάνωση:

Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.)
Β' Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
Νοσοκομείο Παίδων "Π. & Α. Κυριακού"
www.youth-health.gr


Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.)
www.youth-med.gr

Ελληνική Εταιρεία Μελέτης
Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΕΕΜ ΔΕΠΥ)
www.adhd.gr

Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας
Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος


Στόχοι του προγράμματος:

να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για τις μαθησιακές δυσκολίες, τη ΔΕΠ-Υ και άλλες καταστάσεις που αφορούν το σχολείο, σε τομείς :

• πρόληψης
• έγκαιρης ανίχνευσης
• παραπομπής
• ενίσχυσης συνεργασίας των δικτύων
• διερεύνησης συσχετίσεων και μηχανισμών εμφάνισης
• σχέσεων με το περιβάλλον
• ευαισθητοποίησης για τις συνέπειες
• επαγγελματικού προσανατολισμού
• αντιμετώπισης - φαρμακοθεραπείας

Συντονιστές – Διδάσκοντες:
Ειδικοί – μέλη επιστημονικών εταιρειών / ιατροπαιδαγωγικών κέντρων, μέλη ΔΕΠ, ειδικοί συνεργάτες του Υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Θεματολογία:

1. Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (ανάγνωση, γραπτή έκφραση, αριθμητικές ικανότητες, διαφοροδιάγνωση, ξένες γλώσσες, συναίσθημα, πρακτικές συμβουλές για γονείς, νομοθεσία και κέντρα διάγνωσης κλπ)
2. Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ (καθημερινότητα, συναίσθημα, αποκατάσταση, πρακτικές συμβουλές για γονείς και εκπαιδευτικούς, νομικό πλαίσιο, φαρμακοθεραπεία κλπ)
3. Σχολική άρνηση
4. Χαρισματικό παιδί
5. Φάσμα αυτισμού

Απευθυνόμαστε σε: 
Ιατρούς, επαγγελματίες υγείας, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς και επιστήμονες που έρχονται αντιμέτωποι με σχετικά ζητήματα.

Υλοποίηση:
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 8 μηνιαίες 2ωρες εκπαιδευτικές συναντήσεις την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα, με έναρξη τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 16.30 – 18.30. Περιλαμβάνει θεωρητική εκπαίδευση, καθώς και βιωματικές τεχνικές και εργαλεία για την εφαρμογή πρόληψης, ανίχνευσης και αντιμετώπισης.

Θα δοθεί σχετικό υλικό, καθώς και πιστοποιητικό παρακολούθησης μετά την επιτυχή ολοκλήρωση.

Συνολικό κόστος: 150€

Δηλώσεις: info@youth-health.gr, έως 25 Σεπτεμβρίου 2016

Με εκτίμηση,

Μαρίζα Τσολιά
Καθηγήτρια Παιδιατρικής
Διευθύντρια Β΄ Παιδιατρικής κλινικής
Πανεπιστημίου Αθηνών

Άρτεμις Τσίτσικα
Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστ. Υπεύθυνος Προγραμμάτων «φιλικών» για εφήβους/νέους Π.Ο.Υ. ΕΚΠΑ & Προγραμμάτων Κατάρτισης του Υπουργείου Υγείας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ), Διευθύντρια ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας»


«Tech info»: πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των εκπαιδευτικών σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας από τους νέους
31-08-2016

Στόχος του προγράμματος: τα εργαστήρια εξοικειώνουν τους συμμετέχοντες σε βιωματικές τεχνικές και εργαλεία για την εφαρμογή παρεμβάσεων σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την πρόληψη των συνεπειών από την δυσλειτουργική χρήση του Διαδικτύου.

Επιστ. Οργανισμός «ΜΑΖΙ για την Εφηβική Υγεία»

www.youth-life.gr

σε συνεργασία με την

Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.)

Β' Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών

Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

www.youth-health.gr

Επιστημονική Επιστασία: Άρτεμις Τσίτσικα, Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστ. Υπεύθυνος Προγραμμάτων «φιλικών» για εφήβους/νέους Π.Ο.Υ. ΕΚΠΑ & Προγραμμάτων Κατάρτισης του Υπουργείου Υγείας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ), Διευθύντρια ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας»

Συντονίστριες εργαστηρίων: Μακαρώνη Σωτηρία, Ψυχολόγος Υγείας MSc &

Σιαφαρίκα Ευαγγελία, Εκπαιδευτικός, MsED, MsPH

Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2016

10.00-11.00: Η χρήση της Τεχνολογίας από Παιδιά και Εφήβους: τα προγράμματα της

Μ.Ε.Υ. & η Γραμμη για την Τεχνολογία «ΜΕΥποστηρίζω» 800 11 800 15,

Άρτεμις Τσίτσικα

11.00-11.45: Χωρισμός σε ομάδες εργασίας - Γνωριμία

Έναρξη εργαστηρίων, Σωτηρία Μακαρώνη & Ευαγγελία Σιαφαρίκα

Διάλειμμα

12.00- 13.30: Εισαγωγή στις βιωματικές τεχνικές, παιδαγωγικό πλαίσιο, σύγχρονες

προσεγγίσεις στην εκπαίδευση για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Διάλειμμα

14.00-15.00: Διαδικτυακή Φήμη & Ιδιωτικότητα / ακατάλληλο περιεχόμενο

Κλείσιμο 1ης ημέρας

Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2016

10.00-10.45: Φιλίες & σχέσεις στο Διαδίκτυο, κοινωνικά δίκτυα,

Διαδικτυακή αποπλάνηση / grooming

10.45-11.45: Υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο (internetaddiction)

Διάλειμμα

12.00- 13.00: Ηλεκτρονική παρενόχληση / cyberbullying

Διάλειμμα

13.30-14.15: Θετική Διαδικτυακή Συμπεριφορά

14.15-15.00: Συμβόλαιο Συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο-

Κλείσιμο 2ης ημέρας- Αξιολόγηση επιμορφωτικού σεμιναρίου


Στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ),η έκθεση «Ένας καλύτερος κόσμος».
27-07-2016

Στo πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «ENABLE–Ενδυναμώνοντας τα Παιδιά, Αντιμετωπίζοντας τον εκφοβισμό» στο χώρο υποδοχής της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ), Β Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Αγλ.Κυριακού», φιλοξενείται η έκθεση «Ένας καλύτερος κόσμος».

Πρόκειται για μια έκθεση με έργα παιδιών και μέσα από αυτά μας παρουσιάζουν έναν κόσμο γεμάτο ευαισθησία και αλληλεγγύη, χωρίς βία, χωρίς εκφοβισμό. Οι επισκέπτες της ΜΕΥ τονίζουν τη σημασία των παιδικών αυτών έργων, που αποτελούν μία ευχάριστη έκπληξη και δίνουν μία νότα αισιοδοξίας χαρίζοντας μας την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει πράγματι «ένας καλύτερος κόσμος»…


Νέος Κύκλος του Προγράμματος "ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ"
21-06-2016

Ο νέος κύκλος του προγράμματος «Ακαδημία Γονέων. Εφηβεία από το Α έως το Ω» θα ξεκινήσει στις 12 Οκτωβρίου 2016, με κεντρικό ομιλητή τον Dr. Θάνο Ασκητή.

Στόχος του νέου κύκλου είναι να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στο διαδραστικό χαρακτήρα των συναντήσεων και στο ενημερωτικό υλικό προς το κοινό. 
Το πρόγραμμα του νέου κύκλου 2016-2017 θα ανακοινωθεί αναλυτικότερα τον Σεπτέμβριο.


Ολοκληρώθηκε η 8η Συνάντηση της «Ακαδημίας Γονέων» 08/06/2016
21-06-2016

Ομιλητές ήταν οι: Αδαμαντία Ξεκαλάκη, Παιδίατρος, Διεύθυνση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.

Επίσης, μίλησε η Ειρήνη ΜηνοπούλουΚλ. Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια ζεύγους/Οικογένειας, Επιστ. Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκ. Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».

Το επίμαχο θέμα των συμπεριφορών σεξουαλικής εξάρτησης στο διαδίκτυο παρουσιάστηκε από τον Ορέστη Γιωτάκο, Ψυχίατρος Διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, Επιστ. Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκ. Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».

Για το ρόλο του διαδικτύου στη σεξουαλική έκφραση αναφέρθηκε η Λίλιαν Μαρκάκη, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.
Τη συζήτηση συντόνισαν οι Βασιλική ΔημητρακοπούλουΨυχολόγος, Επιστ. Συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) και ο προαναφερθείς ψυχίατρος Ορέστης Γιωτάκος.
Χάρη στην ενθαρρυντική συμμετοχή του κοινού σε όλες τις συναντήσεις και στις θετικές αξιολογήσεις που δόθηκαν στους διοργανωτές του προγράμματος της «Ακαδημίας», η τελευταία συνάντηση έκλεισε με την υπόσχεση να εμπλουτίσει τη θεματολογία της μέσα από ένα νέο κύκλο, ο οποίος θα ξεκινήσει στις 12 Οκτωβρίου, με κεντρικό ομιλητή τον Dr. Θάνο Ασκητή.
Στόχος του νέου κύκλου είναι να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στο διαδραστικό χαρακτήρα των συναντήσεων και στο ενημερωτικό υλικό προς το κοινό.

Έναρξη 2ου κύκλου 2016-2017 του προγράμματο

Διοργανωτής - φορέας: Μονάδα Εφηβικής Υγείας του «Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού»
Συνεργάτες: Μαζί για την Εφηβική ΥγείαΚΜΟΠΔιεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας
Υποστηρικτές: Εκπαιδευτήρια ΓΕΙΤΟΝΑΕκπαιδευτικός Οργανισμός EuropalsoΕκδόσεις ΠεδίοPresident Hotel
Χορηγοί επικοινωνίας: ΚαθημερινήFree Sunday


Ημερίδα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ενδυναμώνω – Enable»
21-06-2016

Η Ημερίδα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ενδυναμώνω – Enable», Ενδυναμώνοντας τα παιδιά Αντιμετωπίζοντας τον Εκφοβισμό, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016, στο ALBA Graduate Business School, οδός Ξενίας 6, Αθήνα.

Υπό την αιγίδα των:

Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Υ.Π.Ε.Θ.)
www.minedu.gov.gr

Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.)
www.youth-med.gr

Οργάνωση:

Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) Β' Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων "Π. & Α. Κυριακού"

www.youth-health.gr

«Μαζί για την Εφηβική Υγεία» Επιστημονικός Οργανισμός
www.youth-life.gr

Με την υποστήριξη των:

The American College of Greece

deree

Πεδίον Εκδοτική

pediologo

09.00-09.30 Εγγραφές

09:30-10:00 Χαιρετισμοί – Επίσημη Έναρξη

Χ. Σπηλιοπούλου, Αναπλ. Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Μ. Τσολιά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Διευθύντρια Β΄
Παιδιατρικής Κλινικής Παν/μίου Αθηνών
Ε. Δαλακούρα, Επ. Πρόεδρος του Οργανισμού «Μαζί για την Εφηβική
Υγεία»
Στ. Παπαδάκου, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής

10.00-10.30 Προεδρείο: Μ. Τσολιά,, Ε. Καφετζόπουλος

Δράσεις της επιτροπής κατά της σχολικής βίας του Υπουργείου
Παιδείας – συνεργασία με φορείς
Ε. Καραγιάννη

10.30-11.00 Προεδρείο: C. Richardson, Α. Τσίτσικα

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Enable – Ενδυναμώνω: το πρόγραμμα και τα πρώτα αποτελέσματα της πιλοτικής φάσης στην Ελλάδα
Ε. Τζαβέλα

11.00-11.30 Προεδρείο: Φ. Μπακοπούλου, Ε. Σταθακοπούλου

Τα δικαιώματα των παιδιών ως καταναλωτές στο διαδίκτυο
- το πρόγραμμα της Enacso
Η. Κουτσούκου, Α. Τσίτσικα

11:30-12:00 Διάλειμμα- καφέ

12.00-12.30 Προεδρείο: Ο. Γιωτάκος, Χ. Ζαγούρας

Η δράση «ψηφιακή εμπιστοσύνη» στην εκπαίδευση
Α. Βαγγελάτος

12:30-13:00 Προεδρείο: Χ. Μπαραμπούτη, Ντ. Πάλλη

Παρουσίαση του Δικτύου Σχολείων Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας:
«ΣΗ.ΜΑ. – Α.Ε.Π.» Σημερινός Μαθητής – Αυριανός Ενεργός Πολίτης
του κόσμου
Γ. Λογιώτης , Αντ. Παπατριανταφύλλου

13.00-13.30 Προεδρείο: K. Κολλιοπούλου, Αντ. Τορρένς

« ...από τα παιδιά για τα παιδιά: δημιουργία υλικών και εργαλείων
για τους νέους» (youth to youth channel)
Α. Αδαμοπούλου, Κ. Φύτρος

13:30-14:15 Παρουσίαση δράσεων από τους εκπαιδευτικούς – πρεσβευτές του
προγράμματος Enable
Προεδρείο: Στ. Κούτρας, Κ. Παπουτσάκη

«Βιωματικές δράσεις Α΄ Γυμνασίου: Το πρόγραμμα Enable –
Ενδυναμώνω ως μια ολοκληρωμένη πρόταση διδασκαλίας»
Ε. Παπαμιχαλάκη - 5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης

«Πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος Enable – Ενδυναμώνω
στο 6ο Δ.Σ. Αγίων Αναργύρων»
Κ. Κώτση, Β. Κανιαδάκη - 6ο Δ.Σ. Αγίων Αναργύρων

«Εφαρμογή του προγράμματος Enable – Ενδυναμώνω στο 4ο
Δ.Σ. Αγίων Αναργύρων»
Στ. Δαχτυλίδης, Κ. Σαββοπούλου - 4ο Δ.Σ. Αγίων Αναργύρων

«Οι υποστηρικτές συνομηλίκων εν δράσει: Περνώντας από τη
θεωρία στην πράξη» Παρουσίαση εφαρμογής από μαθητές του
5ου Γυμνασίου Πετρούπολης
Α.Μ. Βλάχου, Ν.Ε. Δέδε, Ε.Ε. Κεφαλά, Ξ. Κυριακοπούλου

14:15-14:45 Μεσημβρινή διακοπή

14:45-15:30 Προεδρείο: Μ. Αλιβιζάτου, Ε. Μπάρλου

«Εφαρμογή της Συναισθηματικής & Κοινωνικής Μάθησης στο
μάθημα της Ελληνικής Λογοτεχνίας» Τα συναισθήματα μέσα
από τη λογοτεχνία και το θέατρο
Ε. Φεγγίτη - 4ο Γυμνάσιο Αλίμου

Το πρόγραμμα Enable – Ενδυναμώνω στο Δημοτικό Σχολείο
του Κολλεγίου Αθηνών
Π. Αντωνίου, Π. Μπόζνου – Κολλέγιο Αθηνών

«Ακούω τα συναισθήματα μου, διαχειρίζομαι τις σχέσεις μου
διαφορετικά»
Τ. Αργυρού, Ε. Μάλλιου - 2ο Γυμνάσιο Πετρούπολης

Εφαρμογή του Προγράμματος στο 11ο Γυμνάσιο Ιλίου
Μ. Αβραμίδου - 11ο Γυμνάσιο Ιλίου

15:30-16:15 Από τη θεωρία στην πράξη: Βιωματικό Εργαστήρι &
Μελέτη Περιπτώσεων

- 8η Συνάντηση Υποστηρικτών (Φροντίζοντας ο ένας τον άλλο)
Συντονισμός Κωνσταντίνα Κώτση

- 6ο Μάθημα ΚΣΜ (Αλλάζοντας τα συναισθήματα προς θετική
κατεύθυνση)
Συντονισμός Ελένη Παπαμιχαλάκη

16:15-16:30 Λήξη ημερίδας

Προεδρεία-Ομιλητές:

Άρτεμις Αδαμοπούλου
Τελειόφοιτος Σχολής Θετικών Επιστημών
Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική

Μάγια Αλιβιζάτου
PhD, παιδοψυχολόγος
Διασχολική Συντονίστρια ψυχοπαιδαγωγικών τμημάτων του Ελληνοαμερικάνικου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Κολλέγιο Αθηνών - Ψυχικού)

Παντελής Αντωνίου
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης- Κολλέγιο Αθηνών
MA in ICT in Education & MA in Leadership, Ambassador Προγράμματος Enable

Αριστείδης Βαγγελάτος
Δρ. Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής,
Ερευνητής ΙΤΥΕ

Ορέστης Γιωτάκος
Ψυχίατρος
Επιστ. Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.)
Β΄ Παιδιατρική Κλινική. Πανεπιστημίου Αθηνών
Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Χαράλαμπος Ζαγούρας
Διευθυντής Επιμόρφωσης και πιστοποίησης ΙΤΥΕ - Διόφαντος

Ελένη Καραγιάννη
Εκπαιδευτικός - Εισηγήτρια Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ)
Μέλος Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχολικό εκφοβισμό Υπ. Παιδείας

Ευάγγελος Καφετζόπουλος
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Πρόεδρος Δ.Σ ΟΚΑΝΑ

Κωνσταντίνα Κολιοπούλου
Σχολική Σύμβουλος της 43ης Περιφέρειας

Στέφανος Κούτρας
Δρ. Ειδικής Αγωγής, Σύμβουλος Β, Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.)

Ηλέκτρα Κουτσούκου
Δρ. «Δικαιώματα του Παιδιού» - Δικηγόρος
Μέλος Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχολικό εκφοβισμό Υπ. Παιδείας

Κωνσταντίνα Κώτση
Δ/ντρια 6ου Δ.Σ. Αγίων Αναργύρων, BA in Lang & Lit,ΜEd, μέλος ΟΔΠ, ΠΕΚΑΔΕ, Ambassador προγράμματος Enable

Γεώργιος Λογιώτης
Δρ. Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Υπεύθυνος ΣΕΠ του ΚΕ.ΣΥ.Π. Αγίας Παρασκευής της Διεύθυνσης Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

Φλώρα Μπακοπούλου
Επικ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Εφηβικής Ιατρικής
Επιστημονική Υπεύθυνη Ειδικού Κέντρου Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Κ.Ε.Ι.)
Έδρα UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής
Α΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών
Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Χρυσούλα Μπαραμπούτη
Καθηγήτρια Θεολογίας Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος Pierce

Έφη Μπάρλου
Παιδοψυχίατρος
Επιστ. Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ)
Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
Νοσοκομείο Παίδων «Π.&Α. Κυριακού»

Πάλλη Ντόρα
Υποδιευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας

Παπαμιχαλάκη Ελένη
Εκπ/κός, ΒΑ English Lang & Lit, MEd, Μέλος Π.Ο.Δ.Π. της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού Δ/θμιας Εκπ/σης Γ ' Αθήνας , Συνεργάτης Προγράμματος ΑΡΙΑΔΝΗ/ΕΚΠΑ, Ambassador προγράμματος Enable

Παπατριανταφύλλου Αντωνία
Πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας - Συντονίστρια Ευρωπαϊκού Προγράμματος
Comenius Regio της Διεύθυνσης Δ.Ε. Β΄ Αθήνας
Μέντορας της ομάδας «Active Observers»

Καλλιόπη Παπουτσάκη
Σχολική Σύμβουλος της 45ης Περιφέρειας

Ευγενία Σταθακοπούλου
Ψυχαναλύτρια, Μέλος της IF-EPFCL,
MS Κοινοτικής Ψυχιατρικής
Προϊσταμένη του τμήματος Προγραμμάτων και Χρηματοδότησης του ΟΚΑΝΑ

Ελένη Τζαβέλα
Αναπτυξιακή Ψυχολόγος
Επιστ. Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.)
Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Αντωνία Τορρένς
Εκπαιδευτική ψυχολόγος Med- PhD
Πρόεδρος ΚΜΟΠ

Άρτεμις Τσίτσικα
Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστ. Υπεύθυνος Προγραμμάτων «φιλικών» για εφήβους/νέους Π.Ο.Υ. ΕΚΠΑ & Προγραμμάτων Κατάρτισης του Υπουργείου Υγείας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ), Διευθύντρια ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας»

Μαρίζα Τσολιά
Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας Διευθύντρια B΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Κωνσταντίνος Φύτρος
Εκπαιδευτικός Πληροφορικής στο 4ο ΓΕ.Λ Χαλανδρίου
Μέντορας της ομάδας «My Own Space M.O.S.»

Clive Richardson
Professor of Applied Statistics, Dept of Economic and Regional Development
Panteion University of Social and Political Sciences

Συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί

Μαρία Αβραμίδου, 11ο Γυμνάσιο Ιλίου

Τζένη Αργυρίου, 2ο Γυμνάσιο Πετρούπολης

Αριστέα - Μαρία Βλάχου, 5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης

Σταμάτης Δαχτυλίδης, 4ο Δ.Σ. Αγίων Αναργύρων

Νικολία – Ελένη Δέδε, 5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης

Βασιλεία Κανιαδάκη, 6ο Δ.Σ. Αγίων Αναργύρων

Ελένη - Ειρήνη Κεφαλά, 5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης

Ξανθή Κυριακοπούλου, 5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης

Ελένη Μάλλιου, 2ο Γυμνάσιο Πετρούπολης

Πηνελόπη Μπόζνου, Κολλέγιο Αθηνών

Κατερίνα Σαββοπούλου, 4ο Δ.Σ. Αγίων Αναργύρων

Έλενα Φεγγίτη, 4ο Γυμνάσιο Αλίμου

Κατεβάσετε το πρόγραμμα (PDF)


Ημερίδα ENABLE 28/06/2016
15-06-2016

Με αφορμή την έγκριση του εκπαιδευτικού υλικού και του ερωτηματολογίου του Ευρωπαϊκού προγράμματος «ENABLE- Ενδυναμώνω», για μαθητές της Ε΄, Στ΄ τάξης Δημοτικού και Α΄ τάξης Γυμνασίου, θα πραγματοποιηθεί σχετική Ημερίδα την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016 από τις 09:30-17:00, στο Ελληνοαμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, Alba (Ξενίας 6, Αθήνα).


