Διατροφή στα ελληνικά camps και προτάσεις βελτίωσης


Δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα

Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων

Mε πρωτοβουλία της Υπάτης Αρμοστίας στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση φορέων, όπως UNICEF και ΜΚΟ που δρουν στη χώρα μας, με θέμα τη ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, θέλοντας να συνδράμει στη διαχείριση της εξελισσόμενης προσφυγικής κρίσης, συμμετείχε ενεργά στην καθοδήγηση για τη στήριξη της επισιτιστικής βοήθειας των μεταναστών και προσφύγων, ενηλίκων και παιδιών στην Ελλάδα. Τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν βασίστικαν σε ανθρωπιστικά πρότυπα, για να καθοριστούν οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την παροχή τροφίμων και της διατροφικής βοήθειας ανάλογα με την ηλικία του πληθυσμού, το προφίλ, το φύλο και τις διάφορες ρυθμίσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα. Πραγματοποιηθήκαν καταγραφές όλων των camps, και κατατέθηκαν προτάσεις βελτιώσεων των παρεχόμενων προγραμμάτων σίτισης, καθώς και προτάσεις οργάνωσης για χρήση κοινής κουζίνας ή κουπονιών. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν καταγραφές των ειδικών αναγκών των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως βρέφη, παιδιά κάτω των 5 ετών, εγκύων ή θηλάζουσων μητέρων, ηλικιωμένων ατόμων ή ανθρώπων σε υποθρεψία, ασθενών με χρόνιες νόσους όπως ΣΔ και ΧΝΑ. Τα κύρια ερωτήματα που τέθηκαν ήταν:

·Ποιες είναι οι εταιρίες catering πανελλαδικά και τι αναφέρουν τα συμβόλαια τους,

·Τι περιλαμβάνουν τα μενού σίτισης και πόσα χρήματα διατίθενται για κάθε πρόσφυγα/ παιδί,

·Ποιά είναι η δυνατότητα παρέμβασης και τροποποίησης των μενού, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των πληθυσμιακών ομάδων σε ενέργεια και σε θρεπτικά συστατικά,

·Ποιος είναι ο αρμόδιος κρατικός φορέας για αυτές τις συμβάσεις,

·Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος σίτισης, οι εταιρίες catering, η χρήση κουπονιών ή οι κοινές κουζίνες.

Η γενικότερη εικόνα όσον αφορά στη διατροφή των προσφύγων στα camps ήταν πολύ κακή. Το 70% περίπου των τροφίμων κατέληγαν στα απορρίματα, λόγω κακής ποιότητας/ ακαταλληλόλητας ή δυσαρεσκειών, μη ορθής συντήρησης των τροφίμων και καχυποψίας. Η διατροφή των παιδιών είχε θεωρηθεί ανεπαρκής, με υψηλή πρόσληψη, υδατανθράκων και ελλιπής πρόσληψη σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Εκτός, από τη διατροφή, ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που τέθηκαν ήταν η αφυδάτωση. Περί το 80% των ανθρώπων βρέθηκε να είναι αφυδατωμένοι (κυρίως θηλάζουσες, παιδιά και ηλικιωμένοι), καθώς δεν εμπιστεύονταν το νερό βρύσης. Σημαντική ήταν και η έλλειψη φαρμάκων, καθώς και ιατρικού προσωπικού. Οι προτάσεις βελτίωσης των προγραμμάτων σίτισης, συμπεριέλαβαν τις διατροφικές ανάγκες για όλες τις ηλικιακές ομάδες (βρέφη, παιδιά, έφηβοι) των προσφύγων, την εθνικότητά τους καθώς και τις προτιμήσεις τους. Το έργο αυτό συνεχίζεται και απαιτεί συστηματική και σκληρή εργασία, προκειμένου να εξομαλυνθεί το θέμα σίτισης των προσφύγων, δεδομένου ότι αποτελεί ζήτημα καθημερινής διαβίωσης και ηρεμίας, σε ανθρώπους που ζουν σε πλήρη ανασφάλεια.


