Διαδραστικές Τεχνολογίες: Ασφαλής χρήση για Παιδιά και Εφήβους


Το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), παρέχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα παρακολούθησης του Προγράμματος Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (e-learning) με τη χρήση Καινοτόμων Μεθόδων, στo εκπαιδευτικό αντικείμενο:

«Διαδραστικές Τεχνολογίες: Ασφαλής Χρήση για Παιδιά και Εφήβους»

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι οι διαδραστικές τεχνολογίες, όπως το Διαδίκτυο και το κινητό τηλέφωνο, αποτελούν καταπληκτικά χρηστικά εργαλεία επικοινωνίας, μάθησης, δημιουργίας, διασκέδασης και εργασίας. Προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες επιμόρφωσης, ψυχαγωγίας, κοινωνικών ευκαιριών και έναν αστείρευτο πλούτο πληροφοριών. Όπως όμως και στο φυσικό κόσμο, έτσι και στο διαδικτυακό, μπορεί να προκύψουν δυσκολίες και κίνδυνοι, ενώ η υπερβολή στη χρήση σκιάζει τα σημαντικά οφέλη και οδηγεί σε ψυχο-κοινωνική δυσλειτουργία.

Η έκθεση σε διαδικτυακούς κινδύνους αποκτά εύλογα ιδιαίτερη σημασία στα παιδιά και τους εφήβους, αφού πρόκειται για άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη και δεν έχουν την κριτική σκέψη και εμπειρία να διαχειριστούν θέματα, όπως η δημοσίευση προσωπικών δεδομένων, η έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο (ρατσιστικό, βίαιο, πορνογραφικό κ.λπ), η ηλεκτρονική παρενόχληση, η συνάντηση στον πραγματικό κόσμο με αγνώστους και τέλος, η κατάχρηση του διαδικτυακού μέσου. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ποικίλες και αφορούν τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχοκοινωνική υγεία των νέων.

Τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται οδηγίες χρήσης και την υποστήριξη από το οικογενειακό και σχολικό τους περιβάλλον, προκειμένου να πλοηγούνται με ασφάλεια και να έχουν το μέγιστο όφελος μέσα από την ενασχόλησή τους με το διαδίκτυο. Η πολιτεία, τα Μ.Μ.Ε. και η επιστημονική κοινότητα καλούνται να παίξουν το δικό τους σημαντικό ρόλο, ώστε να δημιουργηθεί ένα προστατευτικό πλαίσιο χρήσης του διαδικτυακού χώρου από τους νέους της χώρας μας.

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να δώσει σημαντικές πληροφορίες γύρω από τα νέα ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με τις σύγχρονες διαδραστικές τεχνολογίες για τα παιδιά και τους εφήβους. Τα μαθήματα Διαδραστικές Τεχνολογίες, Συμπεριφορές Υψηλού Κινδύνου και Νέες Προοπτικές για παιδιά κι εφήβους αποτελούν ένα χρήσιμο οδηγό ενημέρωσης κι επιμόρφωσης που απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς και γονείς σχετικά με τις ποικίλες δυνατότητες των διαδραστικών τεχνολογιών, την πρόληψη πιθανών κινδύνων που ενέχει η υπερβολική χρήση και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας του νέου.

Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Υγείας, Μητέρας, Παιδιού της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Τσίτσικα Άρτεμις, η οποία έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της ακαδημαϊκής διαδικασίας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Κατά την 3μηνη διάρκεια του Προγράμματος παρέχεται συνεχής εκπαιδευτική υποστήριξη, βασιζόμενη στις Αρχές Εκπαίδευσης Ενηλίκων, από έμπειρο διδακτικό προσωπικό, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής μεθοδολογίας, ενώ η επιτυχής παρακολούθηση των μαθημάτων οδηγεί στη χορήγηση Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης.

Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν απόφοιτοι ΑΕΙ / ΤΕΙ, καθώς και απόφοιτοι Λυκείου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία των προγραμμάτων στα τηλέφωνα:

210.36.89.354 & 210.36.89.381,

Ή μέσω e-mail : elearn-secretariat@elke.uoa.gr


Έγγραφα

elearning-diadrastikes-texnologies-asfalis-xrisi-gia-paidia-kai-efibous.pdf


05-02-2015