Η Ημερίδα έχει τους παρακάτω στόχους:

• την παρουσίαση της πιλοτικής φάσης του προγράμματος και της εμπειρίας που κατακτήθηκε

• την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ποιοτικής έρευνας και της αξιολόγησης έως τώρα

• την παρουσίαση των δράσεων και της συμμετοχής των μαθητών

• την βιωματική εκπαίδευση σε ενότητες του προγράμματος

• την παρουσίαση συναφών δράσεων που έχουν σύζευξη με το πρόγραμμα Enable, καθώς και προτάσεων για μελλοντικές συμπράξεις

Εάν επιθυμείτε να συμμετέχετε, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Γραμμή για την Τεχνολογία "ΜΕ.Υποστηρίζω" 80011 80015 χωρίς χρέωση ή με e-mail στο info@youth-health.gr.

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, παρακαλούμε δηλώστε άμεσα συμμετοχή. Παρακαλούμε επίσης, για την έγκαιρη προσέλευσή σας, προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος. Τέλος, σας ενημερώνουμε πως τα πιστοποιητικά θα δοθούν στο τέλος της εκδήλωσης.


1ο Συμπόσιο Ομάδας Ειδικών Δημόσιας Υγείας
28-05-2016

Σήμερα, Σάββατο 28 Μαΐου 2016, διεξήχθη το 1ο Συμπόσιο Ειδικών Δημόσιας Υγείας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αμφιθέατρο Φραγκόπουλου όπου συμμετείχε στο Στρογγυλό Τραπέζι με ομιλία η κα Άρτεμις Τσίτσικα, Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστ. Υπεύθυνος Προγραμμάτων «φιλικών» για εφήβους/νέους Π.Ο.Υ. ΕΚΠΑ & Προγραμμάτων Κατάρτισης του Υπουργείου Υγείας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ), Διευθύντρια ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας»».

Περισσότεροι από 10 κορυφαίοι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων υγείας και τροφίμων καθώς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, συμμετείχαν στη συζήτηση με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου της διατροφής στη πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων με διοργανώτρια την Ομάδα Ειδικών Δημόσιας Υγείας – Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων.

Δείτε το σχετικό επιστημονικό πρόγραμμα

http://www.hda.gr/prosklisi-sto-1o-symposio-omadas-eidik/
http://www.hda.gr/wp-content/uploads/2016/05/FinalProgramSymposium_logo1.pdf


8η Συνάντηση «ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ» 08/06/2016
26-05-2016

Η 8η συνάντηση της "Ακαδημίας Γονέων" θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 08/06/2016 και ώρα 17:15 στην αίθουσα Europa B, Ξενοδοχείο President.

Θέματα

- Σεξουαλικότητα, σεξουαλική υγεία και σεξουαλική αγωγή στην εφηβεία

Αδαμαντία Ξεκαλάκη
Παιδίατρος
Διεύθυνση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής
Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού – 15΄

- Ερωτήσεις από τους γονείς

Ειρήνη Μηνοπούλου
Κλ. Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Ζεύγους/Οικογένειας
Επιστ. Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.)
Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκ. Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» - 15΄

- Συμπεριφορές «Σεξουαλικής Εξάρτησης» στο διαδίκτυο

Ορέστης Γιωτάκος
Ψυχίατρος Διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου
Επιστ. Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.)
Β΄ Παιδιατρική Κλινική. Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκ. Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» - 15΄

- Ο ρόλος του διαδικτύου στην σεξουαλική έκφραση

Λίλιαν Μαρκάκη
Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας
Επιστ. Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ)
Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» - 15΄

Σχολιασμός-Συντονισμός

Ορέστης Γιωτάκος
Ψυχίατρος Διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου
Επιστ. Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.)
Β΄ Παιδιατρική Κλινική. Πανεπιστημίου Αθηνών. Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Βασιλική Δημητρακοπούλου
Ψυχολόγος
Επιστ. Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.)
Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Θα δοθεί σχετικό υλικό.

Δηλώστε συμμετοχή στο event https://www.facebook.com/events/1776260862589478

Είσοδος ελεύθερη!

8η συνάντηση ακαδημίας γονέων

Διοργανωτής - φορέας: Μονάδα Εφηβικής Υγείας του «Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού»
Συνεργάτες: Μαζί για την Εφηβική ΥγείαΚΜΟΠΔιεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας
Υποστηρικτές: Εκπαιδευτήρια ΓΕΙΤΟΝΑΕκπαιδευτικός Οργανισμός EuropalsoΕκδόσεις ΠεδίοPresident Hotel
Χορηγοί επικοινωνίας: ΚαθημερινήFree Sunday


2ο Ετήσιο Συνέδριο Ασφάλειας Ψηφιακών Συστημάτων "ICT Security World"
25-05-2016

Σήμερα διεξάγεται το 2ο Ετήσιο Συνέδριο Ασφάλειας Ψηφιακών Συστημάτων "ICT Security World" με επικεφαλή τον κο Δημήτρη Γκρίτζαλη, Πρόεδρο Επιστημονικού Συμβουλίου ICT Security World, Αναπληρωτή Πρύτανη, Καθηγητή Οικονομικού Παν/μίου Αθηνών, όπου παρουσιάζεται πλούσια και ενδιαφέρουσα θεματολογία.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε η απονομή του βραβείου "ΑΣΠΙΣ" από την κα Άρτεμις Τσίτσικα, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Εφηβικής Ιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Επιστημονικό Υπεύθυνο Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων "Π. & Α. Κυριακού", προς τον κο Μιχάλη Μαυροφοράκη, Chief Information Security Officer, όμιλος Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος.


Human Rights Conference 25 - 27 Μαΐου 2016 Ιωάννινα
20-05-2016

Με χαρά ανακοινώνουμε τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου με τίτλο «Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε έναν Κόσμο που αλλάζει. Ερευνητικές και Εφαρμοσμένες Προσεγγίσεις – Human Rights in a Changing World. Research and Applied Approaches».

Το Συνέδριο διοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Ψυχολόγων. Θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Κάρολος Παπούλιας», από 25 έως 27 Μαΐου 2016.

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Το Συνέδριο συμμετέχει στην εκστρατεία των Ηνωμένων Εθνών για τη «Βιώσιμη Ανάπτυξη, Ατζέντα 2030», είναι διαθεματικό και διεπιστημονικό και σε αυτό συμμετέχουν σύνεδροι από δέκα (10) Πανεπιστήμια από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δεκατρείς (13) Πανεπιστημιακές Σχολές, δεκαεπτά (17) Πανεπιστημιακά Τμήματα, καθώς και δεκαοκτώ (18) ανεξάρτητοι φορείς και ΜΚΟ με σημαντικό έργο και εξειδίκευση στους τομείς των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο συνέδριο δίνεται η δυνατότητα για εγγραφή και παρακολούθηση διαδικτυακά σε όλους τους συναδέλφους που το επιθυμούν και θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου: humanrights.conf.uoi.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Με εκτίμηση

Από το Προεδρείο

Άρτεμις Γιώτσα

Artemis Giotsa, Ph.D.
Αssociate Professor of Social Psychology
Director of the Psychology Laboratory
Department of Early Childhood Education
University of Ioannina

Greece
tel.+30 26510 05767
email: agiotsa@uoi.gr, 

agiotsa@gmail.com


Το Άγχος των Πανελλαδικών Εξετάσεων
19-05-2016

Δρ Ορέστης Γιωτάκος, Ψυχίατρος Δντής Ψυχιατρικής Κλινικής 414 ΣΝΕΝ www.obrela.gr Το άγχος Το φυσιολογικό άγχος είναι ένα σήμα για ετοιμότητα, προειδοποιεί για επικείμενο κίνδυνο και καθιστά το άτομο ικανό να πάρει μέτρα ώστε να αντιμετωπίσει την απειλή. Έτσι, εξασφαλίζοντας το άτομο την εγρήγορση, διατηρεί την ισορροπία ανάμεσα σε αυτό και το περιβάλλον. Το παθολογικό άγχος, που αποτελεί αντικείμενο ιατρικής ευθύνης, είναι το λεγόμενο παθολογικό ή κλινικό άγχος. Πρόκειται για ένα διάχυτο, πολύ δυσάρεστο και συχνά ασαφές αίσθημα ανησυχίας, που συνοδεύεται από μία ή περισσότερες σωματικές αισθήσεις (για παράδειγμα, αίσθημα παλμών, σφίξιμο στο στήθος, εφίδρωση, κεφαλαλγία κ.λπ.).

Το άγχος για τις εξετάσεις

Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι το πλέον σημαντικό γεγονός της μαθητικής ζωής. Το άγχος για τις πανελλήνιες αφορά κυρίως τη διαδικασία της εξέτασης (Τι θέματα θα πέσουν; Θα είναι δύσκολα ή εύκολα; Θα τα βγάλω πέρα; Θα καταλάβω την ερώτηση; Θα θυμηθώ εκείνη την ώρα την απάντηση; Θα μείνω ψύχραιμος; Κι αν κολλήσει η σκέψη μου;). Αφορά όμως και την πιθανή αποτυχία (Κι αν δεν τα καταφέρω; Τόσος κόπος χαμένος; Πώς θα αντιδράσουν οι γονείς μου; Οι καθηγητές μου; Κι αν γίνω ρεζίλι στους συμμαθητές μου; Κι αν απογοητεύσω όσους πίστεψαν σε μένα; Τι θα αξίζω αν δεν τα καταφέρω; Θα αντέξω την αποτυχία; Τι θα κάνω μετά;).
Το άγχος για τις εξετάσεις οφείλεται στην ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι εξετάσεις και ειδικά οι πανελλήνιες εξετάσεις, για την κοινωνία, την οικογένεια αλλά και τον κάθε εξεταζόμενο μαθητή. Συχνά η οικογενειακή ζωή περιστρέφεται και οργανώνεται γύρω από το διάβασμα και την επιτυχία του μαθητή στις εξετάσεις. Γίνεται μια μεγάλη 'επένδυση' οικονομική και συναισθηματική από την οποία η οικογένεια περιμένει τη μέγιστη απόδοση.
Για τον κάθε μαθητή οι εξετάσεις μπορεί να έχουν μια ιδιαίτερη σημασία ανάλογα με το στόχο που προσπαθεί να πετύχει μέσα από αυτές. Για κάποιους μπορεί να είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία για να τελειώσουν το σχολείο. Για άλλους, μία ευκαιρία για να σπουδάσουν ένα αντικείμενο που τους ενδιαφέρει να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτό. Άλλοι θέλουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των άλλων και να κερδίσουν έτσι την αναγνώριση τους. Αρκετοί μαθητές ταυτίζουν την επιτυχία στις πανελλήνιες με την αξία τους ως άτομα, θεωρούν δηλαδή ότι αξίζουν κάτι μόνο αν πετύχουν. Έτσι έχουν πολύ υψηλές απαιτήσεις από τον εαυτό τους και πιέζονται για υψηλές επιδόσεις.

Παραδείγματα

μία μητέρα..
«...Ο γιος μου διαβάζει, για να δώσει πανελλήνιες. Έχει πολύ άγχος. Ο αδερφός του άλλαξε δωμάτιο, για να μην τον ενοχλεί. Έχει βάλει υψηλούς στόχους και αγχώνεται, γιατί ανησυχεί ότι δεν θα τα καταφέρει. Λέει ότι δεν του φτάνει ο χρόνος και ότι δεν μπορεί να συγκεντρωθεί. Είναι καλός μαθητής, αλλά ανησυχεί μήπως ξεχνάει αυτά που διαβάζει. Το βράδυ αργεί να κοιμηθεί. Δεν τρώει καλά. Πήρα άδεια από τη δουλειά μου, για να είμαι σπίτι και να τον βοηθάω όσο μπορώ. Τι μπορώ να κάνω, για να μην αγχώνεται τόσο πολύ;...».

μια μαθήτρια..
«.. Σε λίγες μέρες ξεκινάνε οι εξετάσεις και έχω πολύ άγχος", Όσο περνάει ο καιρός, νιώθω ότι το άγχος μου θα είναι τόσο μεγάλο που δεν θα καταφέρω τίποτα και σκέφτομαι ότι δεν θα πάω να γράψω. Οι γονείς μου με πιέζουν. Μου λένε ότι πρέπει να διαβάζω περισσότερο, ότι έχω ικανότητες και ότι μπορώ να κάνω πολλά περισσότερα από αυτά που καταφέρνω ως τώρα. Εγώ όμως αγχώνομαι περισσότερο και δεν μπορώ να το ελέγξω. Τι να κάνω;..».

Πότε το άγχος βοηθάει και πότε όχι στις εξετάσεις

Ένα άγχος μέτριου βαθμού για τις εξετάσεις είναι απαραίτητο και πολύ βοηθητικό. Κινητοποιεί το μαθητή να αξιοποιήσει το χρόνο του και να οργανώσει το διάβασμά του. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης κρατά τον οργανισμό σε εγρήγορση και οξύνει τις λειτουργίες αυτές που είναι απαραίτητες για μια καλή επίδοση (προσοχή, μνήμη, συγκέντρωση).
Όταν το άγχος για τις εξετάσεις είναι πολύ έντονο μπορεί να επηρεάσει την προετοιμασία και το διάβασμα. Αντί να συγκεντρώνεται κανείς στην ύλη των εξετάσεων η σκέψη μονοπωλείται από όσα μπορεί να πάνε στραβά. Αλλά και κατά τη διάρκεια της εξέτασης το έντονο άγχος μπορεί να αναστείλει τη σκέψη και τη μνήμη και να δημιουργήσει πρόβλημα στην επίδοση. Μπορεί να επηρεαστεί η κριτική ικανότητα ή να 'θολώσει το μυαλό'.

Προειδοποιητικά σημεία

• ευερεθιστότητα- έλλειψη υπομονής
• δυσκολίες συγκέντρωσης
• δυσκολίες στη μνήμη και στην ικανότητα για μάθηση
• έντονη ανησυχία για την απόδοση και τις εξετάσεις
• άγχος για μικροπράγματα
• εύκολα ξεσπάσματα σε κλάμα ή θυμό
• αίσθημα μοναξιάς, θλίψης, παρεξήγησης από τους άλλους
• αίσθημα κόπωσης
• διαταραγμένος ύπνος
• δυσπεψία, μειωμένη όρεξη για φαγητό

Η εξέλιξη των συμπτωμάτων

• Το σώμα είναι ο πρώτος στόχος του άγχους. Πόνος στο κεφάλι, στο στομάχι, την κοιλιά, στους μυς, συχνοουρία, τρεμούλα στα χέρια
• Ακολουθεί η συμπεριφορά και το συναίσθημα, με συμπτώματα πανικού, κοκκίνισμα, σύγχυση, κλάμα, διάσπαση της προσοχής, εφιάλτες, άσχημος ύπνος
• Κατόπιν οι αρνητικές σκέψεις, επικεντρώνοντας κυρίως στην αποτυχία και στο πόσο κακός είναι ο εαυτός, μειώνοντας παράλληλα την αυτοπεποίθηση του.
• Μπορεί να συμβεί «μπλοκάρισμα» της μνήμης από την στιγμή που ο μαθητής παίρνει τα θέματα των εξετάσεων στα χέρια του ακόμη κι αν η προετοιμασία του ήταν άριστη.
• Τέλος έρχεται η απόσυρση, όπου οι μαθητές ανήμποροι να αντέξουν το άγχος οδηγούνται σε πλήρη απόσυρση η οποία ερμηνεύεται από τους γονείς ως αδιαφορία.

Ομάδες συμπτωμάτων

• Σωματικά συμπτώματα, όπως αίσθημα παλμών, αίσθημα πνιγμονής, τρόμος, ζάλη, κόπωση, δύσπνοια, πόνος στο στήθος, και άλλα σημεία εφίδρωσης από το αυτόνομο
• Γνωσιακά συμπτώματα, όπως αρνητικές σκέψεις ή πεποιθήσεις ή γενικότερη γνωσιακή δυσλειτουργία, όπως έλλειψη προσοχής και πρόβλημα συγκέντρωσης.
• Αποφυγή: τα άτομα που βιώνουν άγχος τείνουν να αποφεύγουν καταστάσεις ή ερεθίσματα που σχετίζονται με το άγχος. Για παράδειγμα, άτομα που πάσχουν από κρίσεις πανικού αποφεύγουν να απομακρυνθούν από το σπίτι τους ή αποφεύγουν καταστάσεις από τις οποίες δεν θα μπορούσαν να αποδράσουν ή η παροχή βοήθειας θα ήταν αδύνατη εάν ένιωθαν κρίση πανικού.

Τα κοινωνικά και ψυχολογικά αίτια

Στα κοινωνικά αίτια περιλαμβάνονται οι πεποιθήσεις που σχετίζονται με το γεγονός ότι επιτυχία στο σχολείο σημαίνει προοπτική μιας καλής θέσης στο μέλλον, κυρίως μια καλή πρόσβαση στην κατανάλωση αγαθών. Επιτυχία στις πανελλαδικές σημαίνει καλή θέση στην κοινωνία, να σε υπολογίζουν και να σε σέβονται, ενώ μια σχολική αποτυχία σημαίνει παραίτηση από όλα αυτά.
Στα ψυχολογικά αίτια μπορεί να περιλαμβάνεται η διαταραχή πανικού, η κοινωνική φοβία ή άλλες ειδικές φοβίες, η γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, η ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή και η μετατραυματική από στρες διαταραχή. Μπορεί επίσης να αποτελεί σύμπτωμα άλλων ψυχικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, διαταραχή ελέγχου των παρορμήσεων, σωματο-δυσμορφοφοβική διαταραχή, σωματόμορφη διαταραχή, αυτισμός, διαταραχή διατροφής ή παθολογικό παίξιμο. Ακόμη, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα ιατρικών καταστάσεων, ‘όπως παθήσεις θυρεοειδούς, πρόπτωση μιτροειδούς, καρδιακές αρρυθμίες, διαβήτης, και χρήση ή απόσυρση από ουσίες. Να σημειωθεί ακόμη ότι πολλά κοινά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα άγχους.

Το άγχος σε επίπεδο υποδοχέων

Η GABA-εργική υπόθεση του άγχους βασίζεται στα ευρήματα ότι όλες οι βενζοδιαζεπίνες αυξάνουν τη λειτουργία του GABA-A υποδοχέα. Όταν αγχογόνες ουσίες (χορηγούμενες από έξω, όπως οι β-καρβολίνες ή εκκρινόμενες εσωτερικά, όπως η DBI) συνδέονται με το σύμπλοκο του υποδοχέα, ο GABA-εξαρτώμενος δίαυλος χλωρίου δυσλειτουργεί. Αντίθετα, όταν οι βενζοδιαζεπίνες συνδέονται με τον υποδοχέα, ο δίαυλος χλωρίου ανοίγει, εισέρχονται στο κύτταρο αρνητικά φορτισμένα ιόντα χλωρίου, με αποτέλεσμα η κυτταρική μεμβράνη να υπερπολώνεται και να αυξάνεται έτσι ο ουδός ερεθίσματος, που χρειάζεται για να διεγερθεί το κύτταρο.
Η νοραδρενεργική θεωρία υποστηρίζεται από ευρήματα ότι παράγοντες με αντιαγχώδεις ικανότητες, όπως η μορφίνη, οι βενζοδιαζεπίνες, τα τρικυκλικά, μειώνουν τη δραστηριότητα του υπομελάνα τόπου ή ότι αυξημένες τιμές στο πλάσμα και στα ούρα της νορεπινεφρίνης και του κυρίου μεταβολίτη της, της 3-μεθοξυ-4 υδροξυ-φαινυλ-γλυκόλης (MHPG), βρέθηκαν σε ασθενείς με διαταραχές πανικού, αλλά και σε άτομα με υποκειμενικό αίσθημα άγχους.
Η σεροτονεργική θεωρία υποστηρίζεται από το γεγονός ότι αυξημένη σεροτονεργική λειτουργία έχει αντιπανικές και αγχολυτικές δράσεις. Η αλήθεια όμως είναι ότι η ισορροπία των συστημάτων σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης είναι πιο πιθανό να ευθύνεται για το άγχος, παρά μια καθαρή διαταραχή ενός από τα δύο συστήματα. Για παράδειγμα, οι βενζοδιαζεπίνες είναι δραστικά αγχολυτικά εξαιτίας, τουλάχιστον κατά ένα μέρος, της αυξημένης GABA-νεργικής δραστηριότητας, η οποία προκαλεί μείωση της σεροτονεργικής λειτουργίας.

Το άγχος σε ορμονικό επίπεδο

Το στρεσσογόνο ερέθισμα συγκλίνει στον υποθάλαμο, καταλήγοντας σε ανακλαστική αύξηση του υποθαλαμικού CRF, το οποίο κινητοποιεί την υποφυσιακή ACTH. Η ACTH, που εκκρίνεται από την υπόφυση, ερεθίζει τα επινεφρίδια συνθέτοντας γλυκοκορτικοειδή. Τα γλυκοκορτικοειδή ελευθερώνονται στο αίμα, αναστέλλοντας τη σύνθεση ή έκκριση της ACTH από την υπόφυση, μέσω αρνητικού feedback. Η νευροενδοκρινική απάντηση σε στρεσσογόνα ερεθίσματα είναι η αύξηση των επινεφριδιακών ορμονών στη γενική κυκλοφορία, δηλαδή των κατεχολαμινών, επινεφρίνη και νορεπινεφρίνη, από τη μυελώδη μοίρα των επινεφριδίων και των γλυκοκορτικοειδών (κύρια κορτιζόλη και κορτικοστερόνη) από τη φλοιώδη μοίρα των επινεφριδίων. Να σημειωθεί βέβαια ότι το stress εμπλέκεται και σε άλλα φυσιολογικά συστήματα (π.χ. αναπαραγωγικό, αυξητικό ισοζύγιο ύδατος), γεγονός που δείχνει ότι συμβαίνουν διαταραχές και σε άλλα ενδοκρινικά συστήματα.

