Η Μονάδα Εφηβική Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Παν. & Αγλ. Κυριακού» λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2006, με απόφαση ΔΣ 295/10.11.06, υπό τη Διεύθυνση των Καθηγητών: Α. Κωνσταντόπουλου, Δ. Καφετζή, Χ. Μπακούλα και Μ.Τσολιά, και ιδρυτική υπεύθυνο την παιδίατρο, Επικ. Καθηγήτρια Εφηβικής Ιατρικής Άρτεμις Τσίτσικα. Δέχεται αιτήματα εφήβων 11-18 ετών και των οικογενειών τους, και παρέχει υπηρεσίες που καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών της ηλικίας τους.

Ενδεικτικά, πραγματοποιούνται περί τις 400 κλινικές επισκέψεις μηνιαίως και λειτουργεί καθημερινά, πρωινές, αλλά και απογευματινές-βραδινές ώρες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εφήβων που ακολουθούν σχολικό πρόγραμμα. Προσέρχονται επίσης πολυάριθμες επείγουσες -χωρίς προγραμματισμό- ιατρικές παραπομπές ή επισκέψεις, ιδιαίτερης σημασίας για την ηλικία αυτή. Από την έναρξη της λειτουργίας της Μ.Ε.Υ. έως σήμερα (Μάιος 2017), έχουν πραγματοποιηθεί περί τις 36.000 κλινικές επισκέψεις, ενώ έχουν εξετασθεί 7.956 έφηβοι.

Βασικές αιτίες προσέλευσης είναι: θέματα ανάπτυξης και ενήβωσης, διαταραχές πρόσληψης τροφής, παχυσαρκία, ενδοκρινολογικά, γυναικολογικά και ανδρολογικά θέματα, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, σχολική φοβία – διακοπή φοίτησης, ψυχοκοινωνική δυσλειτουργία, μαθησιακές δυσκολίες-ΔΕΠ-Υ, καταθλιπτικό συναίσθημα, άγχος, αυτοκτονική συμπεριφορά, παραβατικότητα, συμπεριφορές διαδικτυακής εξάρτησης, εκφοβισμός κ.α.. Προσέρχονται επίσης έφηβοι για συμβουλευτική, πρόληψη και εμβολιασμό, ενώ οι έφηβοι με χρόνια νοσήματα παρακολουθούνται διεπιστημονικά και σε συνεργασία με την βασική ομάδα θεραπόντων. Σε περίπτωση ανάγκης νοσηλείας, γίνεται εισαγωγή στην Β΄ Παιδιατρική Κλινική και αντιμετώπιση ή/ και παραπομπή (εάν χρειαστεί) σε ειδικές μονάδες νοσηλείας.

Από τον 2/2013 η Μ.Ε.Υ. λειτουργεί και ως Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο του Υπουργείου Υγείας (Υ5α/Γ.Π./14310) πιστοποιημένο για την διάγνωση των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών και τη χορήγηση γνωμάτευσεων για σχολική χρήση.