16-03-2017
Πρακτικά Αίθουσας 1
« ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω» ΜΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ Παράγοντες κινδύνου και προστατευτικοί παράγοντες για την ψυχική υγεία των παιδιών προσφύγων. Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε Η χρήση νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση παιδιών προσφύγων – Επιτυχημένα παραδείγματα Διατροφή στα ελληνικά camps και προτάσεις βελτίωσης Εκπαιδευτικά εργαλεία δεξιοτήτων ζωής ENABLE & YOUTH POWER «YOUTH POWER» : πρόγραμμα πρόληψης των Συμπεριφορών Υψηλού Κινδύνου για μαθητές του Δημοτικού Εφηβική Γυναικολογία: Παθήσεις Μαστού στην Εφηβική Ηλικία Εφηβική Γυναικολογία: Επιλογές Αντισύλληψης Δερματοπάθειες της εφηβικής ηλικίας - Ψυχοδερματολογία ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ ΣΕ ΕΦΗΒΟΥΣ ΜΕ ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑ Ο Έφηβος με Χρόνιο Νόσημα: Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 ΕΦΗΒΟΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ Accelerated Action for the Health of Adolescents (AA-HA!) – A never Before Moment to ACT NOW TRANSITION SERVICES Η επίδραση του Στρες στον Αναπτυσσόμενο Εγκέφαλο: Πλαστικότητα-Επιγένεση και Χρόνια Ψυχική και Σωματική Παθολογία Update Telemedicine, Tele-Behavioral Pediatrics - Τηλεϊατρική και εφαρμογές στην Εφηβική Ιατρική ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΟΥ Β Εμβολιασμός έναντι του HPV: νέες προκλήσεις Πως να ενισχύσετε την ψυχική ανθεκτικότητα του παιδιού σας «Ζήστο» στο Facebook: Μια σελίδα από μαθητές για τους φίλους τους … Εφαρμογή του προγράμματος Αγωγής Υγείας με την μέθοδο: «Εκπαίδευση από Συνομηλίκους» σε θέματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου «Δράσεις Enable-ΕνΔυναμώνω»
Πρακτικά Αίθουσας 2
Δημιουργώντας Υπηρεσίες Υγείας “φιλικές” για τους Εφήβους – youth friendly Τμήμα Μετάβασης – Transition Ελεύθερες Ανακοινώσεις (Ε.Α.1 - Ε.Α.5) Ελεύθερες Ανακοινώσεις (Ε.Α.6 - Ε.Α.10) Workshop 1 - Υπέρταση στα Παιδιά και στους Εφήβους: Διάγνωση, Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ελεύθερες Ανακοινώσεις (Ε.Α.11 - Ε.Α.15) Ελεύθερες Ανακοινώσεις (Ε.Α.16 - Ε.Α.18) Workshop 2 - Ανεπάρκεια Αυξητικής Ορμόνης σε παιδιά και εφήβους (1/4) Workshop 2 - Ανεπάρκεια Αυξητικής Ορμόνης σε παιδιά και εφήβους (2/4) Workshop 2 - Ανεπάρκεια Αυξητικής Ορμόνης σε παιδιά και εφήβους (3/4) Workshop 2 - Ανεπάρκεια Αυξητικής Ορμόνης σε παιδιά και εφήβους (4/4) Παρουσίαση Αναρτημένων Ανακοινώσεων (Α.Α.1 - A.A.5) Παρουσίαση Αναρτημένων Ανακοινώσεων (Α.Α.6 - A.A.6.Β) Ελεύθερες Ανακοινώσεις (Ε.Α.19 - Ε.Α.24) Ελεύθερες Ανακοινώσεις (Ε.Α.25 - Ε.Α.32) Παρουσίαση Αναρτημένων Ανακοινώσεων (Α.Α.7 - A.A.12) Ελεύθερες Ανακοινώσεις (Ε.Α.33 - Ε.Α.39)