Νευροανατομία της κρίσης άγχους

Ο υπομέλας τόπος (στη γέφυρα) είναι υπεύθυνος για όλα τα αυτόνομα συμπτώματα της «κρίσης πανικού». Εχει κατευθείαν εννευρώσεις με οδούς της περιφέρειας, με χημειοευαίσθητους πυρήνες και με κατιούσες σεροτονεργικές συνδέσεις από τον πυρήνα της ραφής. Η εμπλοκή της ραχιαίας ραφής και των σεροτονεργικών νευρώνων αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αρκετοί παράγοντες, όπως η φλουοξετίνη, μπλοκάρουν τις κρίσεις πανικού. Μια προσβολή άγχους μπορεί να ξεκινήσει με ερεθισμό σε μια από τις τρεις περιοχές του στελέχους: τους προμηκικούς χημειοϋποδοχείς, το νοραδρενεργικό γεφυρικό υπομέλανα τόπο ή τη σεροτονινεργική μεσεγκεφαλική ραχιαία ραφή. Ενδέχεται να υπάρχει συνδυασμός αυτών, αφού προμηκικοί και μεσεγκεφαλικοί πυρήνες της ραφής έχουν κατευθείαν εννεύρωση με τον υπομέλανα τόπο.

Νευροανατομία του άγχους αναμονής

Η έδρα βρίσκεται στο λιμπικό σύστημα. Η ικανότητα της κρίσης να προκαλεί γενικευμένο άγχος, μπορεί να θεωρηθεί ως ένα kindling φαινόμενο, που διαδραματίζεται στο λιμπικό λοβό. Οι βενζοδιαζεπίνες θεωρείται ότι δεν έχουν δράση κατευθείαν στην κρίση πανικού, έχουν όμως στο άγχος αναμονής, και αυτό επιβεβαιώνεται από την πλούσια ύπαρξη θέσεων δέσμευσης βενζοδιαζεπινών στην περιοχή του λιμπικού.

Νευροανατομία της αποφευκτικής συμπεριφοράς

Ο προμετωπιαίος λοβός είναι η έδρα της φοβικής-αποφευκτικής συμπεριφοράς. Η φοβική συμπεριφορά είναι ένα μαθημένο φαινόμενο. Κλινικά, το μπλοκάρισμα των κρίσεων πανικού δε σταματάει απαραίτητα τη φοβική συμπεριφορά. Ανατομικά υπάρχει ένας κλειστός βρόγχος, που συνδέει τα φαινόμενα έναρξης του πανικού, την εμπλοκή του λιμπικού και τη μάθηση της φοβικής συμπεριφοράς. Αυτός είναι, από τη μια το ανιόν ραχιαίο δεμάτιο, που ξεκινά από τον LC και την προμηκική δικτυωτή περιοχή και καταλήγει στο λιμπικό λοβό και στην προμετωπιαία περιοχή και από την άλλη η φλοιοδυκτιωτή οδός, που ξεκινάει από την προμετωπιαία περιοχή και καταλήγει σε πυρήνες της γέφυρας.

Τα στάδια της κρίσης άγχους

• «κρίση άγχους (ή πανικού)»: αιφνίδια έναρξη με συμμετοχή του αυτόνομου και υποκειμενικό αίσθημα φόβου, διάρκειας 5–30 min, με πλήρη επιστροφή στην προηγούμενη βασική κατάσταση
• «άγχος αναμονής»: πιο χρονία κατάσταση, όπου ο ασθενής φοβάται ή περιμένει ότι η κρίση θα ξανασυμβεί
• «φοβική-αποφευκτική συμπεριφορά»: εγκατεστημένη πλέον συμπεριφορά, όπου ο ασθενής επιλέγει καταστάσεις που θα τον βοηθήσουν σε μια ενδεχόμενη κρίση

Η αντιμετώπιση από τον ειδικό

• Τα αντιπανικά φάρμακα (φλουοξετίνη, σιταλοπράμη, σερταλίνη, κ.ά) μπλοκάρουν την προσβολή άγχους ή πανικού στο επίπεδο του στελέχους.
• Οι τεχνικές χαλάρωσης, η εξάσκηση της αναπνοής και οι βενζοδιαζεπίνες μπλοκάρουν το άγχος αναμονής.
• Η απευαισθητοποίηση και οι γνωσιακές ψυχοθεραπείες μειώνουν τη φοβική-αποφευκτική συμπεριφορά.

Η αντιμετώπιση από το μαθητή

• Αναγνώριση εαυτού: τί σημαίνουν οι εξετάσεις, η επιτυχία ή η αποτυχία
• Φροντίδα του εαυτού: να τρώει καλά, να κοιμάται καλά, να δίνει στον εαυτό του μικρά διαλείμματα χαλάρωσης και ξεκούρασης
• Οργάνωση χρόνου με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του διαθέσιμου χρόνου.
• Ας πει ο καθένας στους κοντινούς του ανθρώπους, κυρίως στην οικογένεια αλλά και άλλους π.χ. στους καθηγητές και στους φίλους, τι θα μπορούσαν να κάνουν για να τον βοηθήσουν ή τι να σταματήσουν να κάνουν για να μην τον επιβαρύνουν με επιπλέον άγχος.
• Βοηθάει να ακούει κανείς τις προτροπές και τις συμβουλές των δικών του που είναι έτσι κι αλλιώς καλοπροαίρετες, αλλά τελικά να βρίσκει το δικό του ρυθμό και να προσδιορίζει ο ίδιος τι τον βοηθάει και τι όχι.

Η αντιμετώπιση την ώρα των εξετάσεων

• Σε περίπτωση που αισθανθεί κανείς έντονο άγχος την ώρα που βρίσκεται στην αίθουσα των εξετάσεων καλό είναι να μην τα παρατήσει αμέσως.
• Τα σωματικά συμπτώματα του άγχους, όσο δυσάρεστα κι αν είναι, συνήθως υποχωρούν μετά από κάποια λεπτά της ώρας.
• Αν κάποιος δεν μπορεί να απαντήσει σε μια ερώτηση, ας προσπαθήσει να συγκεντρωθεί σε μια επόμενη χωρίς να σκέφτεται την αποτυχία και ας επανέλθει στη δύσκολη ερώτηση στο τέλος.

Πρακτικές οδηγίες για τους μαθητές

Προγραμματίστε, Οργανώστε την ύλη σας, Μην αφήνετε την επανάληψη για την τελευταία στιγμή, Αποφύγετε να ξενυχτάτε πριν τις εξετάσεις, Φροντίστε τον εαυτό σας, Φροντίστε τον ύπνο και τη διατροφή σας, Κάντε ευχάριστα διαλείμματα
Επίσης, Κάνε τις επαναλήψεις σου μαζί με φίλους, Δοκίμασε τις δυνάμεις σου μαζί με άλλους υποψηφίους, Συνάντησε άλλους συμμαθητές σου και κάνετε ερωτήσεις ο ένας στον άλλον.
Ακόμη, πάρε μια λευκή σελίδα χαρτί: Γράψε απ’τη μια πλευρά της σελίδας τι είναι ακριβώς αυτό που σου προκαλεί άγχος, κι απ’την άλλη (στήλη της σελίδας) πώς μπορείς πρακτικά να διορθώσεις το συγκεκριμένο πρόβλημα! Κάνε ένα διάλειμμα και συζήτησε εκφράζοντας τους φόβους και τις αμφιβολίες σου στους γονείς σου και σε ανθρώπους που μπορούν να σε ακούσουν! Επιχείρησε μια νοητική αναπαράσταση των πραγματικών συνθηκών που σου προκαλούν άγχος (δηλ. 'φαντάσου με λεπτομέρειες τις πραγματικές συνθήκες που σε αγχώνουν...').
Τέλος, Δοκίμασε ασκήσεις χαλάρωσης για 15΄τη μέρα, συγκεντρώσου στη διαφραγματική αναπνοή και στο σώμα σου που βαραίνει καθώς χαλαρώνει... συνδύασε εισπνοές – εκπνοές με θετικές –και ρεαλιστικές- σκέψεις... Αντικατάστησε τις σκέψεις: 'δεν θα φοβηθώ', ή 'θα πετύχω στα σίγουρα!', με τις πιο ρεαλιστικές σκέψεις: 'Ακόμα κι αν φοβηθώ, θα το αντιμετωπίσω', 'θα κάνω ό.τι περνάει από το χέρι μου για να επιτύχω'... Ξόδευε λίγο χρόνο για γυμναστική, Φρόντισε να ξεκουράζεσαι και να κοιμάσαι καλά, Κάνε καθημερινά ένα πρωινό μπάνιο με χλιαρό νερό.

Η ημέρα των εξετάσεων

Ξυπνήστε νωρίς, φάτε πρωινό, πάρτε τα απαραίτητα για την εξέταση, φτάστε έγκαιρα στον τόπο της εξέτασης.
Κατά την εξέταση συγκεντρωθείτε και χαλαρώστε, Αναπνέετε ήρεμα, Διαβάστε προσεκτικά τις ερωτήσεις και οργανώστε το χρόνο σας, Χρησιμοποιήστε πρόχειρο για να οργανώσετε τις σκέψεις σας, Αν κολλήσετε σε μια ερώτηση, προχωρήστε στην επόμενη, Αφήστε χρόνο για να ξαναδιαβάσετε τις απαντήσεις σας
Την επόμενη μέρα μπορείτε να ξεκουραστείτε! Να θυμάστε: Η ζωή συνεχίζεται και μετά τις εξετάσεις. Μια αποτυχία, μικρή ή μεγάλη, δεν είναι το τέλος του κόσμου, ακόμα κι αν φαίνεται έτσι. Θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για να δοκιμαστείτε και να πετύχετε στους μελλοντικούς σας στόχους.

Πρακτικές οδηγίες για γονείς

Δώστε θάρρος, όχι πίεση, Ενισχύστε την προσπάθεια χωρίς κριτική, Δημιουργήστε για το μαθητή περιβάλλον κατάλληλο για μελέτη, Συμβουλευτείτε ειδικούς αν αισθάνεστε ότι το χρειάζεστε, Θυμηθείτε ότι οι εξετάσεις είναι σημαντικές- αλλά δεν αποτελούν τη μόνη οδό για τη μελλοντική επιτυχία και ευτυχία.
Στόχος της εκπαίδευσης είναι να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους να μαθαίνουν να ανταποκρίνονται με επιτυχία στις συνεχώς μεταβαλλόμενες κοινωνικο-πολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Ο στόχος των γονιών και των εκπαιδευτικών είναι να βοηθήσουν τους μαθητές να αγαπήσουν τη μάθηση και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν στο παιδί να συνεχίσει και μετά από τις εξετάσεις να θέλει να μαθαίνει.

