Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η συνάντηση της Ακαδημίας Γονέων στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ALBA
Η πρώτη συνάντηση της Ακαδημίας Γονέων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Οι γονείς παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την ομιλία της Άρτεμις Τσίτσικα, επίκ. Καθηγήτρια της Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής και επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής υγείας του «Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού».
Φέτος, ο δεύτερος κύκλος των συναντήσεων διεξάγεται φέτος στον εκπαιδευτικό οργανισμό Alba, ενώ οι ομιλίες συνοδεύονται από την ελληνική νοηματική γλώσσα.
Το θέμα της 1ης συνάντησης ήταν: Προσέγγιση του εφήβου – Υπηρεσίες που τον αφορούν. Συντονίστρια της συνάντησης ήταν η παιδίατρος Σταυρούλα Παπαδάκου, παιδίατρος, αναπτυξιολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκε ο χρόνος στους γονείς να απευθύνουν σχετικές ερωτήσεις, ενώ εκφράστηκε από γονείς το όφελος που αποκόμισαν παρακολουθώντας τον πρώτο κύκλο της συνάντησης. Τέλος, προσφέρθηκε στους γονείς από τις εκδόσεις Πεδίο το βιβλίο, με τίτλο: Και ξαφνικά, όλα αλλάζουν.
Όσο αναφορά το περιεχόμενο της ομιλίας η κα. Τσίτσικα χαρακτήρισε την εφηβεία ως την ηλικία του παράδοξου και των μεταβολών, αλλαγές στο σωματικό, γνωστικό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο.
Σε ορισμένες κοινωνίες βιαίως το άτομο μεταβαίνει από το παιδικό στάδιο σε αυτό της ενηλικίωσης. Στην Ελλάδα παρατηρείται το φαινόμενο, και λόγω της οικονομικής κρίσης, τα παιδιά να αργούν να φύγουν από την οικογενειακή εστία. Προστίθεται άλλη μία περίοδος αναπτυξιακή, του νεαρού ενήλικα, μεταξύ εφηβείας και ενηλικίωσης.
Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στους στόχους της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των εφήβων: η ανεξαρτησία, η θετική εικόνα σώματος, η ταυτότητα μέσω εμπειριών, η ωριμότητα σεξουαλικής συμπεριφοράς και η απόκτηση ρεαλιστικού επαγγελματικού στόχου.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της εφηβείας είναι: η περιέργεια, η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, η αμφισβήτηση γονεϊκής εξουσίας.
Οι εσωτερικές μεταβολές του εφήβου επηρεάζονται από τις συνεχείς μεταβολές του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στην εποχή μας όπου επικρατεί περιβαλλοντικό χάος.
Τα προβλήματα των εφήβων απλώνονται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις.
Η κα. Τσίτσικα υπογράμμισε την ανάγκη των παιδιών να έχουν ελεύθερο χρόνο κατά τον οποίο βαριούνται. Αυτός ο χρόνος μπορεί να μετατραπεί σε πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας.
Επίσης, αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά στάδια του εγκεφάλου ενός εφήβου και στη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην ηλικία τη χρονολογική και την αναπτυξιακή.
Τέλος, έκανε λόγο στις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου. Η πρώτη αιτία θανάτου στους εφήβους είναι τα ατυχήματα. Το γεγονός αυτό, αν και δυσάρεστο, πρέπει κανείς να το δει ως πρόκληση προσφέροντας τη γνώση στον έφηβο ώστε να θωρακιστεί ψυχικά και να αντιμετωπίζει προκλήσεις και δυσκολίες της ζωής.
Ένας γονιός μπορεί να έχει κατά νου ορισμένους χρυσούς κανόνες: