Οι επτά στους δέκα φαντάρους είναι "κολλημένοι" με το facebook


Στον Στρατό, ο διαδικτυακός εθισµός εµφανίζει στενή συσχέτιση µε το σωµατικό βάρος, τις φοβίες και την κατάχρηση αλκοόλ και ψυχοδραστικών ουσιών. Δημοσιευμένο στον ελεύθερο τύπο.

Ούτε ο ελληνικός Στρατός δεν κατάφερε να µείνει αλώβητος από τη διεθνώς καταγεγραµµένη εµµονή των νέων µε τα social media. Σύµφωνα µε µια νέα µελέτη που δηµοσιεύει αποκλειστικά ο «Ε.Τ.» µε αφορµή τον εορτασµό της Ηµέρας Ασφαλούς ∆ιαδικτύου, επτά στους δέκα Ελληνες φαντάρους και στρατιωτικούς αποδεικνύονται «κολληµένοι» µε το facebook και συναγωνίζονται στο e-κόλληµα τα σχολιαρόπαιδα.

Η έρευνα που πραγµατοποίησε η Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσοκοµείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» χαρτογραφεί την εντυπωσιακή εξάπλωση της χρήσης του ∆ιαδικτύου σε όσους φορούν το χακί, ενώ παράλληλα εντοπίζει και τα πρώτα σηµάδια e-εξάρτησης στα στρατευµένα νιάτα.

Σύµφωνα µε τα ευρήµατα που συγκέντρωσαν από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκοµείο Αθηνών η Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστ. Υπεύθυνος Προγραμμάτων «φιλικών» για εφήβους/νέους Π.Ο.Υ. ΕΚΠΑ & Προγραμμάτων Κατάρτισης του Υπουργείου Υγείας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ), Διευθύντρια ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας» κ. Αρτεµις Τσίτσικα, ο ψυχίατρος κ. Ορέστης Γιωτάκος, διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του 414 Στρατιωτικού Νοσοκοµείου, και ο ψυχολόγος κ. Γεώργιος Τσουβέλας, το 65,8% των στρατιωτικών και των στελεχών του Στρατού χρησιµοποιεί το ∆ιαδίκτυο για να συνδεθεί µε τα social media, το 36,6% για να κάνει νέες γνωριµίες, το 86,5% για να επικοινωνήσει µε φίλους και το 92% για να ενηµερωθεί για το τι τρέχει στην επικαιρότητα.

Εθισµένοι στον τζόγο

Πιο ανησυχητικό ωστόσο είναι το εύρηµα ότι το 11,5% των φαντάρων και στρατιωτικών είναι εθισµένο στο διαδικτυακό τζόγο, ενώ ένα άλλο σηµαντικό ποσοστό της τάξης του 7,1% έχει προσπαθήσει να σταµατήσει τα e-τυχερά παιχνίδια. Επίσης, ανησυχίες γεννά η διαπίστωση ότι το 6% του στρατιωτικού προσωπικού εµφανίζει ήδη τα πρώτα συµπτώµατα διαδικτυακού εθισµού. Οπως εξηγεί η κ. Αρτεµις Τσίτσικα: «Στον Στρατό, ο διαδικτυακός εθισµός εµφανίζει στενή συσχέτιση µε το σωµατικό βάρος, τις φοβίες, την κατάχρηση αλκοόλ και ψυχοδραστικών ουσιών και τον αυτοκτονικό ιδεασµό. Επίσης συνδέεται µε το χρόνο χρήσης του ∆ιαδικτύου και µε συγκεκριµένες e-συµπεριφορές, όπως η χρήση του ∆ιαδικτύου για γνωριµία µε νέα πρόσωπα, η εµπλοκή σε ιστοσελίδες σεξουαλικού περιεχοµένου και η εµπλοκή µε online παιχνίδια».Η e-εξάρτηση εξυφαίνει το δίχτυ της και στα ελληνικά σχολεία, κάνοντας γονείς και εκπαιδευτικούς να χάνουν τον ύπνο τους.

Ασφάλεια στο ∆ιαδίκτυο

Την τεράστια διάδοση του σύγχρο νου αυτού φαινοµένου των καιρών επιβεβαιώνει ο απολογισµός της ΜΕΥ για το 2013, σύµφωνα µε τον οποίο: Η µονάδα δέχτηκε µηνιαίως 600 επισκέψεις παιδιών/εφήβων µε τις οικογένειές τους, ενώ από την αρχή της λειτουργίας της έχει δεχτεί πάνω από 30.000 επισκέψεις και το 80% των αιτηµάτων αφορούσαν θέµατα ασφάλειας στο ∆ιαδίκτυο.

Παράλληλα, η γραµµή βοήθειας υποΣΤΗΡΙΖΩ 8001180015 δέχτηκε 2.000 κλήσεις και 500 e-mail κατά το περσινό έτος, ενώ από την αρχή της λειτουργίας της έχει δεχτεί πάνω από 7.000 κλήσεις, µε πρώτο αίτηµα τη διαδικτυακή εξάρτηση και δεύτερο αίτηµα το σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισµό. Το µέγεθος του προβλήµατος αποτυπώνεται και στις αγωνιώδεις µαρτυρίες των ατόµων που επισκέπτονται τη Μονάδα ζητώντας συµβουλές από τους ειδικούς. Οπως επισηµαίνει η µητέρα µιας 13χρονης έφηβης: «Η κόρη µου άνοιξε λογαριασµό στο facebook. Είχαν οι συµµαθητές της και δεν µπόρεσα να της το αρνηθώ. Τώρα όµως η ζωή της είναι µόνο το facebook. Είναι συνδεδεµένη σχεδόν όλη µέρα, διαβάζει και το έχει ανοιχτό µη τυχόν και “χάσει” κάποια ειδοποίηση. Οι βαθµοί της έχουν πέσει πολύ, το µόνο που τη νοιάζει είναι το προφίλ της και γι’ αυτό βγάζει συνεχώς φωτογραφίες µε το κινητό της και τις ανεβάζει. Ακόµα και τη νύχτα κοιµάται αγκαλιά µε το κινητό της!».

Αλλά και ένας µαθητής που ανη συχεί για τον «κολλητό» του καταθέτει τη µαρτυρία του: «Ο καλύτερός µου φίλος έχει αλλάξει. Ασχολείται συνέχεια µε τον υπολογιστή και δεν βγαίνει έξω. Σε ένα διάλειµµα τον ρώτησα τι συνέβαινε και µου απάντησε ότι έχει “κολλήσει” µε το πόκερ σε ένα site και είναι σίγουρος ότι θα κερδίσει χρήµατα! ∆εν ξέρω τι να κάνω για να τον βοηθήσω».

Άρτεμις Κ. Τσίτσικα


Έγγραφα

elt_51-kollimenoi-me-to-facebook-oi-fantaroi.pdf


18-09-2014