Βιβλιογραφικές Πηγές

- Γιωτάκος Ο. (μετάφραση), “Common psychiatric disorders” των Hollander E, Wong CM, Handbooks in Health Care Co. Newtown, Pensylvania, USA, 2000. Ελλ τίτλος: «Συχνές ψυχικές διαταραχές», Εκδόσεις Βαγιονάκη, 2002.
- Γιωτάκος Ο., και συν. «Ψυχολογική Στήριξη από το Τηλέφωνο». Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», 2006.
- Γιωτάκος Ο., και συν. «Στηρίζοντας την Ψυχική Υγεία των Σπουδαστών», Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», 2006.
- Γιωτάκος Ο. «Παρέμβαση στην Κρίση (crisis intervention): επείγουσες ψυχολογικές καταστάσεις» . Εκδόσεις «Αρχιπέλαγος


Ολοκληρώθηκε η 7η Συνάντηση της «Ακαδημίας Γονέων» 11/05/2016
13-05-2016

Κατά την 7η Συνάντηση της «Ακαδημίας Γονέων», οι γονείς ενημερώθηκαν για το επίμαχο θέμα του σχολικού εκφοβισμού στο φυσικό και διαδικτυακό περιβάλλον. Φορείς παρουσίασαν πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα κατά του σχολικού εκφοβισμού που υλοποιούνται σε σχολεία, τηλεφωνικές γραμμές συμβουλευτικής υποστήριξης και ηλεκτρονικές πλατφόρμες με ρόλο συμβουλευτικό και λειτουργία forum.

Συγκεκριμένα, τη συνάντηση συντόνισε η Ελένη Καραγιάννη, Εκπαιδευτικός - Εισηγήτρια Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), Μέλος Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχολικό εκφοβισμό Υπ. Παιδείας.

Η Ελένη ΤζαβέλαΑναπτυξιακή Ψυχολόγος και Επιστημονική Συνεργάτης της «Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.)», αναφέρθηκε πώς βιώνουν τα παιδιά το σχολικό εκφοβισμό και για το έντονο συναίσθημα πόνου που τα κατακλύζει. Απαρίθμησε τους παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τον εκφοβισμό. Τόνισε ότι το κλειδί για την καλύτερη διαχείριση του εκφοβισμού είναι η εκμάθηση και η ανάπτυξη κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων. Αυτό επιτυγχάνεται πρώτα απ’ όλα με τη συμβολή της ίδιας της οικογένειας και σε δεύτερο επίπεδο μέσα από το σχολικό περιβάλλον. Παρουσίασε το καινοτόμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Enable – Ενδυναμώνοντας, το οποίο υλοποιείται σε σχολεία με πρωτοβουλία του επιστημονικού οργανισμού «Μαζί για την Εφηβική Υγεία». Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό εργαλείο με σκοπό να διδάξει τα παιδιά την κοινωνικο-συναισθηματική μάθηση. Βασίζεται σε τέσσερις άξονες: την αυτοεπίγνωση, την αυτοδιαχείριση, την κοινωνική επίγνωση και τη διαχείριση σχέσεων.
Η κ. Τζαβέλα υπογράμμισε ότι οι γονείς είναι καλό να εξηγούν στα παιδιά τα συναισθήματα που βιώνουν οι ίδιοι, να τα επικοινωνούν, να τα εξηγούν διδάσκοντας με αυτόν τον τρόπο συναισθηματικές δεξιότητες. Το άνοιγμα καναλιού επικοινωνίας είναι πολύ βασικό για την ενίσχυση θετικών συμπεριφορών. Ακόμη, σημαντικό ρόλο στη διαχείριση περιστατικών σχολικού εκφοβισμού παίζει η υποστήριξη από πλευράς γονέων και όχι η προστασία, η οποία αφαιρεί από τα παιδιά την ευκαιρία της αυτοδιαχείρισης των προβλημάτων τους.

Στη συνέχεια η Καλλιόπη ΑθανασίουΨυχολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και επιστ. Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ)παρουσίασε τη γραμμή στήριξης ΜΕ.ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ 800 11 80015, της «Μονάδας Εφηβικής Υγείας». Η συμβουλευτική γραμμή απευθύνεται σε εφήβους και τις οικογένειές τους. Παρέχει ενεργητική ακρόαση, είναι εύκολα προσβάσιμη χωρίς να απαιτείται μετακίνηση. Ο ειδικός κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής κλήσης διερευνά τη σοβαρότητα του περιστατικού ώστε ανάλογα με το βαθμό κρισιμότητας να κλείσει ραντεβού με τον καλούντα ή σε πιο ακραία περιστατικά να καλέσει τη Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Η γραμμή δέχεται γύρω στις 2.500 κλήσεις ετησίως. Λειτουργεί καθημερινά 9.00-3.00.
Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας για το θέμα ενημέρωσης στα σχολεία γύρω από το σχολικό εκφοβισμό. Επίσης, η κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΑΡΙΑΔΝΗ, το οποίο διεξάγεται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και εκπαιδεύει επαγγελματίες ψυχικής υγείας σχετικά με το φαινόμενο του «Εθισμού» των εφήβων στο Διαδίκτυο, καθώς και άλλους κινδύνους.

Η Ντόρα ΠάλληΥποδιευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας παρουσίασε το πρόγραμμα που διεξάγουν στα σχολεία κατά της σχολικής βίας προβάλλοντας τα ολυμπιακά ιδεώδη. Το πρόγραμμα σέβεται τη διαφορετικότητα. Μέσα από τραγούδι, κίνηση, μουσική και εικόνες τα παιδιά εκτίθενται στις αξίες και στο σεβασμό της διαφορετικότητας.

Η Αντωνία ΤορρένςMed, PhD, Πρόεδρος του Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) παρουσίασε την ηλεκτρονική πλατφόρμα LivewithoutBullying.com. Η πλατφόρμα λειτουργεί εδώ και τρεις μήνες. Είναι ένα εργαλείο που προέκυψε ως ανάγκη για παροχή βοήθειας στις οικογένειες.
Το ΚΜΟΠ συνεργάζεται με τη «Μονάδα Εφηβικής Υγείας» προκειμένου να υπάρχει ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα απευθύνεται σε δυο κατηγορίες χρηστών: α) Ενήλικες (γονείς εκπαιδευτικοί) και β) παιδιά. Υπάρχει ανωνυμία και ευκολία στην εγγραφή χρήστη. Ανά πάσα στιγμή εθελοντές ψυχολόγοι επικοινωνούν με το άτομο που απευθύνει κάποιο ερώτημα. Επόπτες ψυχολόγοι παρακολουθούν την πλατφόρμα. Το ΚΜΟΠ εκπαιδεύει παράλληλα και εφήβους, οι οποίοι βοηθούν στην ανάρτηση κατάλληλου περιεχομένου.

Η συνάντηση έκλεισε με την Ελένη ΠαπαμιχαλάκηΕκπ/κός MEd, Μέλος Περιφερειακής Ομάδας Δράσεων Πρόληψης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γ΄ Αθήνας. Παρουσίασε απόσπασμα από ένα πολύ συγκινητικό θεατρικό δρώμενο, το οποίο συνδυάστηκε με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος κατά του σχολικού εκφοβισμού «Enable – Ενδυναμώνοντας» στο σχολείο τους, το 5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης. Το θεατρικό, με τίτλο: «ο Τυφλός και ο Κυνηγός», εμψύχωσαν υποστηρικτές-συνομήλικοι (συμμετέχοντες μαθητές στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα) του σχολείου τους και άτομα του τμήματος Α.Μ.Ε.Α. του Δήμου Πετρούπολης.


7η Συνάντηση Ακαδημίας Γονέων
10-05-2016

Η 7η Συνάντηση της «ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11/05/2016 και ώρα 17:15 στην αίθουσα Europa B, Ξενοδοχείο President.

Θέμα

- «Εκφοβισμός στο διαδικτυακό και φυσικό περιβάλλον»

Ελένη Τζαβέλα
Αναπτυξιακή Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.)
Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» - 15΄

- Γραμμή Στήριξης «Μ.Ε.Υποστηρίζω» 800 11 - 800 15

Καλλιόπη Αθανασίου
Ψυχολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Επιστ. Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ)
Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
Νοσοκομείο Παίδων «Π.&Α. Κυριακού» - 10΄

Προγράμματα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού στα σχολεία

- Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας

Ντόρα Πάλλη
Υποδιευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας – 10΄

- Παρουσίαση προγράμματος «Ζήσε χωρίς τον εκφοβισμό»

Αντωνία Τορρένς
Med, PhD
Πρόεδρος του Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) – 10΄

- Πρόγραμμα Ενδυναμώνω – Enable
Ένα θεατρικό δρώμενο για τη διαφορετικότητα, από τους υποστηρικτές συνομιλήκων του 5ου
Γυμνασίου Πετρούπολης και το τμήμα Α.Μ.Ε.Α του Δήμου Πετρούπολης: «ο τυφλός και ο κυνηγός»

Ελένη Παπαμιχαλάκη
Εκπ/κός MEd, Μέλος Περιφερειακής Ομάδας Δράσεων Πρόληψης (ΠΟΔΠ) Δ/νση Δευτ/θμιας
Εκπ/σης Γ' Αθήνας – 10΄

Σχολιασμός - συντονισμός:

Βασιλική Αρτινοπούλου
Καθηγήτρια Εγκληματολογίας
π. Αντιπρύτανις Παντείου Πανεπιστημίου
Πρόεδρος Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχολικό εκφοβισμό Υπ. Παιδείας

Ελένη Καραγιάννη
Εκπαιδευτικός - Εισηγήτρια Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ)
Μέλος Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχολικό εκφοβισμό Υπ. Παιδείας

Κατεβάστε το πρόγραμμα ΕΔΩ

✓ Η είσοδος είναι ελεύθερη!

 Θα δοθεί σχετικό υλικό.

 Για την 7η Συνάντηση δηλώστε δωρεάν συμμετοχή στο event https://www.facebook.com/events/1713251632221305/

Διοργανωτής - φορέας: Μονάδα Εφηβικής Υγείας του «Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού»

Συνεργάτες: Μαζί για την Εφηβική ΥγείαΚΜΟΠΔιεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας
Υποστηρικτές: Εκπαιδευτήρια ΓΕΙΤΟΝΑΕκπαιδευτικός Οργανισμός EuropalsoΕκδόσεις ΠεδίοPresident Hotel

Χορηγοί επικοινωνίας: ΚαθημερινήFree Sunday


ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
12-04-2016

Στις 7 Μαρτίου 2016, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας μεταξύ των μαθητών στο σχολείο


9ο Εντατικό Σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής 2016
28-03-2016

Το ανανεωμένο, τελικό πρόγραμμα του 9ου Εντατικού Σεμιναρίου Εφηβικής Ιατρικής 2016, 1-2 Απριλίου


e-Learning_Διαδραστικές Τεχνολογίες: Ασφαλής Χρήση για Παιδιά και Εφήβους
08-03-2016

Το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης του Προγράμματος Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (e-learning) με τη χρήση Καινοτόμων Μεθόδων, στo εκπαιδευτικό αντικείμενο: «Διαδραστικές Τεχνολογίες: Ασφαλής Χρήση για Παιδιά και Εφήβους»


«Διάχυση των Καλών Πρακτικών – Στρατηγικών Πρόληψης και Αντιμετώπισης του Σχολικού Εκφοβισμού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius Regio της Δ.Δ.Ε. Β’ Αθήνας»
03-03-2016

Παρακάτω θα βρείτε το πρόγραμμα για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016, με αφορμή την 6η Μαρτίου Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στα σχολεία, στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στην Αίθουσα “Jacqueline de Romilly”.


