2η Ημερίδα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης για την ορθή χρήση τεχνολογιών από τα παιδιά & τους εφήβους "Το ταξίδι του Αριάδνη συνεχίζεται..." Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015 Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αμφιθέατρο «Πάνος Μεταξάς» Διαβάστε το πρόγραμμα
Οι φορητές συσκευές με δυνατότητα διαδικτυακής σύνδεσης δίνουν στους νέους πολλές δυνατότητες εύκολης διαθεσιμότητας και προσβασιμότητας, χρήσης σε κίνηση, καθώς και νέες «ελευθερίες» στην κοινωνικοποίηση και εμπειρίες με τη χρήση εφαρμογών (applications).
Ωστόσο, η εμπειρία της προσωπικής χρήσης και ιδιωτικότητας που προσφέρουν οι φορητές συσκευές συχνά δυσκολεύουν τη γονεϊκή εμπλοκή & επιστασία με αποτέλεσμα την έκθεση σε διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» EUNETADB, 2012 www.eunetadb.eu, προκύπτουν τα παρακάτω στοιχεία:
·52.2% των εφήβων 14-17 ετών χρησιμοποιούν καθημερινά φορητή συσκευή (mobiles, smartphones)
·Η καθημερινή χρήση γίνεται κυρίως για την χρήση κοινωνικών δικτύων (κυρίως Facebook) & αποστολή μηνυμάτων (texting). H χρήση videos & μουσικής ήταν επίσης πολύ συχνή.
·Οι έφηβοι που χρησιμοποιούσαν καθημερινά φορητές συσκευές είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα με στατιστικά σημαντική διαφορά (ΟR:0.56) να παρουσιάσουν συμπεριφορές υψηλού κινδύνου στο διαδίκτυο (συμπεριφορές εξάρτησης, ψυχοκοινωνική έκπτωση, αποπλάνηση, χρήση ακατάλληλου υλικού & εκφοβισμό).
·Δεν υπήρξαν στατιστικά σημαντικές διαφορές σχετικά με το φύλο.
·Σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν, καθημερινή χρήση κινητού τηλεφώνου για διαδικτυακή πρόσβαση είχαν:
ü21.8% στην Ισλανδία
ü46.5% στην Ρουμανία
ü52.2% στην Ελλάδα
ü52.7% στην Γερμανία
ü53.8% στην Πολωνία
ü55% στην Ισπανία
ü71.7% στην Ολλανδία
Τα στοιχεία αυτά συμπληρώνονται από μια άλλη Ευρωπαϊκή Έρευνα του 2013, την NetChildrenGoMobilewww.netchildrengomobile.eu, σύμφωνα με την οποία :
·Η ηλικία μετά την οποία αποκτούν φορητή συσκευή είναι τα 9 έτη
·Εάν οι γονείς είναι χρήστες του διαδικτύου, τότε υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν νωρίς τα παιδιά τους φορητή συσκευή
·Οι κύριες χρήσεις αφορούν τα socialmedia, και γενικότερα την επικοινωνία (instantmessaging)
·30% των παιδιών 9-10 ετών έχουν προφίλ στα socialmedia, ενώ για την ηλικία 11-12 ετών, το ποσοστό φτάνει το 60%.
Είναι προφανές ότι μπορεί να έδωσαν ψευδή στοιχεία για το άνοιγμα λογαριασμού.
Ενημερώσου για την ασφαλή
χρήση του κινητού τηλεφώνου*
Το κινητό τηλέφωνο μπορεί να βοηθήσει πολύ σε
θέματα ασφάλειας και επικοινωνίας
Θα πρέπει ωστόσο να λάβεις υπόψη ότι η εφηβεία :
·Ο εγκέφαλος και το σώμα σου αναπτύσσονται και
αλλάζουν.
·Είσαι ευαίσθητος/ευαίσθητη σε οποιαδήποτε
ακτινοβολία.
Είναι πολύ σημαντικό για τη μελλοντική σου υγεία
να τηρούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες ασφαλούς
χρήσης :
·Μην χρησιμοποιείς το κινητό σου συνεχώς και αλόγιστα.
·Μην κοιμάσαι ποτέ με το κινητό κάτω από το μαξιλάρι σου κι μην το μεταφέρεις σε τσέπη ή ζώνη σου (δηλαδή σε επαφή με το σώμα σου).
·Μην το χρησιμοποιείς μέσα σε κινούμενο όχημα (δέχεσαι πολύ περισσότερη ακτινοβολία απ’ ότι όταν είσαι σε στάση).
*Από το φυλλάδιο ενημέρωσης για παιδιά και εφήβους της Μ.Ε.Υ.
Στην Β΄ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & A. Κυριακού», λειτουργεί η Γραμμή χωρίς χρέωση «ΜΕ Υποστηρίζω» 800 11 800 15.
Λειτουργεί καθημερινά από τις 9:00 έως τις 15:00, για θέματα που αφορούν την ορθή χρήση της τεχνολογίας από ανηλίκους (εξάρτηση από το διαδίκτυο, διαδικτυακός εκφοβισμός- bullying, αποπλάνηση-grooming, ακατάλληλο περιεχόμενο, θέματα προσωπικών δεδομένων, πορνογραφικό υλικό, τζόγος, βίαια παιχνίδια κλπ). Δέχεται πάνω από 2.500 κλήσεις/έτος.
Απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς.
Η Γραμμή Στήριξης λειτουργεί σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Ομπρέλα» info@obrela.gr στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης της ENACSO www.enacso.eu.