5η Συνάντηση Ακαδημίας Γονέων 9 Μαρτίου 2016
29-02-2016

Η 5η συνάντηση της "Ακαδημίας Γονέων" θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 09/03/2016 και ώρα 17:15 στην αίθουσα Europa B, Ξενοδοχείο President.


ENABLE-ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ
26-02-2016

ΕΝΔΝΑΜΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ _ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ


ENABLE SUMMARY REPORT
16-02-2016

ENABLE (European Network Against Bullying in Learning and Leisure Environments) aims to contribute to the wellbeing of children by drawing on methodologies that have proven successful in tackling bullying to create a holistic, skill-development approach. The project will produce resources and promote peer advocacy to provide support and guidance to combat bullying in schools and in leisure environments. ENABLE is an EU co-funded project implemented by six core partners in five countries, supported by a Think Tank of 12 experts.


9ο Εντατικό Σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής 2016
13-02-2016

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & A. Κυριακού», πτέρυγα «Ελένη Δαλακούρα», απευθύνεται σε εφήβους 11-18 ετών και παρέχει υπηρεσίες που καλύπτουν το φάσμα των αναγκών της ηλικίας αυτής. Βασικές αιτίες προσέλευσης είναι θέματα ανάπτυξης, ενδοκρινολογικά, παχυσαρκία, διαταραχές πρόσληψης τροφής (ανορεξία, βουλιμία), γυναικολογικά, ψυχοκοινωνικά, μαθησιακές δυσκολίες, σχολική φοβία, οικογενειακή δυσλειτουργία, αντισύλληψη-σεξουαλική αγωγή, επαγγελματικός προσανατολισμός, εμβολιασμοί κ.α. Από τον Φεβρουάριο του 2013, η Μ.Ε.Υ. λειτουργεί και ως Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο του Υπουργείου Υγείας. Η M.E.Y. αποτελεί δομή-πρότυπο για την οργάνωση υπηρεσιών υγείας που αφορούν την εφηβική ηλικία. Στα πολυάριθμα ειδικά τμήματα της Μ.Ε.Υ. συμμετέχουν επιστήμονες με σημαντική γνώση και εμπειρία σε θέματα Εφηβικής Ιατρικής. Ένας από τους βασικούς στόχους της Μ.Ε.Υ. είναι και η εκπαίδευση φοιτητών, ειδικευομένων, ιατρών και άλλων επαγγελματιών στην Εφηβική Ιατρική, δεδομένου ότι ο τομέας αυτός μόλις ξεκινά να αναπτύσσεται στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνονται ετήσια «State of the Art» Εντατικά Σεμινάρια Εφηβικής Ιατρικής σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς, τα οποία αποτελούν πλέον θεσμό για τη χώρα μας. Το 9ο «State of the Art» Εντατικό Σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής, πραγματοποιείται 1-2 Απριλίου 2016, Μασσαλίας 22 - Αθήνα και έχει να παρουσιάσει πλούσια θεματολογία και πρωτοποριακά προγράμματα, που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς φορείς και καλύπτουν σύγχρονες ανάγκες των νέων, με δεδομένες τις προκλήσεις της περιβαλλοντικής τους πραγματικότητας. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και χορηγούνται μόρια συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Μπορείτε να υποβάλετε τις ερευνητικές σας εργασίες για προφορική ή poster ανακοίνωση σε περίληψη των 300 λέξεων, έως την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 στο email info@youth-health.gr. Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 210-7710824, 213-2009806 και στη Γραμμή Στήριξης "ΜΕ.Υποστηρίζω" 80011 80015. Θα χαρούμε ιδιαίτερα να σας έχουμε κοντά μας και αυτή τη χρονιά. Φιλικά, Μαρίζα Τσολιά Καθηγήτρια Παιδιατρικής Διευθύντρια Β΄ Παιδιατρικής κλινικής Άρτεμις Τσίτσικα Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστ. Υπεύθυνος Προγραμμάτων «φιλικών» για εφήβους/νέους Π.Ο.Υ. ΕΚΠΑ & Προγραμμάτων Κατάρτισης του Υπουργείου Υγείας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ), Διευθύντρια ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας»


4η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ
02-02-2016

Η 4η συνάντηση της "Ακαδημίας Γονέων" θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10/2/2016 και ώρα 17:15 στην αίθουσα Europa B, Ξενοδοχείο President.


3η Συνάντηση "Ακαδημίας Γονέων" Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016
08-01-2016

Η 3η συνάντηση της "Ακαδημίας Γονέων"θα πραγματοποιηθεί τηνΤετάρτη13/1/2016 και ώρα 17:15 στην αίθουσα Europa B, Ξενοδοχείο President.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Α. ΤΣΙΤΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΜΕ ΑΓΑΠΗ" ΜΑΡΙ ΚΥΡΙΑΚΟΥ
30-11-2015

Συνέντευξη της κας Α. Τσίτσικα στην εκπομπή της Μαρί Κυριακού στον ΑΝΤ1 "ΜΕ ΑΓΑΠΗ", σχετικά με την δράση "ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΟΝΕΩΝ", η πραγματοποιείται κάθε δεύτερη Τετάρτη του μήνα με θεματολογία σχετική με θέματα που αφορούν την εφηβική ηλικία.

http://www.antenna.gr/webtv/watch?cid=r_v_v4_a_s7c0_s_i%3d


Διημερίδα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ενδυναμώνω – Enable»
22-11-2015

Πραγματοποιήθηκε η Διημερίδα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ENABLE-ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΩ, στις 27 & 28 Νοεμβρίου 2015 με τίτλο:

"Ενδυναμώνοντας τα παιδιά Αντιμετωπίζοντας τον Εκφοβισμό. 

Ένα Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για τον σχολικό εκφοβισμό".

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και με την συμμετοχή εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ειδικών ψυχικής υγείας, ιατρικών ειδικοτήτων συναφών με την πρόληψη και αντιμετώπιση των συμπεριφορών εκφοβισμού. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και οι ομάδες των παιδιών-εφήβων της δράσης Hackathon του Προγράμματος ENABLE, οι οποίες παρουσίασαν τα τεχνολογικά προϊόντα τους και βραβεύθηκαν για την συμμετοχή τους.


ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΟΝΕΩΝ H 2η Συνάντηση της Ακαδημίας Γονέων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 17.15 στο ξενοδοχείο President.
05-11-2015

2η Συνάντηση της Ακαδημίας Γονέων

H 2η Συνάντηση της Ακαδημίας Γονέων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 17.15 στο ξενοδοχείο President.

Θέματα:

-Υπεργονεϊσμός-Όλγα Μαλέα 45'

- Πρόγραμμα "Οικοδεσμός", Ελευθέριος Γείτονας - 10'

- Συζήτηση - διαπραγμάτευση με τον έφηβο, Ειρήνη Μηνοπούλου, Σπυριδούλα Ραπάνου

- 45'Συμμετέχει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Χρύσα Μπακούλα

Θα δοθεί σχετικό υλικό και το βιβλίο για την εφηβεία.

Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.)

Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

ΕΦΗΒΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω

Μια Ακαδημία για Γονείς

Η οικογένεια αποτελεί το πρώτο περιβάλλον των παιδιών και συμβάλλει τα μέγιστα στη σωματική και ψυχοκοινωνική τους υγεία. Ο ρόλος του γονέα είναι ο πιο συναρπαστικός για τους περισσότερους από εμάς, ωστόσο δεν προετοιμαζόμαστε γι’ αυτόν. Είναι ένας ρόλος με προκλήσεις, απαιτήσεις, αλλά και χαρά, ικανοποίηση, συγκινήσεις και πολλά επιτεύγματα.

Η εμπειρία μας μέσα από το κλινικό έργο, αλλά και τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις, αποδεικνύει ότι οι γονείς είναι η πιο ουσιαστική, αλλά και ευάλωτη ομάδα που «διψά» για ενημέρωση και της δίνονται αποσπασματικές ευκαιρίες για κάτι τέτοιο. Στην περίοδο της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, η Ελληνική οικογένεια δοκιμάζεται και τα παιδιά είναι οι αποδέκτες της πίεσης. Είναι απαραίτητη η στήριξη της οικογένειας, προκειμένου να διαχειριστεί με όσο το δυνατό λιγότερο κόστος τα προβλήματα που τυχόν θα προκύψουν. Η πρόοδος της τεχνολογίας με ρυθμούς καλπάζοντες τους οποίους δεν μπορούν να ακολουθήσουν πολλές φορές οι γονείς, η αυξανόμενη βία της εποχής μας, ο γρήγορος ρυθμός, η προβολή προτύπων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η φυσική απουσία του γονέα λόγω εργασίας δυσχεραίνουν τη σχέση ανάμεσα σε γονέα και παιδί. Ο γονιός νιώθει ανυπεράσπιστος και δηλώνει άγνοιαως προς την πρόληψη και αντιμετώπιση «δύσκολων» συμπεριφορών.

Ωστόσο, η στήριξη της ηλικιακής ομάδας των εφήβων αποτελεί κεφάλαιο για το μέλλον κάθε κοινωνίας για παραπάνω από ένα λόγους:

√ Αριθμητικά, ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ αποτελούν το 12% του πληθυσμού της χώρας
√ Είναι ο «καθρέφτης» των προβλημάτων της κοινωνίας όπου ζουν και αναπτύσσονται
√ Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι συχνά αντιμετωπίσιμα και προλήψιμα (>60%)
√ Σταδιακά αυτονομούνται και αναλαμβάνουν την ευθύνη την ευθύνη της ζωής και της υγείας τους
√ Αποκτούν τις συνήθειες και γνώσεις που θα τους ακολουθήσουν στην ενήλικο ζωή και θα καθορίσουν την ποιότητά της
√ Είναι η ευκαιρία μας να δημιουργήσουμε υγιείς, λειτουργικούς και ευτυχισμένους, παραγωγικούς ενήλικες και να έχουμε σαν κοινωνία προσωπικό, κοινωνικό και οικονομικό όφελος
√ Εστιάζοντας στους σημερινούς εφήβους, μπορούμε να μειώσουμε σε σημαντικό βαθμό τα νοσήματα φθοράς (παχυσαρκία, οστεοπόρωση, ορισμένες κακοήθειες, καρδιαγγειακά νοσήματα, ψυχικά νοσήματα)
και της υγείας τους
√ Αποκτούν τις συνήθειες και γνώσεις που θα τους α ζωή και θα καθορίσουν τηνποιότητά της
√ Είναι η ευκαιρία μας να δημιουργήσουμε υγιείς, λειτουργικούς και ευτυχισμένους, παραγωγικούς ενήλικες και να έχουμε σαν κοινωνία προσωπικό, κοινωνικό και οικονομικό όφελος
√ Εστιάζοντας στους σημερινούς εφήβους, μπορούμε να μειώσουüμε σε σημαντικό βαθμό τα νοσήματα φθοράς (παχυσαρκία, οστεοπόρωση, ορισμένες κακοήθειες, καρδιαγγειακά νοσήματα, ψυχικά νοσήματα)

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Έγκριτοι και έμπειροι επιστήμονες με κύρος στο αντικείμενό τους και συγγραφικό έργο θα αναλάβουν την ενημέρωση/εκδήλωση.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται τη δεύτερη Τετάρτη κάθε μήνα5:30 μ.μ.-7:30 μ.μ. στην αίθουσα EUROPA B στο ξενοδοχείο PRESIDENT, (Λεωφ. Κηφισίας 43).
Επικοινωνία: 80011 80015 (χωρίς χρέωση), e-mail:info@youth-health.gr ή/και info@youth-life.gr.

Ακολουθεί και αναλυτικό πρόγραμμα με τις ημερομηνίες και την ακριβή θεματολογία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ

18/11/2015
«Η συναρπαστική περίοδος της εφηβείας (ορισμός, ηλικιακά όρια, δείκτες ποιότητας ζωής, κοινωνική πραγματικότητα κλπ)»

09/12/2015
«Ανάπτυξη του εφήβου (σωματική ανάπτυξη, εφηβικός
εγκέφαλος, συμπεριφορά, τρόπος σκέψης, σχέσεις)»

13/01/2016
«Πρόληψη (οδηγίες για διατροφή, άσκηση, ύπνο, εμβολιασμούς, άθληση, χρήση συσκευών κλπ)»

10/02/2016
«Έκθεση σε κίνδυνο (κάπνισμα, αλκοόλ, ουσίες, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, διαδίκτυο, τυχερά παιχνίδια)»

09/03/2016
«Σεξουαλικότητα – Διαφυλικές σχέσεις»

13/04/2016
«Ψυχική Υγεία (άγχος, καταθλιπτικό συναίσθημα, αυτοκτονικότητα, αυτοτραυματισμός, διαχείριση θυμού)»

11/05/2016
«Διατροφή - Διαταραχές πρόσληψης τροφής (ανορεξία, βουλιμία, άτυπες)»

08/06/2016
«Χρήση τεχνολογίας - Σχολικός εκφοβισμός (Bullying)»

13/07/2016
«Μαθησιακές δυσκολίες – Διάσπαση προσοχής»

27/07/2016

«Προσέγγιση του εφήβου – Η σχέση με την οικογένεια»


Ημερίδα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του προγράμματος "Αριάδνη"
12-05-2015

Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 15 Μαΐου 2015, θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του προγράμματος "Αριάδνη" https://ariadni.med.uoa.gr

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου, στη διεύθυνση http://live.uoa.gr .

Σας επισυνάπτουμε το σχετικό πρόγραμμα.


7o Εντατικό Σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής
29-11-2013

Βρείτε στα συννημένα αρχεία το τελικό πρόγραμμα του 7ου Εντατικού Σεμιναρίου Εφηβικής Ιατρικής


Πρόγραμμα e-learning "Θέματα Ψυχικής Υγείας και Παρέμβαση στην κρίση"
21-01-2013

Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάστασης (ΚΕΚ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου ΑΘηνών (ΕΚΠΑ) παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης του Προγράμματος Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-learning σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων "Π. & Α. Κυριακού", στο εκπαιδευτικό αντικείμενο Θέματα Ψυχικής Υγείας και Παρέμβαση στην Κρίση.

Κατά την τετράμηνη διάρκεια του Προγράμματος παρέχεται συνεχής εκπαιδευτική υποστήριξη, βασιζόμενη στις Αρχές Εκπαίδευσης Ενηλίκων, από έμπειρο διδακτικό προσωπικό, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής μεθοδολογίας, ενώ η επιτυχής
παρακολούθηση των μαθημάτων οδηγεί στη χορήγηση Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης.

Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν απόφοιτοι ΑΕΙ / ΤΕΙ,
καθώς και απόφοιτοι Λυκείου με σχετική εμπειρία

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 1/2/2013
Έναρξη μαθημάτων: 4/2/2013 

Για πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων μπορείτε να απευθυνθείτε στην ιστοσελίδαhttp://elearn.elke.uoa.gr, ή στη Γραμματεία των προγραμμάτων στο τηλ. 210-3689354, 210-3689381 ή στο e-mail:elearn-secretariat@elke.uoa.gr


6ο Εντατικό Σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής
18-01-2013

Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει το 6ο Εντατικό Σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής - 6th State of The Art Adolescent Medicine Course, 12-13 Απριλίου 2013 στο Ξενοδοχείο LEDRA MARRIOTT, Λεωφ. Συγγρού 115, Αθήνα. Σύντομα θα αναρτηθεί το τελικό πρόγραμμα του σεμιναρίου. Πληροφορίες και εγγραφές στα τηλ. 210-7710824, 213-2009806.


Πρόγραμμα για την Εφηβική Υγεία
15-04-2012

Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάστασης (ΚΕΚ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου ΑΘηνών (ΕΚΠΑ) παρέχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα παρακολούθησης του Προγράμματος Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-learning σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων "Π. & Α. Κυριακού", στο εκπαιδευτικό αντικείμενο Εφηβική Υγεία - Ψυχολογία και Συμπεριφορά του Εφήβου.

Το πρόγραμμα με τρίμηνη διάρκεια, βασιζόμενο στις Αρχές Εκπαίδευσης Ενηλίκων, απευθύνεται στις περισσότερες ιατρικές ειδικότητες, όπως επίσης και σε νοσηλευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, διαιτολόγους, γυμναστές, εκπαιδευτικούς μέσης εκπαίδευσης κ.λπ. Μετά την επιτυχή παρακολούθηση των μαθημάτων θα χορηγηθεί Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 13/05/2011
Έναρξη μαθημάτων: 16/05/2011 

Για πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων μπορείτε να απευθυνθείτε στην ιστοσελίδαhttp://elearn.elke.uoa.gr, ή στη Γραμματεία των προγραμμάτων στο τηλ. 210-3689354, 210-3689381 ή στο e-mail:elearn-secretariat@elke.uoa.gr


Πρόγραμμα e-learning για την Εφηβική Υγεία
01-01-2012

Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάστασης (ΚΕΚ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου ΑΘηνών (ΕΚΠΑ) παρέχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα παρακολούθησης του Προγράμματος Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-learning σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων "Π. & Α. Κυριακού", στο εκπαιδευτικό αντικείμενο Εφηβική Υγεία - Ψυχολογία και Συμπεριφορά του Εφήβου.

Το πρόγραμμα με τρίμηνη διάρκεια, βασιζόμενο στις Αρχές Εκπαίδευσης Ενηλίκων, απευθύνεται στις περισσότερες ιατρικές ειδικότητες, όπως επίσης και σε νοσηλευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, διαιτολόγους, γυμναστές, εκπαιδευτικούς μέσης εκπαίδευσης κ.λπ. Μετά την επιτυχή παρακολούθηση των μαθημάτων θα χορηγηθεί Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 15/6/2012
Έναρξη μαθημάτων: 18/6/2012 

Για πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων μπορείτε να απευθυνθείτε στην ιστοσελίδαhttp://elearn.elke.uoa.gr, ή στη Γραμματεία των προγραμμάτων στο τηλ. 210-3689354, 210-3689381 ή στο e-mail:elearn-secretariat@elke.uoa.gr

ΑΡΙΑΔΝΗ: Πρόγραμμα Κατάρτισης Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας για το φαινόμενο του «εθισμού» των εφήβων στο διαδίκτυο καθώς και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι από την ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών / Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας μέσω της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης του Ε.Κ.Π.Α υλοποιεί το έργο "ΑΡΙΑΔΝΗ: Πρόγραμμα Κατάρτισης Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας για το φαινόμενο του «εθισμού» των εφήβων στο διαδίκτυο καθώς και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι από την ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου".

Για περισσότερες πληροφορίες υπάρχει η αντίστοιχη ενότητα ΑΡΙΑΔΝΗ.


Πρόγραμμα EU NET ADB
20-02-2011

Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας λειτουργεί σαν Συντονιστής Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος με θέμα την διερεύνηση της Συχνότητας και Έντασης των Συμπεριφορών Εξάρτησης στο Διαδίκτυο ανάμεσα σε Ευρωπαίους εφήβους.

Η μελέτη χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από τον τομέα του SAFER INTERNET. Διεξάγεται σε 7 χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία, Γερμανία, Ρουμανία, Ολλανδία και Ισλανδία) και αφορά σχολικούς πληθυσμούς εφήβων 15-16 ετών. Η μελέτη ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2011 και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2013. Στην παρούσα φάση διεξάγεται η Πιλοτική μελέτη για τη διερεύνηση της ποιοτικής και ποσοτικής μεθοδολογίας. Η Βασική μελέτη θα συμπεριλάβει: α) συλλογή και ποσοτική ανάλυση 14.000 ερωτηματολόγιων (2.000 σε κάθε χώρα) και β) διεξαγωγή και ποιοτική ανάλυση 140 προσωπικών συνεντεύξεων (20 σε κάθε χώρα).

Για περισσότερες πληροφορίες συνδεθείτε με το site του προγράμματος 
http://www.eunetadb.eu/


4ο Εντατικό Σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής
15-01-2011

Η Μονάδα ΕΦηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει το 4ο Εντατικό Σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής - 4th State of The Art Adolescent Medicine Course, 18-19 Μαρτίου 2011 στο Ξενοδοχείο STRATOS VASSILIKOS, Μιχαλακοπούλου 114, Αθήνα. Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα στην αντίστοιχη ενότητα.


3ο Εντατικό Σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής
15-11-2009

Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει το 3ο Εντατικό Σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής - 3rd State of The Art Adolescent Medicine Course, 7-9 Μαΐου 2010 στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, Πανεπιστημίου 52, Αθήνα. Σύντομα θα αναρτηθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου.

Από τον Αύγουστο του 2009, η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διαχειρίζεται τη γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 80011 80015 του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η γραμμή βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ απευθύνεται σε εφήβους και στις οικογένειές τους, παρέχοντας στήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία κ.α.).


2ος Κύκλος επιμορφωτικών σεμιναρίων στην ειδική αγωγή
15-02-2009

Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας, Β' Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών , με την επιστημονική συνεργασία του ΚΕΑΤ - Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών διοργανώνει τον δεύτερο κύκλο ετήσιων επιμορφωτικών σεμιναρίων στην Ειδική Αγωγή.
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα για περισσότερες λεπτομέρειες:
http://www.eidikiagogi.gr


2ο Εντατικό Σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής
15-11-2008

Αναρτήθηκε το πρόγραμμα του 2ου ΕΝΤΑΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (2nd «STATE OF THE ART - ADOLESCENT MEDICINE» COURSE) που θα λάβει χώρα στο Ξενοδοχείο NJV Athens Plaza (Πλατεία Συντάγματος), στις 20 Μαρτίου- 22 Μαρτίου 2009.

1ος Κύκλος επιμορφωτικών σεμιναρίων στην ειδική αγωγή
03-10-2008

Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας, Β' Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών , με την επιστημονική συνεργασία του ΚΕΑΤ - Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών διοργανώνει τον πρώτο κύκλο ετήσιων επιμορφωτικών σεμιναρίων στην Ειδική Αγωγή.